Meidän kodin sisustuksen top 5 / Top 5 at our home

Pian 14 vuotta tässä kodissa. Rakastan tätä kotia.

 

Rakastin kyllä hurjasti kahta edellistäkin kotiamme, sekä ylioppilaskylän kaksiotamme että edellistä pientä kerrostalokolmiotamme. En olisi millään halunnut niistä kummastakaan silloin luopua, ellemme perheenä olisi vaan kasvaneet liian isoksi niihin neliöihin. Olen sellainen pesänrakentaja. Ollut lapsesta saakka. Kotileikit ja sisustaminen olivat no.1. Isä teki ensin nukkekodin ja myöhemmin leikkimökin, johon melkein muutin asumaan kesäisin. Ison veljen ja kavereiden metsään sotaleikkejä varten tekemään bunkkeriinkin tein itselleni keittiönurkkauksen astioineen ja kukkamaljakoineen 😉 Mahtoi poikia ärsyttää…

Teen kotiani niin suurella sydämellä, että luopumisen ajatuskin on tosi vaikeaa ellei mahdotonta. Tällä hetkellä meillä on ehkä liikaakin tilaa kahdelle, mutta vielä ei ole aika siirtyä pienempään. On asioita, joista emme ole vielä valmis luopumaan.

good to be home

I love this home. But I also loved our home at student village… and our previous home at block of flats… I am the type that loves making any place home. Since I was a kid I have been that way. Always aiming that it is good to be home.

Hyppäys edellisistä uuteen, vastavalmistuvaan asuntoon oli varsin suuri (sekä neliöiltä että rahallisesti), joten ne muutokset, mitä päätimme tehdä alkuperäiseen suunnitelmaan, olivat varsin maltillisia ja tarkoin harkittuja. Osan muutoksista rahoitimme joidenkin meille epämieluisten tai tarpeettomien ratkaisujen poisjättämisellä. Jätimme esimerkiksi puoli tusinaa kaappia pois (!), jotta lattiatilaa olisi enemmän keittiössä eikä meidän makuuhuoneessa olisi pölyävää pukeutumista/ vaatesäilytystä. Eteisestä jätimme vaatesäilytyksen kokonaan pois (keittiöön siitäkin lisää tilaa) ja kylpyhuoneisiin emme halunneet peilikaappeja (tilalle vanhoja, persoonallisempia peilejä). Eikä kaduta. Sen sijaan halusimme vanhoista tiilistä muuratun seinän eteisen ja keittiön välille, saunaan sormipaneelia ja kaikkiin lattioihin tammiparketin tai laatan (osa olisi muuten ollut muovimattoa). Kaikki tehdyt valinnat ovat edelleen mieluisia ratkaisuja.

We bought this house 14 years ago before it was even built so we were able to make some changes for the plan an architect had made. We made few, very carefully thought and calculated for this was such a big investment for us. Brick wall, special panel for sauna and some more oak tree parquet and tile floor instead of plastic mat. Good choices I would say.

Tyytyväisiä ollaan!

Mutta eniten rakastamme näitä ratkaisuja!

(Erityisesti uusia lukijoita varten olen liittänyt klikkaukset kyseessä oleviin tiloihin liittyviin vanhoihin postauksiin.)

 

1. Keittiön kotoisuus – tiiliseinä, iso pöytä, kaapistojen maalaus

Tiiliseinä tuollaisena muurimaisena palana tuntuu luontevalta, koska talo on uusvanhaa taloperinnettä ja sijaitsee vanhalla puutaloalueella. Iso pöytä on ahtaassa paikassa, mutta vetää porukkaa ympärilleen ehkä juuri intiimin tiiviin tunnelman vuoksi. Tässä me aina istutaan. Valkoisten kaappien muuttaminen sävykkäämmiksi, ajopuun värisiksi, teki tilasta vielä paljon tunnelmallisemman.

Keittiöstä lisää näissä postauksissa klik ja klik.

Tiny but homey kitchen – brick wall was a dream come true, big table we love to gather around, newly painted cupboards with soft tone.

