Sisustuskurssin opit, pieniä fiksauksia 3: Makuuhuone/ Fixing the bedroom

Makuuhuone on kodin intiimein tila.

Huone, mihin vieraat eivät yleensä erikseen kutsumatta mene.

Joillakin se saattaa olla iso master bedroom, jolloin siitä voi kehkeytyä varsinainen monitoimitila, jossa on oleskelutilaa, työpöytä, tietokone, tv tai jopa kuntosali. Meillä se on alakerran pieni 10:n neliön tila, johon kuljetaan olohuoneesta ruutuikkunaisten pariovien kautta.

Kun muutimme nykyiseen asuntoomme varasimme sen meille aikuisille ja lapset saivat yläkerran haltuunsa: omat makuuhuoneet kummallekin ja vielä musiikki- ja tv-huoneeksi sen isoimman makkarin. Mutta vaikka lapset ovat lähteneet, olemme edelleen halunneet jäädä alakertaan. Siinä on monia hyviä puolia vaikka monet ystäväni ratkaisuamme ihmettelevätkin. Kesällä se säilyy esimerkiksi huomattavan paljon viileämpänä ja pimeämpänä. Lisäksi toisen herätessä aamulla kahvin keittoon tuoksut ja kahvikoneen kropina herättävät toisen mukavalla tavalla 😉

Lisäksi juuri tämä huonetila on parhaiten mahdollistanut parisängyn kanssa feng shuin oppien mukaisen, levon ja rauhoittumisen mahdollistavan, sisustamisen. En ole kyllä ollenkaan mikään tiukka puhdasoppinut asian suhteen, mutta joitain asioita siitä aikoinani painoin hyvinkin mieleeni nimenomaan makuuhuoneeseen liittyen. Lepo on kuitenkin niin tärkeää hyvinvoinnillemme.

Bedroom is something that is just for us!

Our bedroom is downstairs for we got used to sleeping there when kids had there space upstairs. But we never moved up when kids moved away. It´s much cooler and less light downstairs in summer (heard about midnight sun?). And it´s easier to furniture it with doublebed the feng shui -way. To have the bed in a way you can see both the door and the window and yet not be on the line drawn from door to window. Also we don´t have any heavy objects above the bed. Everything is symmetric on each side of the bed. The colors are calming: light blue, beige, white and grey. No mirrors are placed the way you can see yourself on bed. The bed is high enough to be able to clean underneath. Etc. All these things we do ensures us better rest, good sleep and happy life. 

Feng shuin mukaisesti meillä on:

Sänky seinää vasten ehjällä seinällä, josta näkee sekä ovelle että ikkunaan (>turvallisuuden tunne), eikä sänky ole suoraan ovi-ikkuna-linjalla (>levollisuus). – Trendinä oleva sänky ikkunan alla ei ole hyvä ratkaisu.

Sängyn päätyosan/ nukkujien yläpuolella ei ole mitään painavia hyllyjä, tauluja, lamppuja ”uhkana”. – Säilytyskalusteet sängyn yläpuolella eivät ole hyvä ratkaisu.

Sängyn molemmilla puolilla on kulkureitti, oma yöpöytä (tosin sängyn levenemisen myötä nyt kirjakasa) ja oma valaisin (ja yleensäkin kaikkea parillinen määrä) (>korostaa pariskunnan tasa-arvoa ja parisuhdetta). – Parisänky seinän vieressä ei ole hyvä ratkaisu, kun toinen saa silloin huonomman puolen.

Rauhoittavat värit: vaaleansininen, beessi, valkoinen ja harmaa. – Tummat ja voimakkaat värit eivät ole hyviä.

Ei peilejä niin, että sängyssä olijat näkisivät niistä itsensä 😉  – Peililiukuovikaapit makuuhuoneessa eivät ole hyviä, aiheuttavat  levottomuutta.

Sängyn alla on tilaa siivota, mutta ei mitään säilytyksessä. – Kovin matalat tai jalattomat versiot eivät ole hyviä.

Siivouksen ylläpitämistä helpottaa myös se, että huoneessa ei ole vaatekaappeja eikä tekstiiliverhoja (ei pölyä).

Sen sijaan vastoin oppeja meillä on tv ja digiboxi huoneen nurkassa. Tosin osaksi pellavakankaan takana. Kaiken muun elektroniikan jätämme aina olohuoneen puolelle, kun tulemme nukkumaan. Kummallakin on omat herätyskellot sängyn vieressä.

Hyvä sänky on makuuhuoneen tärkein kaluste.

Sen valitseminen on kovin henkilökohtainen asia, joten siitä ei sen enempää. Mutta suosittelen oikeasti koemakaamaan sänkyjä kunnolla eikä vaan istualtaan pompottelemaan siinä reunalla, niin kuin usein näkee ihmisten tekevän. Lisäksi olisi hyvä muistaa, ettei mikään patja, peite tai tyyny – hyväkään – kestä ikuisuuksia.

Tällä kertaa (juttusarjan formaatista huolimatta) en näe tässä huoneessa varsinaista mitään korjattavaa ongelmaa, sillä niin monia asioita olemme pyrkineet jo huomioimaan. Mutta ehkä sen makuuhuoneen tärkeimmän huonekalun korostaminen voisi olla pienen satsauksen paikka. Eli…

Perusparannus makuuhuoneeseen: Huomio ja kunnia sängylle! Tee siitä huoneen kruununjalokivi!

Kokonaisuus syntyy sängystä, sängyn päädystä, päätyrahista, laatulakanoista ja sängynpeitosta.

