Vinkki syksyyn 2/5: Herkuttele torin antimilla / Do this 1/5: Explore the market place

On se aika vuodesta, jolloin tunnen suunnatonta iloa siitä, että meillä Suomessakin on kaikkea hyvää, tuoretta kasvista nyt tarjolla.

Satokautemme kun on niin paljon lyhyempi kuin esimerkiksi Välimeren alueella, jossa jaksan innostua aina torilla myytävien kasvisten runsaudesta, mausta ja väriloistosta. Mutta nyt on se hetki, kun meilläkin on sato parhaimmillaan. Runsasta, herkullista ja värikästä. Me innostumme torin antimista – toiset, ahkerammat oman puutarhan ja metsän antimista.

Vietimme viikonloppuna ihanan sadonkorjuuillan ystäväpariskunnan kanssa.

Kiitos A ja M, seura oli hauskaa ja ruoka maittavaa 🙂

Miehet iskivät hyvissä ajoin päivällä torille, sillä heillä molemmilla on todella kovan luokan asiantuntemus torikauppiaista ja heidän tuotteistaan. 

Harvemmin torilla käyvänä uskon todellakin tämän osaamisen olevan jonkin näköistä salatiedettä. Kun myyjillä ei  juurikaan ole mitään logoja ja liikemerkkejä (joiden perusteella minä kauppoihin suunnistan), parhaiden myyjien tunnistaminen nenän kyömyisyyden, ontumisen tai lippiksen oikean asennon perusteella on minulle aika hepreaa. Mutta miehet siis tietävät. He osaavat metsästää juuri ne parhaat. Miehet ovat metsästäjiä.

Kello kuudelta illalla kokoonnumme meille. Homma on jo tuttua – tämmöisiä ruuanvalmistuskokoontumisajoja olemme järjestäneet ennenkin. Kaikki kaivavat omat lempiesiliinansa esiin, työtehtävät jaetaan ja säpinä alkaa.

This is the harvesting season in Finland. Market places are filled with fresh, colorful and tasty vegetables and berries. Not to mention all mushrooms. We explore the market places – others, those making more effort,  grow their own vegetables and go to woods for mushrooms and berries. 

This weekend we had a get together with friends with a mission to prepare a three course menu using all these treasures from the market place. Mushroom soup, vegetables in oven with barbecued chicken on top and finally apple pie with ice-cream and raspberries.

Meillä on muuten siirrytty pois nyt niistä kesäastioista, joista postasin aiemmin. Nyt mennään aika harmailla taas. Tykkään kyllä älyttömästi näistä Swedish Grace -astioista. Näissä on sellaista 30-luvun henkeä.

dsc02704

Ensimmäisenä kuparikattilassa valmistettiin kantarellikeitto.

Salottisipulia, kantarellia, kasvisfondia (Touch of taste on gluteeniton), persiljaa, koskenlaskijajuustoa  ja kermaa. Aikas varma herkku.

dsc02705

dsc02711

dsc02712

Sillä oli hyvä aloittaa – tainnuttaa pahin nälkä – kunhan saimme pääruuan esivalmisteltua niin hyvälle mallille, että ehdimme istua pöytään.

Kasviksia oli nimittäin älyttömät määrät. Niissä riitti pilkottavaa. Sipulia, valkosipulia, kesäkurpitsaa, paprikaa, tomaattia ja  hunajanaurista.

Ensin kaikki isoon kulhoon, jossa ne pyöriteltiin öljyssä ja yrteissä. Sen jälkeen uunipellille ja 200 asteeseen kiertoilmauuniin.

dsc02707

dsc02708

dsc02710

Grilli oli laitettu ulkona jo ajoissa pöhisemään.

Sieltä sitten saatiin yrttimaustetut broilerit kasvispedin päälle.

DSC02629

Kasvikset valmiina – ihanan ruttuisina ja maistuvina.

dsc02717

dsc02718

Jälkiruuaksi vielä oman puun omenoista piirakkaa jäätelön ja torilta ostettujen muhevien vadelmien kera.

dsc02662

DSC02637

dsc02706

Yhdessä kokkaaminen on niin parasta!

Oppii älyttömästi toisilta ruokaa rakastavilta vinkkejä heidän bravuureistaan ja tuotevalinnoistaan sekä maistaa uusia makuja ja herkkuja. Yleensä sovimme niin, että toinen pariskunta vastaa pääruuan suunnittelusta ja toinen alku- ja jälkiruuasta. Seuraavalla kerralla järjestely on toisin päin. Itselle stressittömyyttä tässä järjestelyssä lisää se, että ystävien kanssa kotona on helppo myös pitää gluteenittomasta prosessista huolta.

Lisäbonarinahan tässä on se, että yhdessä touhuaminen on vaan niin hauskaa ja terapeuttista. Saa juuri sellaisen piristysruiskeen, mitä tarvitseekin tässä vaiheessa vuotta.

dsc02664

Ja saa kolmen ruokalajin herkullisen illallisen ystävien kera ilman, että kenenkään on tarvinnut yksin riehua hullun lailla keittiössä.

Doing this together from shopping to cooking is so much fun and also easy on everyone for it ain´t just someone´s task. For me, as a celiac, it is also so relaxing and safe – for it is easy to check the process of cooking being gluten-free for sure when at home. Do this – go explore the market place and have friends over and prepare the meal together!

Eikun järjestämään kokkailuiltaa kavereiden kanssa! Suosittelen.

Celia C

2 Comment

  1. Aiai. Näyttää niin ihanalta toi uunikasvispellillinen.
    Kyllä määkin taas joskus jaksan värkätä kaikkea tuoretta ja hyvää. Hope so <3

    1. Hyvä ruoka, parempi mieli 🙂 Toivottavasti innostut taas kokkailemaan kaikkea maittavaa – vaikkapa niistä sun oman puutarhan antimista?? Sähän onnistuit niiden kanssa niin hyvin.
      Ja ystävien kanssa kokkailu on vieläkin hauskempaa. Tsemppiä <3

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.