 

2. Makuuhuoneen fengshui – asettelu, materiaalit, värimaailma

Uh, uni on mulle niin tärkeä asia, jotta tähän huoneeseen olen panostanut ajatuksellisesti eniten. Sängyn sijainti oven ja ikkunoiden suhteen, symmetria yms yms. Sängyssä laadukkaat percale-lakanat, ei mitään pölyävää missään, reilut pölkyt yöpöytinä. Ja iso öljyväritaulu kokoaa värimaailman yhteen. Houkutteleva paketti.

Tässä postauksessa klik makuuhuoneen salaisuuksista lisää.

Bedroom has some feng shui feeling in it –  placing the bed symmetric, choosing materials and colors. Reward beeing good sleep, good night.

 

3. Työhuoneen muutos – tapetti, toiminnot, matto

Lasten huoneesta työhuoneeksi, pukeutumistilaksi ja lueskelupaikaksi. Sellaisen suunnitelman tein käymälläni sisustuskurssilla ja sellaisen toteutus oli lopputyöni. Tapetti oli vanha, pitkäaikainen haaveeni ja se on kyllä ehdottomasti SE juttu tässä huoneessa. Yhdessä työpöydän ja ison kultareunaisen maalauksen kanssa se kieltämättä on aika katseenkerääjä. Mutta silti yllättävän rauhoittava. Vikkelästä kuvioinnista huolimatta rauhoitan itseäni katselemalla sitä – silloin tuntuu kuin se olisi kolmiulotteinen maisema. Olen Välimeren maisemissa. Täällä työskentelen eniten, mutta myös pukeudun, koska siellä on vaatesäilytys ja tuo isoin peili. Alakerran leppoisa nojatuoli vetää kyllä edelleen eniten noihin kirjan lukuhommiin. Tähän tilaan myöhemmin tullut matto on meidän ollut molempien suosikki – kuin aurinko pimeänä talvipäivänäkin. Enpäs tajunnut aikaisemmin, että keltainen väri voi toimia näin.

Työhuoneesta enemmän esim. täällä klik.

This is a change we made two years ago. Daughter´s room was turned into a study + dressing room + place to just sit down and read. Two of them functioning quite well (I still prefer reading downstairs). The wall paper from 50´s by Fornasetti is the wow thing! It was well worth the investment. And the yellow carpet was maybe the best buy deco thing last year.

 

4. Vieraskelpoinen vaatesäilytys – rento järjestys ja vähän silmäkarkkia

Voi olla outoa, mutta pakko nostaa framille tämä meidän tuulikaapin vieressä oleva vaatehuone, jonne on keskitetty meidän päällysvaatteet, kengät, urheiluvarusteet, piknik-varusteet, laukut, imurit, silityslaudat yms. yms. Siis vaikka mitä. Ja sitten se on kuitenkin se ensimmäinen paikka, minkä vieraat meillä näkee. Siellä on nimittäin vieraidenkin vaatteiden säilytys, koska eteisessä nyt ei sitä naulakkoa ole (koska haluttiin se tiiliseinä). Mutta ehkä se on tämä poikkeuksellisen järjestely, jonka takia tila on yksi meidän eniten kiitettyjä huoneita. Porukoiden mielestä on mieletöntä, että tila tästä kaikesta roinasta huolimatta on vieraskelpoinen. Ei kliini vaan rento erivärisine boxeineen ja erilaisine koreineen. Parilla Hollywoodin filmitähdellä höystettynä. Äitini on saanut nimmarit Vivian Leightiltä ja Lauren Bacallilta!

Vaatehuoneesta lisää täältä klik.

The closet by the outdoor is a funky surprise for guests – they get to go there (to leave their jackets and coats there) and some of them even think it is so cool. It holds all our coats and shoes and householding devices etc etc. But it is tidy and organized in relaxed way. Sort of mix and match way – not too fixed.  And there is some eye candy on shelfs as well.

Not so very ordinary closet I believe.

