Pella´s Cafe – gluteenitonta luotettavasti / Reliable gluten-free sign

Kun luotettavasti gluteeniton ruoka on keliaakikoille elinehto, on meille tärkeää tunnistaa ne ravintolat ja kahvilat, jotka todella osaavat valmistaa luotettavasti gluteenittomia annoksia ja myös palvelevat mielellään gluteenitonta ruokavaliota noudattavia asiakkaitaan. Kodin ulkopuolella ruokaileminen tai kahvittelu kun kuuluu olla nautinto nimittäin keliaakikoillekin – ei stressin paikka.

Tällaisista vitriineistä, joissa on monenmoista valinnanvaraa keliaakikollekin, voi yleensä vain uneksia.

Nämä kuvat eivät kuitenkaan ole unta vaan täyttä totta. Löysin kerrassaan viehättävän kahvilan gluteenittomilla herkuilla höystettynä. Tässä etualalla makeita ja kulman takana vielä suolaisia ihanuuksia. Lisäksi kahvilassa on aamiais-/ brunssi- / lounaspöytä ajankohdasta riippuen.

This is not a dream. I found a place where there are plenty to choose from – even when you are a celiac!

 

Keliakialiitto julkisti viime syksynä Gluteeniton elämä -messujen yhteydessä uuden Gluteenittoman palvelun merkin. Merkki on luvanvarainen ja sen myöntää Keliakialiitto. Tämän saamiseksi yrityksen tulee kouluttaa vastuuhenkilö, jonka on läpäistävä gluteenittomasta osaamisesta kertova testi. Lisäksi koko henkilökunnan kanssa on käytävä läpi gluteenittoman annoksen toteutus raaka-aineista lautaselle saakka. Toimipaikassa tehdään myös tarkistuskäynti eli sertifiointi ennen merkin käyttöoikeuden saamista. Merkki voi olla näkyvillä esimerkiksi ovessa ja ruokalistassa. Merkin saadakseen kaikkien annosten ei tarvitse olla gluteenittomia.

Uudessa merkissä on haarukan ja veitsen välissä lautasella tuttu, gluteenittomuudesta kertova, yliviivattu viljantähkä. Teksti: Gluteenitonta Yhteistyössä Keliakialiiton kanssa. Myös väritys on tuttu, Keliakialiiton oranssi.

This sign on the door and/or on the menu will assure you they are really knowing how to make things gluten-free. It is a brand new sign that you can rely on.

 

Tällaisen setin valitsin testattavaksi: cappuccino, vuohenjuustopinaattipiiras ja minttusuklaamoussekakku. Tuoretta, mehevää ja maukasta.

This is what I chose: cappuccino, goat cheese and spinach quiche with green salad and mint chocolate mousse cake.

Turussa en merkkiä ole vielä bongannut. Täytyi mennä Tampereelle saakka merkin perässä (!). Sieltä löytyi keskeiseltä paikalta, Hämeenkatu 14, Pella´s Cafe, jossa todellakin oli panostettu asiaan. Kaikki herkkukuvat yllä ovat siis sieltä 🙂

Not very many places have the sign yet. I found one in Tampere called Pella´s Cafe. Worth a visit!

Toivottavasti pian löytyy näitä merkillisiä paikkoja Turustakin. Ja ympäri Suomea.

Hei, sinä ravintoloitsija tai kahvilanpitäjä. Jos tällainen merkki oven pielessä kiinnostaa, niin lisätietoja merkistä saat ottamalla yhteyttä Keliakialiittoon.

Soita 03 2541 324.

Muistathan, että seurueet valitsevat paikkansa sen keliaakikon mukaan…

Luottavaisesti herkutellut,

Celia C

PS. Kiitollisena otan vastaan vinkkauksia gluteenittomista paikoista ympäri Suomea!

 

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.