Kirjahylly: ollakko vai eikö olla/ To have books or not to have

Yksi varmasti paljon sisustuksessa intohimoja herättävä huonekalu on kirjahylly. Kirjahyllystä on puhuttu sisustuslehdissä epätrendikkäinä, pian kokonaan olohuoneista poistuvina kapistuksina. Kierrätyskeskukset ovat kuulemma täynnä käytöstä poistettuja kirjahyllyjä (ja puhelinpöytiä). Varsinkin kaikki, jotka ovat lukeneet KonMarin ovat saattaneet yhtäkkiä  nähdä kyseisen tavarankerääjän varsin paheksuttavana kalusteena. Sillä eipä taida kukaan rakastaa jokaista kirjahyllyn kirjaa tai mitä muuta sinne nyt sitten on matkan varrella kertynytkään. Ja monillahan on nimenomaan käynyt niin, että kirjahyllyn ovat vallanneet vallan muut esineet. Nuo kauppojen vastustamattomat – ihanat ja tarpelliset – sisustusesineet 😉

Useimpien lapsuuden kodissa kirjahylly oli varmasti itsestään selvä olohuoneen kaluste yhdessä sohvan, kahden nojatuolin ja sohvapöydän kera. Yhtä itsestään selvää oli muuten myöskin se, että hyllyssä oli tietokirjasarja – esimerkiksi Tiedon Portaat – lue: sen aikainen google. Sitten siellä saattoi olla myös luontokirjoja ja romaaneja. Hää- ja ylioppilaskuvia, parhaimmat lasiastiat ja ehkä myös viinakaappi peilillä ja valolla 😉 Taisipa olla jokunen ansaittu viirikin hyllykön päällä, kuin jalustalla. Tällaisen hyllykön on moni varmasti toistanut omaankin kotiinsa hieman nykyaikaan päivitettynä versiona ja ehkä ihmettelee nyt sen kohtaloa. Ainakin kirjahyllykön sisältöä: mitä minä haluan siinä säilyttää.

Kirjoja oikeasti arvostavalla ja keräävällä on tila loppunut normikirjahyllyssä aika päiviä sitten, koska uusia kirjoja tulee vauhdilla lisää –  niinpä hyllyttämättömiä läjiä löytyy ehkä siellä täällä, kun vanhoistakaan ei tietenkään voi luopua. Tai sitten  on viitseliäästi jatkettu hyllyrakenteita – sekä horisontaalisesti että vertikaalisesti – ja koko asunto näyttää pieneltä kirjastolta. Mikä ei ole ollenkaan hassumpi idea, jos kirjat ovat se juttu. Silloin hän tuskin on sellainen henkilö, joka ikinä ostaa sitä KonMaria hyllyynsä. Asetelma olisi jotakuinkin ristiriitainen. Hänhän ei voisi koskaan kyseenalaistaa kirjojaan.

Niin tai näin. Viime viikolla tuli asiaa Helsinkiin ja siellä Habitatille. Tämä kirjahylly-dilemma oli mielessäni erään käymäni keskustelun pohjalta, joten napsin muutaman kuvan tällä hetkellä tarjolla olevista hyllyvaihtoehdoista. Mitä siis on tarjolla tällä hetkellä? Onko näistä joku sinulle mieleinen vai oletko teettänyt teille juuri teidän tarpeisiin sopivan hyllykön vai kenties perinyt tai löytänyt jonkun vanhan ihanuuden?

To have books or not to have. That has been the question quite frequently asked these days when you plan your interiors. Do we need bookcases?  Some say they are untrendy. Some say they show your sophistication. Some have read KonMari and are now questioning all that stuff they have – books and other. Some love to collect books or other things they like  to ”place to pedestal” in their life. Last week I went to Habitat in Helsinki, had these questions in my mind and took some pictures of new trendy bookcases – ”pedestals” for your things. Maybe one of these could serve as a focal point in your living room. What´s your favorite? Any of these or something else? What kind of bookcase would be your favorite?

DSC02012

DSC02013

DSC02009

DSC02011

DSC02010

Nämä kaikki vaihtoehdot tässä ovat nyt sellaisia trendikkäitä hyllyjä. Tarkoitettuja sekalaiselle kokoelmalle kirjoja ja muita kauniita ja rohkeita tavaroita. Kirjastofiiliksen haluavat löytävät vaihtoehtonsa ehkä sitte muualta tai todennäköisemmin teettävät mittatilauksena hyllynsä. Tai varsin kannatettavaa olisi että tekisivät löytöjä sieltä kierrätyskeskuksista – voisi löytyä oikeaa tiikkiä tai muuta laatupuuta hyvään hintaan lastulevyn sijaan.

Kuvatessani ajattelin, että ihanaa. Oli sitten kirjafriikki tai ei. Haluaa sitten pitää ne esillä tai ei. Oli sitten muutavarafriikki tai ei. Jokainen saa valita omanlaisensa ja tehdä niin kuin tykkää. Oli sitten trendikästä tai ei. Kirjahylly voi olla juuri se fokuspiste olohuoneessa. Se, johon silmä automaattisesti hakeutuu. Jos tahdot sen olevan sitä, pidä siitä myös huolta. Pölyinen kaaos ei tuo kenellekään hyvää oloa eikä siinä silmä lepää. Imuroi edes kerran vuodessa kirjat ja asettele aiheen, värin, koon tai jonkun muun perusteella. Jos sitten siellä on sitä muuta tavaraa, pitää niistä myös jaksaa pyyhkiä pölyjä – ei ne ihanat tavarat muuten hyvältä näytä. Ja siinä ei kerta vuodessa riitä…

Trendy or not it is great you can make up your own mind. Use those shelves for things you love. Make it a focal point of your living room. But if you love it, keep it nice and clean. No pretty thing is lovely if it is dusty and forgotten. Appreciate what you have and show it.

Välillä poikkesin lohisopalla Svenska Teatterin kahvilassa. Sieltä löysin hyvän idean meidän ”kirjahyllyksi”.

Had a lunch at a cafe by the Swedish theater. Found a nice idea where I could use few of our old books. We never wanted to have a bookcase due to allergy and cleaning obsession. We prefer to visit the library instead.  So we own only some books – some old classics, few favorite paper backs and a stack of theme books. Theme books act as our bed side tables (here).

This kind of lamp I would love to have – because old books look great.

DSC02014 (2)

Meillä ei ole kirjahyllyä ollenkaan vaikka kirjoja luetaankin ahkerasti.  Syynä tähän on pääasiassa allergia ja siivousintoilu – en jaksaisi ylläpitää hyllyä kirjoineen siinä kunnossa kuin haluaisin. Aivan muutamia pokkareita on itselle hankittu, lähinnä matkalukemisiksi ja niistä on jätetty lempikirjat Keijo Kaappiin ja loput ovat jatkaneet matkaa kierrätykseen. Ja meidän tärkeät sisustus- ym. harrastekirjat ovat tällä hetkellä yöpöytinä. Katsohan kuva täältä.

Mutta onhan vanhat kirjat nahkakansineen ihan tajuttoman kauniita. Ihailen niitä kovasti aina muiden kodeissa. Mutta ei meidän juttu kuitenkaan. Kuvan valaisin sen sijaan olisi oikein tunnelmallinen meille vanhan matka-arkun päälle työhuoneeseen…

Tämä oli nyt tällainen erillinen intro seuraavaan, olohuonetta käsittelevään juttuun. Eli pikafiksausta osa 4 seuraavaksi.

Siihen asti näkemiin,

This was a kind of intro to my next episode of fixing the living room – stay tuned,

Celia C

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.