 

5. Piha ja parveke – molemmat pieniä, mutta meidän näköisiä: kalusteet, kiveykset ja omenapuu

Oma ulkotila on luksusta. Varsinkin näin lähellä kaupungin keskustaa. Pieni piha on ihana – riittävä tärkeille toiminnoille: ruuan valmistus ja ruokailu, löhöily, paljain varpain ruoholla tepsuttelu luontokontaktin aikaansaamiseksi, mutta niin hallittavissa oleva, että pieni rapsuttelu ja nyppiminen riittää pitämään sen tip top – kunnossa. Näin joskus työmatkalla hollantilaisia takapihoja ja ne olivat juuri tällaisia pieniä ja tehokkaita toiminnoiltaan. Meidän kalustustyyli on ehkä omituinen, eli siis meidän näköinen. Vanha pihakirppikseltä ostettu jatkettava ruokapöytä kera keräilyerä-tuolien. Lisänä vielä tekohengitetty rapistunut keinu ja adirondak-lepotuoli. Voi olla, että jotain menee uusiksi tänä kesänä, mutta silloinkin etsitään jotain persoonallista tilalle. Voi olla, että tämä piha on se, joka pitää meidät tässä asunnossa vielä pitkään. Vaikka käyttöaika on Suomessa lyhyt, se on sitäkin tärkeämpi. Seuraava steppi, kun lienee kerrostalo. Siellä ei sitten omaa pihaa enää olisi.

Pieni parveke lasitettuna pidentää ulkoelämäkauttamme. Siellä voi tehdä töitä/ blogata tai rentoutua baaritiskin äärellä.

Pihasta lisää vaikkapa täällä klik.  Ja parvekkeesta täällä klik.

Back yard and balcony – both very small but quite cozy. Mix and match furniture, lots of stones and pebbles and my favorite: apple tree. Summer is short in Finland but we sure take all chances to be outside when it is possible. We eat outside almost every day (when summer). We also need that tiny bit of grass under our feet. At least for now. The balcony is the option when the going gets tough – rain, wind or what ever. Our surprise there is our very own bar 🙂

 

Mikä teillä on onnistunein tila tai paras ratkaisu? Olisi kiva kuulla/ nähdä teidän top 5.

Mikä taas on muutoksen tarpeissa?

Minä pelkään eniten kylpyhuoneremonttia. Kammoan suorastaan pelkkää ajatustakin. Se on niin paljon isompi remontti ja siihen ei ole itsellä ammattitaitoa. Mutta pian kai sitäkin pitää alkaa edes suunnitella. Kylpyhuoneet eivät ole ikuisia ja haluan perehtyä eri mahdollisuuksiin kunnolla ennalta. Haluan tehdä hyviä ratkaisuja. Onko sinulla ehdotuksia?

 Celia C, good to be home

I know that we should start planning to renew our sauna-bathroom department soon. But that is definitely not my cup of tea. Need professional help for that.

16 Comment

 1. Kati Laituri says: Vastaa

  Olipa ihana postaus! Kiva lukea, miten moninaisesti ja kattavasti olette kotianne suunnitelleet. Arjen toimivuus on ehdottoman tärkeää minulle ja kauneus totta kai. Taidankin tarttua haasteeseesi ja poimia oman kotimme TOP5 listan 🙂

  1. Kiitos, Kati <3 Tykkään tarinoista, teemoista ja filosofioista sisustamisen taustalla! Tuntuu, että sillä tavalla valinnoista tulee paljon perustellumpia ja siten pitkäikäisempiä.
   Ilolla odotan sinun top5 -listaasi ja toivon muidenkin tarttuvan haasteeseen sinun esimerkistäsi 🙂
   Aurinkoista sunnuntaita - jatkukoon nämä suotuisat säät!

 2. Tiiliseinä on super <3. Ja jo monta kertaa aiemminkin hehkuttamani työhuoneen tapetti. Se on ehkä hienoin mun näkemä ikinä :).

  Uutta mulle tässä oli tuo vaatesäilytys. Sitä en ole tainnut aiemmin nähdä, mutta nyt kun näen, niin onhan se just ihan teidä näköinen. Tyylikäs, mutta samalla kodikas ja persoonallinen.

  Pihakin tuli vähän yllätyksenä (tai sitten olen vaan dementoitunut, joka sekin on mahdollista). Jotenkin olin ajatellut, että parveke on teidän piha, mutta teillä onkin näköjään molemmat :).

