10 hyvää gluteenitonta kaupasta/ Top ten gluten-free from store in Finland

On juhlien aika ja vieraita tulossa.

Vieraiden joukossa saattaa olla jokunen keliaakikkokin – ja kaikillehan pitäisi olla joku vaihtoehto pöydässä tarjolla.

Keliakia on sairaus, jossa vehnän, ohran ja rukiin gluteeni aiheuttaa ohutsuolen limakalvolla tulehdusreaktion ja suolinukan vaurion, jonka seurauksena suolinukka madaltuu tai häviää kokonaan. Tämän nukkakadon vuoksi useiden ravintoaineiden imeytyminen vaikeutuu. Keliakia ilmenee monimuotoisin oirein, joista yleisimmät ovat erilaiset vatsavaivat ja anemia. Kyse ei ole allergiasta. Sairaus on elinikäinen. Ja sen ainut hoito ja lääke on gluteeniton ruokavalio. (Keliaakikon ensioppaasta hieman lyhyemmäksi muokattuna.)

Keliaakikko ei voi siis syödä pikku murustakaan mitään gluteenia sisältävää. On siis oltava sairaan tarkka koko ajan ja kaiken kanssa. Ohutsuolen nukka voi pienestäkin määrästä tuhoutua kuukausiksi, jolloin ravintoaineiden imeytyminen häiriytyy ja vatsa saattaa oireilla hyvinkin kivuliaasti. Ihokeliaakikolla taas saattaa saman tien pamahtaa iho kutiseville vesikelloille. (Ajatuksellisesti asia on sama kuin, jos sinua kehoitettaisiin ihan vain vähän maistamaan rotanmyrkkyä.) Gluteenitonta ruokavaliota saattaa joku suosia nykyään ihan muutenkin – terveydellisistä tai trendisyistäkin, mikä saattaa näin hämärtää tätä ehdottomuutta. Hän voi popsia silloin tällöin herkkupaloja myös niistä gluteenillisista tuotteista. Keliaakikko, joka välittää terveydestään, ei voi näin tehdä.

Mitä siis tarjota keliaakikolle?

Helppo ratkaisu on ostaa valmista kaupasta. Valitse mielellään samankaltaista, mitä muillekin tarjoat. Merkitse kuitenkin selkeästi pöytään, mikä on gluteeniton ja mitä tavallinen, etteivät ne sekoitu.  (Keliaakikko ei nauti siitä, että hän joutuu olemaan se erilainen ja että hänen diagnoosinsa on yleinen puheenaihe julkisesti.) Pakastealtaista saat tuoreempaa kuin kuivatavaroiden joukosta. Gluteenittomat tuotteet kun kuivavat vielä nopeammin kuin muut tuotteet. Kuivuessaan ne muuttuvat hyvin hajoavaisiksi ja ovat hankalia syötäviä. Gluteenittomat tuotteet ovat myös tavallisia paljon kalliimpia, joten haluat varmasti, että ne tulevat myös syödyiksi.

Tässä minun suosikkejani, jotka maistuvat myös perheelleni ja ystävilleni. Eli tulevat varmasti syödyiksi.

Leivät. / Bread.

Huom. kala, juusto ja kasvikset sekä monet leikkeleet ovat gluteenittomia leivän päällisiä. Varmista tuoteselosteesta.

(Tästä olen poistanut useita lopettaneita leipomoja.)

Gluteenittomia leipiä löytyy edelleen esim. Eilamarin, Fazerin,  Frian, Hannun, Ilonan, Moilasen, Pirkan, Porokylän, Schärin ja Semperin valikoimista.

Omia suosikkejani ovat tattarileivät ja kaurasämpylät, esim. Moilasen gluteeniton Tumma pyöreä ja Fazerin gluteenittomat kaura-porkkanasämpylät sekä kaurasämpylät.

Suolakeksit./ Salty crackers.

Schärin Salti

Kakut./ Cakes.

Almondyn perinteiseen Dajm-kakkuun on ehkä moni jo kyllästynyt, valitse siksi joku muu vaihtoehto tällä kertaa. Vaihtoehtoja kyllä löytyy Almondylta, Branderilta, Frialta, Pirkalta…

DSC02054

Muffinsit./ Muffins. 

Pirkan gluteenittomat suklaamuffinssit (3) (nämä kannattaa lämmittää 1 min. mikrossa)

DSC02056

Konvehdit./ Chocolates.

Brunbergin Tryffelit

Fazerin Wienernougat (Huom. ainut Fazerin konvehdeissa on )

Jos olet viitseliäs ja halukas perehtymään leipomiseen ja tai muun ruuan valmistamiseen gluteenittomasti, tuotat mitä suurinta iloa 🙂  keliaakikolle itse tehdyillä herkuilla. Mutta muistutan olemaan silloin äärettömän huolellinen ohjeita noudattaessasi, aineksia valitessasi ja työskennellessäsi.

