Loma-astiat tuovat lomafiiliksen/ Change the china – bring that holiday feeling

Muinoin olin aivan mahdoton astiafriikki.

Edellisen asuntomme 60-luvun syvissä ja korkeissa astiakaapeissa oli loputtomasti tilaa astioille – perityille, ostetuille, lahjaksi saaduille, kirppislöydöille, ulkomaantuliaisille. Raju astioiden karsiminen tuli ajankohtaiseksi, kun muutimme 12 vuotta sitten nykyiseen asuntoomme, jossa kaappien syvyys puolittui ja astiakaappeja tuli muutenkin vähemmän haluamiemme muutosten (tiiliseinä!) takia.

Nyt kaapeissa on vain just ne meidän mielestä parhaat (konmarin: ne iloa tuovat). Ja uusien hankinta on nykyään äärimmäisen harvinaista.

Mutta siis mitkä ihmeen loma-astiat?? 

Meillä on tapana ottaa kesälomalla käyttöön aivan eri kipot ja kupit!

Mutta miksi??

No, silloinhan tajuaa jo aamulla unenpöpperössä aamukaffella, että jestas, nythän on loma, eikä oo mihinkään kiirus. Onpas hienoa ja mitäs tänään tehtäis. Siis sen jälkeen, kun on juotu kahvia pannullinen ja luettu Turun Sanomia pari tiimaa…

Aamu alkaa kuitenkin vedellä. Vesikannukin siis vaihtui Mateuksen vaaleanpunaiseksi. Ja omenan vihreät ja kirkkaat lasit ovat kevään ja kesän värejä meidän Kartio-lasivalikoimassa. (Jouluna punaiset ja pääsiäisenä keltaiset muuten metsän vihreät ja kirkkaat.)

What do I mean by changing the china??

We have a habit of changing different set of cups and plates for vacation time and then after the vacation they will be hidden back to cupboards again. Rotation – I guess it has been called. But why?? When this ”holiday china” is shown on table first thing in the morning when we wake up and head to the kitchen we are sure to get that relaxed holiday feeling right away. It is because of the association we have with them. We know then that we will have more time at breakfast table – a full pot of coffee and a long reading session with local newspaper – and also that we are free to do what ever we want after breakfast.

These are the things we now have in use at our home. Starts with this jar for water. Along with glasses, coffee cups (actually tea cups because they are better for cafe au lait), plates etc.

DSC02114

DSC02116

Me juodaan maitokahvia, joten Villeroy & Bochin Old Luxembourgin teekupit ovat hommaan paljon paremmat kuin kahvikupit.

DSC02107

DSC02112

Ruoka on usein keittoa, salaattia, pastaa tai risottoa, joten syvät Villeroy & Bochin Petit Fleur lautaset ovat tiiviissä käytössä. Pihvit syödään Teema-lautasilta.

DSC02106

DSC02113

Päiväkaffit nautitaan pihakeinussa vanhoista, perityistä Arabian Ruusu-kupeista.

DSC02111

DSC02108

Poreileva siideri tai seljankukkajuoma puolestaan Indiskan laseista.

DSC02109

DSC02110

Kai tämä on vähän samaa hommaa, kun aikanaan veimme osan lasten leluista aina välillä pois näkyvistä kellariin ja toimme toisia tilalle. Vaihdon jälkeen kaikki tuntuivat kuin uusilta ja uudet, erilaiset leikit inspiroivat kummasti jälleen. On tälle hienompikin termi: rotaatio. Kuulemma muotia vähän kaikessa nykyään 😉

Kun oikein ajattelen, taitaa meillä olla myös lomalakanoita, lomamusiikkia ja lomajuomiakin 😉

We used to do this rotation also with toys when our kids were young. And when I think of it we also have nowadays vacation linen, vacation music and even vacation drinks 😉

DSC02117

Ihminenhän on varsin visuaalinen tyyppi – se mitä näkee ympärillään, vaikuttaa hurjasti siihen, mitä ajattelee ja miten toimii. 

Kun silmä lepää – niin mieli lepää. Kun näet jotain uutta ja inspiroivaa – niin luovuus ja kyky nähdä asiat eri tavalla tulevat esiin.

Se on se assosiaation voima: kun näet ne loma-astiat edessäsi – liität samantien päivään sen rennomman lomafiiliksen 🙂

We do feel and act differently according to what we see. You can make a change of how you feel by changing things around you. At least I believe so.

Arjen ja loman välille voi tuoda eroa siis näinkin.

Uskokoon ken tahtoo – minä ainakin haluan uskoa näin  😉

Celia C /good to be home – myös lomalla

6 Comment

 1. Uskon ihan ehdottomasti tuohon! Juuri tuollaisilla asioilla ja (tavallaan) tarinoilla saa itsensä tiettyyn fiilikseen mikä vaikuttaa valtavasti arjen kokemiseen. Minulla on Marimekon kukkakuvioinen kahviastiasto jonka mammani keräsi minulle lahjaksi ensimmäiseen omaan kotiini. Kahvikupit eivät vuosiin ole olleet oma juttuni mutta talvella muistin varastossa olevan laatikon ja suunnittelin ottavani kupit käyttöön nimenomaan kesäkupeiksi. Käynkin hakemassa ne heti pesuun. Kiitos kun muistutit!

  1. Jes, mukavaa, että juttuni sai sinut muistamaan ne kupit. Maltan tuskin odottaa, että näen ne käytössä jossakin postauksessasi pian!
   Tykkään niin tavaroista, joilla on tarinansa ja tavoista, joista on tullut perinteitä <3 <3

 2. Aivan ihanat noi sinivalkoiset teekupit! Ja kukkalautaset. Niistä tulis just niin lomafiilis. Ainoastaan se loma puuttuu :).

  Meillä oli asuntovaunussa (silloin kun sellainen meillä vielä oli) kans kesäloma-astiat ja niistä tuli aina niin hyvälle tuulelle. Joskin pelkkä vaunun kanssa matkustelu riitti kyllä muistuttamaan, että lomalla ollaan :D. Ei olis ollut yhtään sama, jos olis kotoa keittiöstä pakannut matkaan samat astiat, joita käytetään muutenkin.

  Ihanaa lomaa teille <3. Täällä vielä odotellaan.

  1. Sinivalkoiset ovat myös mun suosikit (kuten myös tyttären, kun asia tuli joskus puheeksi). Sen sarjan lautaset ovat erikoisen ihaniin tilanteisiin, mutta pihakiveyksille en ole niitä uskaltanut raahata.
   Just varmaan asuntovaunuissa, veneissä ja mökeillä on usein omat kesäloma-astiat, jotka jollain tapaa ovat merkityksellisiä juuri siksi. Mutta myös tällaisille kotona pääasiassa lomaileville tässä voisi olla pieni, ihmeitä tekevä, kokeilemisen arvoinen idean tynkä.
   Kiitos, lomalta tuntuu jo – ensi viikolla vielä enemmän, kun miehenkään ei tarvi herätä kellon soittoon. Tsemppiä työhön!

 3. Teija says: Vastaa

  Kyllä näistä astioista kesä maistuu <3 Kauniita kaikki! Omat kesäastiat taitaa löytyä mökiltä, kotona mennään vaan valkoisilla 🙂

  1. Kiitos, kyllä maistuu! Meilläkin arki mennään melkein valkoinen – harmaa -väriskaalalla, vain Ost India -kahvikupit tuovat vähän kuviointia mukanaan. Siksipä nämä kukat ja värit ilostuttavatkin kovasti erilaisuudellaan.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.