VIHDOINKIN, OSA1: Paimion parantola ja Filovi Home-sisustusliike/ Paimio Sanatorium worth a visit

TO DO – listalla on aina jotain, mikä tuntuu siirtyvän ja siirtyvän. Mutta nyt rykäisimme muutaman sellaisen roikun pois elokuun viime metreillä. Ja olivathan ne sen arvoisia.

PAIMION PARANTOLA – funktionaalisuuden helmi

Visit Alvar and Aino Aalto´s architectural masterpiece, Paimio Sanatorium. It was designed in the 1930s and is open now to visit and even stay for night. Not just the building but also the pine forest around it is breath taking. And all the functional details inside.

 

 

 

Yllä itseottamani kuva sisäänkäynnistä. Alla pienoismalli koko rakennuksesta.

 

 

Jo heti kun ajoimme pihaan, olimme aivan myytyjä paikasta. Aivan mieletön mäntymetsä luontopolkuineen ympäröi todella mielenkiintoista rakennusta. Tai itse asiassa rakennuksia. Parantolan lisäksi ympäristössä oli henkilökunnan asuntoloita (joissa muuten voi myös yöpyä), jotka muodostivat mielenkiintoisen yhteisön alueelle. Alvar ja Aino Aallon suunnittelemaa tuberkuloosiparantolaa pidetään heidän funktionalistisen aikakauden päätyönä. Talo yhdistettynä ympäristöönsä vakuutti: se todellakin oli suunniteltu tervehdyttämään potilaansa. Sieluni silmin näin potilaiden istuvan parvekkeillaan raikasta ilmaa hengittelemässä. 

Eikä se ollut vain rakennus, vaan kaikki ne yksityiskohdat, jotka pariskunta oli myös sisustuksellisesti sinne suunnitellut. Esimerkkinä vaikka nämä oven kahvat, jotka estivät vaatteiden tarttumisen kahvoihin. Tai vaatekaapit, joiden alta oli helppo siivota (kaunis, pyöreä muoto myös). Tai huoneen miettiminen sänkypotilaan näkökulmasta: taivaansiniseksi maalattu katto. Hiljainen lavuaari, jne. Vain nyt muutamia mainitakseni.

 

 

 

 

Värien runsas käyttö ja selkeä värikoodaus rakennuksen eri osastoilla jäivät myös yksityiskohtina mieleen.

 

Me ehdimme nähdä myös kesän näyttelyt: Keräilijän Aalto-huonekalujen näyttelyn sekä Elina Brotheruksen valokuvanäyttelyn.

 

Tänne kyllä menemme uudelleenkin. Nyt joimme aurinkoterassilla kahvit leivoksineen, ensi kerralla syömme lounaan ravintola Toivossa.

 

FILOVI HOME – SISUSTUSLIIKE

Samalla reissulla poikkesimme Paimion keskustassa Meijeritiellä olevaan Filovi Home – sisustusliikkeeseen. Sepäs vasta oli täynnä hurmaavaa ranskalaistyyliä! Mikä ihana runsaus ja sellaista vähän erilaista tavaraa kuin muualla. Ranskalaisuus saa aina pääni pyörälle – sitä nyt vaan täytyy aina olla vähän pikanttina lisänä kodikkaassa kodissa 🙂

Tännekin haluan ehdottomasti uudelleen. 

Lovely shop Filovi home with french decorative items is located in Paimio center. What a place to visit.

 

 

 

Mies sai odotella tovin jos toisen ennen kuin suoriuduin kierrokseltani. Parasta oli, että löysin VIHDOINKIN (vain n. 17 vuoden jälkeen) mitoiltaan ja ulkoasultaan sopivan maton tiskipöydän ja tiskikoneen eteen. Vieläpä ekologisen kierrätyspuuvillasta valmistetun. Maton murrettu viininpunainen sopii sekä meidän tiiliseinään että olohuoneen samanväriseen tuoliin ja pöytään – eli joka suuntaan silmä lepää varsin hyvin. Tap, tap olkapäälle, olen tyytyväinen. 

 

Ensi kerralla sitten se toinen pitkällinen meinoottelemisen kohde…

Katse viipyilee jo sisustuksessa vaikka ulkoelämää vielä jatketaankin,

Celia C

2 Comment

 1. Paimion parantola on taatusti käymisen arvoinen kohde. Justiin viime viikolla siitä parin tuttavan kanssa juteltiin, kun intoilin kulmikkaaseen olkkariimme suunnittelemistani sormipaneleista, joilla halusin ”pyöristää” kulmia. Toinen tutuista kaiveli samantien puhelimestaan kuvia parantolasta ja yhdestä sen pyöreästä seinästä. (Varmaan tiedät, mitä tarkoitan, en vaan osaa sitä kuvailla).

  Kuviolliset matot on siitä jänniä, että ne tuntuu sopivan todella moneen kotiin ja tyyliin, mutta itselle en vaan osaa itämaistyyppistä mattoa ostaa. Siitä huolimatta, että olen löytänyt väritykseltään ihan täydellisiä vaihtoehtoja. En vaan taida olla sen sortin kuviollista tyyppiä, mutta en myöskään halua olla täysin matotta niinkuin nyt, kun olkkaria on uudistettu ja vanha yksivärinen matto on ihan tyhmä :). Sitä en enää lattialle halua.

  Välillä kaipaan kotikylälle sisustusliikkeitä, joissa voisi kierrellä katselemassa kaikenlaista ja parhaassa tapauksessa löytää esim. jotkut kivat tyynynpäälliset. On ollut hakusessa jo ties kuinka kauan, mutta en vaan enää halua ostaa yhtään ”nooo, on nää ihan kivat”-tyyppisiä, vaan pitäisi olla sellaiset, joita jaksaa katsella pitkään.

  Vielä näyttää ihan huippukelit jatkuvan. Nautitaan niistä vielä ja palataan sisälle sitten syksymmällä <3

  1. Oli kyllä inspiroivampi visiittikohde kuin ajattelin. Oi, sellainen pyöreä funkkiskulma olis huiman hieno!! Saisi muuten näkyä useammin arkkitehtuurissa nykyäänkin.
   Oli tuo matto aikamoinen muutos meidänkin keittiössä, kun siinä oli aikaisemmin valkoinen bambumatto… Mutta äkkiä vaan silmä tottui. Voi olla, että taas tuo vanha toteamus: meidän koti on lähtökohtaisesti sellainen syys/talvikoti, kun teidän taas kevät/kesätyyliä 😉 Innolla odotan kuvia teidän muutostöistä. Toivottavasti pian löydät ne muut palaset, jotka kelpuutat ihkun sormipaneelin kaveriksi 🙂 Hyödyllistä olisi, jos saisi sovittaa esim. mattoa ennen ostopäätöstä. Sitäkin varten sellainen omankylänsisustuskauppa olisi just kiva.
   Niin hyvät kelit ollut vielä – jatkuispa vaan pitkään!
   Supermukavaa syksyä sulle – ihanaa, kun löydät ajan lähettää näitä mukavia kommentteja: piristävät aina mieltä <3

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.