  Leppoisaa aurinkosunnuntaita <3

  1. Myöhäiset vastaukset johtuvat sometauosta Helsinki-reissun aikana – pahoittelut viivästyksestä, mutta sometauko oli jees…

   Kiitos, Annukka <3 Tämä postaus oli kiva tehdä - ja erityisen jännittävä lukea kommentteja siitä, miten muut näkevät kotimme ja mistä pitävät. Vaatesäilytykseen meillä nyt vaan törmätään ensimmäisenä, joten perusteltua sekin on esitellä... Varsinkin, kun se ei todellakaan ole mikään laadullinen asetelma vaan lattiasta kattoon täynnä tavaraa ja silti okei 😉
   Ja muistan kyllä, että olit ensimmäisenä kehumassa meidän työhuoneen tapettia <3 Kiitos siitäkin!!
   Piha on ollut koko ajan meille sellainen henkireikä kesäisin, että se kyllä oikein yllätti. Se olikin paljon enemmän kuin parveke.
   Aurinkoa piisaa, mutta ainakin Hesas oli liian kylmä mun makuun... Kevättä kohti, kevättä kohti...

 3. OI! Tuo teidän piha ja terassi näyttää niin kutsuvalta ja kauniilta. Kuin koko koti muutoinkin. Ihana inspiraatio syntyi tuosta purjevarjosta, jollaista olin jo kerran tekemässä (vanhan purjeenkin olen aikaa sitten tätä varten ostanut), mutta se on sittemmin unohtunut. Pitääkin kaivaa se esille kesää varten :).

  1. Kiitos, Jutta <3
   Tuo taitaa olla jo kolmas purje meillä ja kiinnityssysteemejäkin ollaan uusittu, kun tuulet ovat joskus äityneet arvaamattomiksi maallakin 😉 Mutta aivan loistojuttu siitä huolimatta. Takapiha voi olla aurinkoisella ilmalla aika pätsi ilman varjoa ja toisaalta pienellä kesäsateella on kiva istuskella keinussa. Ilman emme enää osaisi olla. (Talvella se tietty on varastossa.)
   Kiva, kun jätit kommentin käynnistäsi 🙂

 4. Paljon ihania kiinnekohtia, joihin tarttua. Tekstiä lukiessa nousee mieleen juuri niitä tärkeitä asioita, jotka tekevät kodin. Jokainen meistä rakentaa omalla tavallaan ja saa rintaan sitä toteutuksen riemua. Ymmärrän hyvinkin nämä rakkaudella rakennetut ja tehdyt jutut. Kiva postaus.

  Tuo tiiliseinä kaipuunne saa oikein omatkin nostalgiamuistot heräämään. Meilläkin on tiiliseinää, joka saa aina olla ja jota en koskaan ole suunnitellut muuksi muuttavani. Syy lienee se, että edellinen asukas oli peittänyt kaikki tiiliosuudet Kolibri-maalilla. Maalin ja telan jälki oli kuin neulatyyny. Käytin siitä nimeä ”päänhalkaisu maali”, sillä jos seinää vasten olisi kaatunut, olisi pää tai käsi täynnä pistojälkiä. Ei kiva. Raavin maalin piikkejä pois ja jostain kohtaa innostuin oikein naputtelemaan kunnon paloja. Alta pilkottava punatiili sai innostumaan. Naputtelin ison alan maalia postimerkin kokoisina paloina. Työ oli piiitkä ja kova. Lopulta sain maalin täydellisesti pois. Puhdistin vaaleat laastisaumat, siistin työn jäljet ja mattalakkasin pinnat. Siinä työn vaiheissa syntyi tiileen luja rakkaus, joka ei horju. Ehkä nämä tällaiset tapahtumat luovat läheisen suhteen jopa seiniin. Tiiliseinä olisi yksi mun top5:ssa.

