Mitä minä keliaakikkovieraana odotan tarjoilulta juhlissa?

Juhlat tulossa. Vieraiden joukossa myös keliaakikko – tällainen kuin minä. Mitäs meille voisi tarjota?

Asia tuntuu olevan taas hyvin ajankohtainen. Havahduin asiaan, kun kollega kysyi, mitä minä odotan tarjoilulta keliaakikkovieraana. Vastasin, että jonkun yhden suolaisen ja yhden makean vaihtoehdon, jotka ovat selkeästi merkittyjä ja erillään muista tarjottavista. Ei siis samalla lautasella, eikä samoilla ottimilla otettavissa, sillä turvallisuus on aina se tärkein asia. Bonusta ovat sitten herkullisuus (mieluummin vähän mutta hyvää) ja tasa-arvoisuuden tunne (samankaltainen leivonnainen kuin muillakin). Unohtaa ei sovi sitäkään, että niin paljon on olemassa niitä tarjottavia, joissa ei jauhoja tarvita lainkaan. Juustot, marjat, hedelmät, salaatit, kalat, monet leikkeet jne. Ei juhlissa aina tarvitse olla pelkkiä leivonnaisia.

Viime vuonna tähän aikaan avauduin vähän laveammin tästä aiheesta, lue postaus tästä. Nyt ajattelin lyhyesti suositella muutamaa herkkua kaupoista ja leipomoista.

Esim. gluteenittomat tattarileivät tai gluteenittomat saaristolaisleivät ovat maistuvia. Leipien päälle voita (puhtaalla veitsellä puhtaasta rasiasta), tomaattia, graavilohta ja kananmunaa tillillä koristeltuna. Nam, maistuu varmasti.

Yhtä – kahta keliaakikkoa varten ei välttämättä kannata ryhtyä leipomaan varsinkaan, jos et ole tottunut leipomaan gluteenittomasti. Esimerkiksi Suomen paras leipomo MBakery valmistaa gluteenittomia leivoksia. Ovat ylellisen näköisiä ja makuisia. Niitä saa esim. Turussa kauppahallista ja Carre-kahvilasta. Yksi riittää aivan mainiosti per henkilö.

Turun kauppahallissa on myös pelkästään gluteenittomia tuotteita myyvä Suloiset. Siellä on monia suolaisia ja makoisia vaihtoehtoja. Yksi kumpaakin riittää – älä taas liioittele, ettei jää syömättä. Usein ainakin suolaisia kannattaa tarjota lämmitettynä.

Kauppahallista nykyään löytyy Aijan herkku, jossa kaikki tuotteet gluteenittomia.

Pakastealtaista löytää gluteenittomia kakkuja ja muffinsseja. Tällaiset mutakakkutyyppiset ovat tosi suussasulavia. Uutena löysin tänä keväänä myös Pirkalta gluteenittoman mutakakun (ei kuvassa), mikä oli tosi yummy pehmeä 🙂

Sinivalkoiset Brunbergin konvehdit sopivat mielestäni erityisesti tänä vuonna juhlapöytään.

Oikein mukavia juhlia toivotellen – ilman elämää suurempaa stressiä,

Celia C, keliaakikko

PS. Muistammehan keliaakikot / muut erikoisruokailijat myös ilmoittaa emännälle erityisruokavaliostamme, jos hän ei ole jo  tietoinen asiasta.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.