Huomaa valaisimet ja niiden suuntaus kuvassa. Antavat kauniin, tunnelmallisen valon seinän kautta ja leventävät huonetta.

Good bed is everything! Take time to test it. Make it the crown jewel of your bedroom.

DSC01960

Uudet tyynyt, peitteet ja puhtaat liinavaatteet tekevät sängystä kutsuvan!

Meillä on tavallisten tyynyjen lisäksi Tempur-tyynyt tilanteisiin, jolloin niskat ovat tosi juntturassa.

Liinavaatteissa olen kangaslaadun kanssa tarkka. Kymmeniä vuosia olen ”vannonut” percale-puuvillan nimeen. Se on ns. pitkäkuituista puuvillakangasta, joka on tiivistä, sileää, viileää ja kulutusta kestävää. Allergiseen perheeseen se sopii erittäin hyvin tiiviytensä ja näin ollen pölyämättömyytensä takia. Myös egyptinpuuvilla ja popliini ovat erittäin hyvänlaatuisia. Pakkauksissa näkyy usein TC eli thread count-luku, joka kertoo juuri kangaslaadun langan tiheydestä. Hyvälaatuisissa se on vähintään 170. Lakanoissa on todella eroa. Kun on nukkunut laadukkaissa, et halua palata entisiin.

Kuvassa tyynynliinat ovat Gantin ja Lexintonin, pussilakanat Stockmannin ja aluslakana Finlaysonin pellavainen. Pellava on ihanan mukava ja pehmeä materiaali, lisäksi se näyttää ryppyisenä todella upealta. Sen lankaluku on kuitenkin alhainen, joten sitä ei voi oikein pölyallergiselle suositella. Pidämme kuitenkin materiaalista hyvin paljon, joten silloin tällöin käytän pellavaisia aluslakanoita, koska ne eivät samalla tavalla ole liikkeessä yöllä kuin tyynyt ja peitot. Lisäksi sängynpeittona meillä toimii pellavainen parisängyn pussilakana (helppo pestä lakanoiden kanssa 60 asteessa) ja sängyn somistetyynyjen liinat ovat myös pellavaa. Sängynpeiton poisjättäminen tuntuu olevan vähän trendikästä tällä hetkellä, koska kauniiden lakanoiden halutaan näkyvän. Itse en sitä kuitenkaan pölyyntymisen takia jättäisi pois. Aamutoimien aikana sänky ehtii hyvin tuulettua ja sen jälkeen se on hyvä pedata. Paluu makuuhuoneeseen on siten paljon mukavampi ja sänky kutsuvampi.

Change new pillows, blankets and clean bed sheets to make your bed more welcoming. I love sheets made of percale-cotton. Good quality sheets are easy to take care, long lasting, smooth and cool. When you have slept in one, you never want anything else. I also think you should always make your bed in the morning. You keep it more tidy and also more welcoming in the evening.

DSC01961

Sängyn päätyä lukuunottamatta meillä on mielestäni aika hyvä paketti kasassa. Eli siitä lähtien kun pari vuotta sitten vaihdoimme oikean sängyn runkopatjoihin, meillä ei ole ollut sängyssä päätyä. Olen sellaista ihan tosissani etsinytkin, muttei meille mieleistä ole vielä löytynyt. Tiedostan kyllä, että sellainen toisi sängyn paremmin esille ja myös suojaisi seinää. Ja sitten siihen olisi tietty hyvä myös nojata lukiessa tai tv:tä katsoessa.

Siispä valitsimme nyt ainakin tilapäiseksi ratkaisuksi kaksi muhkeaa pellavapäällysteistä tyynyä sängyn päädyksi. Pääty korostuu ja meidän on mukavan pehmeä nojata niihin.

To emphasize our bed we bought two large pillows with linen covers. Also it´s more comfortable to lean back now.

DSC01962

DSC01963

Sängyn jalkopäässä meillä on penkki, johon sängynpeitto viikataan ja ylimääräiset tyynyt kasataan, kun menemme pehkuihin 🙂 Sellainenkin on hyvä ottaa huomioon.

Be sure you have a bench or chair to put your extra pillows etc. when it´s time to go to bed. Good night, sleep tight,

Hyvän yön toivotuksin,

Celia C

2 Comment

 1. No meillä on ihan säkällä sitten Feng-shuit pitkälti kohillaan :). Mutta metsäänkin menee mm. siinä kohtaa, että liukuovikaapeissa on osittain peilit, jotka tuplaa ihanasti makkarin tilan tunnun. Se kun ei ole mitenkään koolla pilattu. Ja muista huoneista poiketen, se on yleensä niin siisti, ettei peilit kertaa mitään hervotonta vaate- tai lehtikasaa, mikä taas ei kyllä rauhoittumista edistäisi.
  Sängynpäätyä ei meillä(kään) ole eikä tule :). Edellinen raskas massivisella päädyllä varustettu mäntysänky riitti sitä lajia 🙂

  Ja yllättäen meidänkin makkariin olkkarin ruutuikkunaisten pariovien läpi.. Ja yläkerta on varattu kokonaan pojille. Että aika samoilla mennään 🙂

  PS. Kauniit vuodevaatteet!

  1. Kiitos, Annukka! Luultavasti makuuhuone saadaan hyväksi just vaistojen varassa – muutoksia tehdään kunnes on hyvä.
   Meidänkin sängynpääty tulee todennäköisesti jäämään tyynyihin – niihin sitä kuitenkin nojataan, ei kai siellä takana seinää kummempaa tarvita.
   Hauskaa, että ollaan ”samiksia” monen asian suhteen 🙂
   Aurinkoista viikkoa!

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.