Parhaat – näissä syön juuri nyt mielelläni ja gluteenittomasti/ Turku gluten free – my favs at the moment

Koska jälleen kerran ehdottomasti eniten luetuin postaukseni koskee Turussa sijaitsevia gluteenittomia ruokapaikkoja, ajattelin päivittää hieman tämän hetkistä tilannetta sekä kertoa nykyisiä suosikkipaikkojani.

Eipä juuri ole lista muuttunut. Joku voisi ajatella, että onpas tylsä, mielikuvitukseton tyyppi, kun ramppaa samoissa paikoissa. Olen toki ystävien mukana käynyt muuallakin, mutta kun näissä nyt vaan on just mulle mieleistä ruokaa ja luotan paikkojen gluteenittomiin prosesseihin, niin miksi oma-aloitteisesti menisin muualle. Sama koskee monia muitakin palveluja, matkakohteita, asiantuntijoita jne. Ei kai kukaan huviksensa kulje joka kerta eri kampaajalla, lääkärillä yms. Kanta-asiakkuus on mielestäni hyvä asia sekä itselle että yrittäjälle.

Ja vielä: nämä eivät ole maksettuja mainoksia. Maksan itse ruokani 🙂

Updating my favorite gluten free places in Turku. New list.

LOUNAS/ LUNCH

  1. MAMI, Linnankatu 3 (Vähätorilla)

Edelleen ehdoton lempipaikkani. Vaikka ruokalistassa ei olekaan gluteeniton merkintöjä, olen aina saanut tilattua annoksen gluteenittomana. Useimmiten tosin salaattiannokset ovat jo valmiiksi gluteenittomia. Syön lähes aina ison salaatin lounaaksi (10,50e). Mamin salaatit maistuvat mahdottoman hyviltä. Ne ovat raikkaita, ruokaisia ja maistuvia viimeiseen pisaraan. Lähiruokaa parhaimmillaan. Lempisalaattejani ovat lohisalaatit. Lämpimän ruuan ystäväni ylistävät myös heidän lämpimiä ruokavaihtoehtojaan. Lisäksi palvelu on niin hyvää ja mutkatonta. Pidän erityisesti siitä, että henkilökunta todella opettelee muistamaan asiakkaansa ja heidän toiveensa. Kuin kotiinsa tulisi 😉

Still my number one. Even though they don´t mark any choices gluten free on their menu, they are able to make your portion gluten free if you just ask.

Why is Mami my number one? I like to eat salad at lunch time and their salads are just so tasty, fresh and generous. You can taste that they are made with local vegetables, fish and meat without any snobbery. (My friends often eat Mami´s warm dishes and always love them too. So if you don´t prefer salad like I do, soups and other warm dishes are also well liked.)

Also I love the atmosphere there – excellent, easygoing service with friendly smile. They really try to remember their customers and their needs – I like that attitude. 

Mami has been on my list before. My previous post here.

2, POWAU (entinen PURE), Eerikinkatu 7 (hotelli Juliaa vastapäätä)

Tämä on uusi listallani ja kiilasi heti toiseksi. Tämä on paratiisi gluteenittomille, vegaaneille ja kaikille, jotka arvostavat ravinteikasta ja laadukasta ruokaa ja ovat kiinnostuneet hyvinvoinnista. Lounaan buffet salaattipöydässä kaikki on gluteenitonta. Kasvisten lisäksi voit valita lisukkeeksi esim. savukalaa tai broileria, jotka tuodaan eri kulhossa pöytään (buffet+lisuke 11,50e). Olen syönyt molempia (ja myös falafeleja, jotka eivät ole mun juttu) ja ovat kyllä olleet todella hyviä. Paikassa on mukavan nuorekas ilmapiiri. Sisustus täynnä persoonallisia yksityiskohtia, mm. myynnissä olevia skeittilautoja, jotka ovat kuin taideteoksia.

Salaattipöytä siis vaihtelee päivittäin. Joka kerta olen ollut tyytyväinen.

Kylmien ainesten lisäksi on myös lämpimiä kasviksia ja maustettua riisiä tarjolla.

Tällaisen annoksen keräilin tällä kertaa. Lisukkeena yrttikana.

This is a heaven for any celiac or vegan or anyone who is interested in wellbeing and nutritious food. At lunch time they have a buffet salad table with everything gluten free on it. In addition you can order choices like fish or chicken with it. Very trendy, hipster place. They also serve breakfast and brunch – I only have had lunch there.