Aineksien tulee olla varmasti gluteenittomia ja erillään muista aineksista pidettyjä. Jos käytät kauraa, sen tulee olla valvotuissa olosuhteissa viljeltyä ja valmistettua, esim. Puuppolan kaurahiutaleita. (Jos peltoja ja tuotantolaitoksia ei ole valvottu, siellä saattaa seassa olla myös muita viljalajeja.)  Voirasioihinkin kulkeutuu leivänmurusia sitä käytettäessä, joten käytä aina uutta rasiaa ja puhdasta veistä. Muista myös leivittää kakkuvuoka gluteenittomilla korppujauhoilla. Lue aina kaikkien käyttämiesi ainesten sisällysluettelot. Hyvä on myös säilyttää käyttämiesi tuotteiden pakkaukset, jos haluat varmistuttaa ne vielä vieraallasi turvallisiksi. Vehnää löytyy nimittäin yllättävistäkin tuotteista, esim. suklaa, kasvisliemikuutiot, maustekastikkeet.

Työvälineiden tulee siis myös olla puhtaita. Valmista ensin gluteenittomat tuotteet ja suojaa ne sitten muiden jauhojen pölyiltä. Käytä puhtaita leikkuulautoja, veitsiä, mittavälineitä jne. Et voi siis paistaa samalla pannulla tai paahtaa samalla paahtimella kuin tavallisia leipiä. Jos olet epävarma työskentelyalustan puhtaudesta, käytä alla leivinpapereita.

Kun laitat gluteenittomia tuotteita esille, aseta ne pöydässä ylös tai taakse – kuitenkin niin, etteivät gluteenilliset tuotteet pääse otettaessa murustamaan niitä. Merkitse tuotteet myös selkeästi, jotta keliaakikko tunnistaa ne. Luottamusta herättää myös, jos kerrot keliaakikolle aineksista ja työskentelystäsi. (On joskus vain niin noloa itse tentata asioita varmistaakseen turvallisen ja stressittömän herkkuhetken.) Ja jos joku virhe on tapahtunut, älä yritä peittää sitä vaan kerro siitä avoimesti. Erehtyminen on inhimillistä.

DSC01932

Olen pahoillani, että aiheutan vaivaa, mutta minun on oltava sairaan tarkka. Elinikäinen, tarkka ja ehdoton gluteeniton ruokavalio on minun ainoa hoitoni ja lääkkeeni. Olen pahoillani myös siitä, että tämä ohjeistukseni saattaa tuntua varsin tylyltä tekstiltä. Kirjoitan tätä kuitenkin tippa silmässä ja täydestä sydämestäni – toivoisin ihmisten ymmärtävän, miten herkillä tässä mennään…

Kaikkien keliaakikkojen puolesta,

Celia C

In Finland you can find quite many options of gluten-free food from stores. But if you want to bake something for your celiac friend make sure you use only gluten-free ingredients and the process itself is definitely gluten-free also. The illness is such you have to be so very strict about everything you eat – that´s the only way to stay healthy. Gluten-free is not just a trendy thing for us.

2 Comment

 1. No ei kuule tunnu yhtään tylyltä. On vaan hyvä muistutus tällaiselle ”huvikseen gluteenittomalle” siitä, että keliakia on todellakin ihan eri asia kuin se, että käyttää gluteenittomia tuotteita vapaaehtoisesti (koska niistä tulee itselle parempi olo kuin jauhoisista) ja enempivähempi huolettomasti.
  Tuntuu, että keliakia on viimeaikoina tosi paljon yleistynyt (tai sitten siitä vaan tiedetään nykyään enemmän), eikä sitä pidetä enää minään kummajaisena, vaan ihan normaalina. Ja osataan tosiaan automaattisesti kysyä just vaikka niiltä juhlavierailta ennakkoon ja otetaan asia vakavasti, eikä huokailla. Onneksi tosiaan on ne valikoimatkin parantuneet huomattavasti, eikä ole sitä yhtä ja samaa kivikovaa leipää pakkasesta tai riisikakkuja.

  En tiedä oletko Maijun (Pinkit Korkokengät) lukija, mutta Maiju on oikea kaikkien keliaakikkojen puolestapuhuja, joka on saanut aikaan paljon hyviä muutoksia mm. hotellien tai laivojen aamupala- yms. tarjonnassa, joita testailee ja raportoi sitten kokemuksistaan sekä suoraan keittiöihin että muille blogissaan.

  Tuli taas vähän pitkä teksti. Sori :).

  Iloista viikonloppua!

  1. Kiitos, Annukka, ymmärtäväisestä vastauksestasi <3
   Paljon on tosiaan tietoa saatavilla nykyään, mutta joskus tuntuu siltä, että todellinen ymmärrys tulee vasta sitten kun itse tai joku lähipiirissä sairastuu.
   Erilaisten erikoisruokavalioiden lisääntyminen on kyllä tehnyt ravintoloissa syömisen helpommaksi - vaihtoehtoja löytyy jo hyvin.
   Kiitos muuten blogi-vinkistä, ei ollut tuttu ennestään. Itsekin olen yrittänyt antaa aktiivisesti vinkkejä ja palautetta - ja kenties saanut jotain hyvää joskus aikaiseksikin. Ainakin itse ilahtuu, kun huomaa, että jostakin vinkistä on otettu vaari 🙂
   Oikein mukavaa kesäkuun ensimmäistä viikonloppua!

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.