  Oma piha on aina parasta. Miten ihanaa onkaan mennä ulos, kun olohuone jatkuu pihalle. Tuntea maata jalkojen alla ja olla rennosti. Pihan ei tarvitse olla suuri, sillä jo pienikin tila saa tuntemaan sen ihanan vapauden tunteen…menet ulos, käppäilet sisään ja taas kävelet ulos…ei tarvitse miettiä, onko tukka hyvin tai mitä on yllä. Ulkotila antaa hengittää. Mukavaa sunnuntaita!

  1. Kiitos, Titta, ihanan pitkästä kommentistasi <3
   Mekin harjasimme itse vanhat tiilet, jotka ostimme, mutta sinä olet kyllä tehnyt mielettömän duunin teidän tiiliseinän kanssa. Wau! Me ei myöskään ole lakattu tai muuten käsitelty pintaa. Suositteletko lakkausta, juuri tuollaista mattapintaista?
   Piha on todella ollut meille hurjan tärkeä kerrostalovuosien jälkeen! Heti kun vain ilmat sallivat, aloitamme ulkoruokailun työpäivän jälkeen ja jatkamme niin kauan kuin vaan kelit sallivat. Ulkoruokinta-aikaa odotellessa 😉

   1. Moi vielä!

    Mä käytin tiiliseinässä mattalakkaa, koska se sitoi homman paremmin. Ei valu mitään hippuja tai murusia ja se antaa sopivan viimeistellyn loppusilauksen.

    1. Kiitos vinkistä 🙂 Murusia tippuilee aina silloin tällöin. Täytyypä laittaa harkintaan. Muurari vaan epäili silloin tehdessään, että se voi muuttaa seinän luonnetta, jos lakkaa. Ehkä sellainen matta voisi toimiakin…

 5. Teija says: Vastaa

  Tosi kiva postaus ja todella kaunis koti! Katsotaan jospa mäkin tartun haasteeseen jossakin vaiheessa! 🙂

  1. Kiitos, Teija <3
   Tartuhan toki haasteeseen - olisi kiva nähdä sun viiden listaus! Tämä oli tosi kiva tehdä ja ihanaa saada tällaisia mukavia kommentteja <3
   Aurinko paistaa sisään asti 🙂

 6. Voihan – teillä on monta sellaista ratkaisua, joihin olisin toivonut meillä olleen rohkeutta! Ihana koti – ja todellakin ymmärrän, että tuosta et hevillä halua luopua.

  1. Kiitos, Lady <3
   Onneksi muuttaessakin voi raahata mukanaan kaikki tärkeät tarinoineen! Melkein kaikki kalusteet meillä on peräisin vuodelta yks ja kaks. Olen kai syntynyt luomaan tällaisia pitkäaikaisia kiintymyssuhteita 🙂 Ja kun kalusteet ovat kertyneet pitkältä ajalta, olen aina silloin tällöin trendikäskin 😉
   Aurinkoista päivää sinulle!

 7. No nyt vasta ehdin keskittyä kommentoimaan tännekin, vaikka luin tämänkin jutun jo aikaa sitten. Ja niinpä nappasin haasteen myös itselleni – käypä lukaisemassa; siellä on maininta sinustakin <3
  Meilläkin on samanlainen tilanne, tilaa on liikaa kahdelle, mutta emme halua luopua kodistamme. Ei siitä tilasta ole haittaakaan 😉 Niin kauan kuin on viitseliäisyyttä hoitaa ja huoltaa sitä, pysymme täällä.
  Kodissanne on ihanaa kerroksellisuutta ja tarinaa, uutta ja vanhaa ja siitä tuleekin juuri se lämminhenkinen tunnelma ja kotoisuus. Se rakas oma koti.
  Työhuoneen tapetti on luomoavan kaunis ja hillitty vaikka onkin kuviollinen ja keltakuvioinen matto sopii hienosta sen kanssa. Hyvä parivaljakko!
  Aurinkoista pakkaspäivää sinulle!

  1. Kiitos, Maarit <3 Kiva, kun nappasit haasteen - tulenpa heti kurkkaamaan, mitä sinä valitsit top5 - listaan.
   Aurinkoa tulviikin jo kivasti sisälle - kaikki näyttää jotenkin erilaiselta hämäränhyssyn jälkeen 🙂
   Mukavaa viikkoa sinulle <3

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.