3. NFD (NICK´S FOOD DESIGN), Linnankatu 85 (Turun linnaa vastapäätä)

NFD on muuttanut aikaisemman listaukseni jälkeen Helsinginkadulta Turun linnaa vastapäätä ja uusiutunut täysin luontaisesti gluteenittomaksi paikaksi. Täällä todellakin voi kyselemättä ja tarkistelematta syödä ihan kaikkea leipää ja jälkiruokaa myöten. Ravintoloitsijoiden perhepiirissä gluteenittomuus on tuttu juttu, joten prosesseihin voi varmasti luottaa. Todella stressitöntä siis syödä täällä! Lounaaseen kuuluu aina myös pieni salaattipöytä, leipä, kahvi ja jälkiruoka. Vaihtoehtoja varsinaiseen pääruokaan on kolme. Valitsen tavallisesti sen lihaa tai kalaa sisältävän arvokkaimman (12,50e). On vähän tuhdimpi, mutta hintansa väärtti lounas, jota en ehkä kuitenkaan joka päivä jaksaisi syödä. Ravintola on vanhassa tallirakennuksessa ja todella särmästi sisustettu. Kaikki peukut paikalle. Ruoka on maukasta ja kelpaa hyvin ei-keliaakikoillekin. Mies suorastaan hyrisi pekoniburgerin ja paikan päällä tehtyjen ranskisten äärellä. (Minä myös.)

Note that Nick´s food design NFD is now opposite of Turku Castle and is all naturally gluten free now. No need to check if you can eat the bread and dessert as well – you can. What a heaven on earth. There are three choices of main course you can choose from. Lunch includes always a tiny but tasty salad buffet, freshly baked bread, coffee and dessert. Very cozy place. And is popular among non-celiacs too. My husband loved the bacon burger with fries. (So did I.)

NFD (the new place) has been mentioned on my previous post here.

ILLALLA/ DINNER (candle light/ with friends/ to celebrate)

Me – muutkin suomalaiset yleensä? – emme käy ulkona syömässä iltaisin niin usein. Pitäisi käydä, mutta tuo illalla ulos lähteminen ei vain ole tässä ilmanalassa (sääolosuhteissa) – eikä kai tässä iässäkään enää niin houkuttelevaa. Pitäisi käydä enemmän, sillä aina kun olemme lähteneet, olemme ääneen todenneet, että onpas kivaa ja että kyllä täällä näköjään arkenakin on porukkaa liikenteessä. Ja syöminen on kivaa – nautinto parhaasta päästä. Etelä-Euroopassakin katsoo ihailleen isojen perhekuntien ulkona ruokailua (ja siellä onkin fyysisestikin ulkona ruokailua) iltaisin. Tosin yksi syy, miksi ei käydä niin usein voi olla se, että tykkäämme oikeasti kokkailla itsekin.

Silloin harvoin kuin sitten lähdemme ulos syömään – kun on hääpäivä, synttärit, vapunaatto, pikkujoulu tai joku muu erityinen syy – pääsääntöisesti päädymme tänne:

E.Ekblomille syömään Jannen kattilamenun. Läntinen Rantakatu 3.

Kokonainen menu on kiva, koska siinä ollaan ajan kanssa leppoisammin pöydän ääressä. Ei nopeaa yhden annoksen hotkimista, vaan se on kuin pieni näytelmä. Varsinkin kun se tulee sisään osissa ja perusteellisten selvitysten kera. Viihdyttävää. Tänne kannattaa varata pöytä ja ilmoittaa ruoka-aineallergiat ennakkoon, silloin saat varmimmin nauttia samat/ samankaltaiset herkut kuin muutkin seurueen jäsenet. Esimerkiksi jälkiruuaksi oli kaikille tattarista tehtyä mustikkapiirakkaa, kun olin etukäteen ilmoittanut ruokavalioni. Ja oli muuten erinomaista kaikkien mielestä. Jannen menu vaihtelee viikoittain ja on aina sesongin mukaisista aineksista tehtyjä. Paikka on myös upea vaikka ensin ahtaanpaikankammoisena kellaritiloja vähän paljon kammoksuinkin.

Yksi varteenotettava syy tämän kattilamenuun suosioon on myös kohtuullinen hinta. Kolmen ruokalajin menu 35e, juustojen kanssa 38e.

Not so keen on going out for dinner. I don´t know really why. Finnish people don´t go so much. I always admire when abroad families gathering together on dinner table in some restaurant and having a noisy good time. We really should do it more as well. Maybe one reason not going out to eat is that we are keen on cooking ourselves. But if we have something to celebrate we do go out and lately mainly always to E.Ekblom. And there we always eat the Jannen kattilamenu. Always been very satisfied with it. Three courses made of seasonal ingredients. It is really a nice surprise every time they bring something different to taste. I recommend to book early and tell your gluten free needs – they make sure that you are getting as good and as tasty things than everybody else. The price is nice 35e, with cheese 38e.

My previous post on E.Ekblom here.

Turussa on todella hyviä ruokapaikkoja – tervetuloa toteamaan se!/ Welcome to Turku!

Celia C

2 Comment

  1. Jannen kattilamenu on super! Ruokarajoitteilla tai ilman, aivan vakituisia herkuttelupaikkojamme, silloin kun haluamme syödä hyvin.

    1. No niin on! Aina erilainen, yllättävä, herkullinen. Plus tykkään siitä mukavasta tavasta kertoa annoksista 🙂
      Kiitos, Marika, kun otit kantaa ja toit näin suositukselleni lisäpainoa!

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.