Sisustuskurssin opit, pieniä fiksauksia 4: Olohuone / Fixing the living room

Olohuone on se koko perheen yhteinen oleskelutila. Se on myös tavallisin tila, missä vieraiden kanssa seurustellaan.

Olohuone on useimmiten se kodin isoin huone tai tila, joten sinne mahtuu mahdollisesti useampikin toiminto. Tavallisesti oleskelu/ seurusteluryhmän lisäksi ainakin jokin toinen toiminto, esimerkiksi ruokailu, luku/kirjastonurkkaus tai työskentelytila. Olohuone kertoo paljon meidän arjestamme, miten toimimme vapaa-ajallamme, millaisessa käytössä huone eniten on, käykö meillä paljon vieraita vai olemmeko lähinnä perheen kesken. Olohuone tehdään yleensä juuri sellaiseksi kuin me sen haluamme.

Living room is where we live so it should tell the story of your family. How you spend your time – is it mainly the place for your family or do you entertain friends often.

Suunniteltaessa olohuoneen kalustusta on hyvä huomioida etenkin keskeisten kalusteiden (esim. sohva ja ruokapöytä) mittasuhteet, mukavuus ja materiaalit. Kannattaa ottaa esimerkiksi olohuoneesta tarkat mitat mukaan sohvakaupoille lähdettäessä. Isoissa myymälähalleissa ei aina osaa tiedostaa sohvan todellista kokoa. Myös sohvien syvyydet ovat kasvaneet huomattavasti vuosien varrella ja se taas saattaa hankaloittaa kulkemista sohvan ja muiden kalusteiden välissä. Ennen ostopäätöstä kannattaa hääriä mitan kanssa vielä kotona ja vaikka teipata maalarinteipillä sohvan viemä tila lattiaan, että varmasti hahmottaa koon oikein. Lisäksi valitsisin mieluummin sen laadukkaan ja pitkäikäisen sohvan…

Meidän sohva on noin 20 vuotta vanha Askon julkikaluste. Esillä olleesta, siis vähän käytetystä, sohvasta 3000 markan pulittaminen oli silloin iso juttu, varsinkin kun se ei nyt väriltään (keltainen) ollut mikään napakymppi meille.  Mutta sohvan muotokieli (metallikehikko, tukevuus, keveys ja ilmavuus yhtäaikaa) ja istumismukavuus olivat niin täydellisiä (me tykätään istua ryhdikkäästi) – sekä  tietenkin lupaus sohvan pitkästä iästä, saivat meidät valitsemaan sen. Emmekä ole katuneet. Muutettuamme 12 vuotta sitten päätimme päällystää sen vihdoin omaa silmää paremmin miellyttäväksi. Valitsimme keskiruskean, laadukkaan martioidun nahan, joka sopii hyvin vasaralakatun metallin kanssa.

The couch – the centerpiece. This is our 20 year old sofa – perfect for us because: we like to sit up straight, we entertain friends often, we like the style and look of it and it´s well proven long lasting.

DSC01508

DSC01510

DSC01509

Verhoilutyön tehnyt Anne Silver (Vehmaalta) kehui sohvan rakenteiden olevan 10 vuoden jälkeen yhä uuden veroisia. Olemme olleet erittäin tyytyväisiä myös uudelleenverhoiluun. Verhoilija teki työn todella viimeisen päälle (huomaa jopa Askon logon palautus viimeistelynä). Sohva on edelleen aivan tiptop ja sopii hyvin seurusteluun. Kaksi istuu siinä mukavasti – harvoin kolme edes tykkää jutellessaan vierekkäin könöttääkään. Meidän olohuoneessa kun nimenomaan seurustellaan – jutellaan, kuunnellaan musiikkia ja lueskellaan. Televisiota katsellaan ja musiikkia harrastetaan intensiivisemmin yläkerran arkiolohuoneessa (siis siinä, jonka pitäisi olla master bedroom). Normiarjessa istumapaikkojen jako menee niin, että mieheni istuu sohvalla poikittain ja minä istun nojatuolissa. Minulle olisi nimittäin käynyt sellainenkin vaihtoehto, että meillä olisi vain nojatuoleja. Ne kun saa sillä tavalla vastatusten mukavammin. Mutta kyllä sohvalta saa mukavan katsekontaktin nojatuolille ja päinvastoin 😉

Televisiota en ole siis olohuoneeseen huolinut. Sanoisin siitä yleensä seuraavan sellaisen jutun, mikä mun mielestä on virhe: koko kalustus laaditaan sitten sen tv:n ympärille. Se on ok tietenkin silloin, jos huone on pyhitetty tv:n katsomiseen.  Silloinhan se kuuluu asiaan – meidän yläkerran tv-huoneessakin on niin. Mutta jos huoneessa on tarkoitus viihdyttää vieraitakin, ei kaikkien rintamasuunta kohti tv:n isoa mustaa ruutua  seurustelutilanteessa ole se mukavin ja keskusteluun houkuttelevin ratkaisu. Ainakin huoneessa tulisi pystyä joustavasti muuttelemaan istuimien sijaintia. Joustavuus ja muunneltavuus kalusteiden ja erilaisten istuimien muodossa on suositeltavaa erityisesti olohuoneessa – silloin tila toimii erilaisilla kokoonpanoilla ja erilaisissa tilanteissa.

We don´t have tv in this room – so it´s all about conversation and reading here. This is my favourite place.

DSC01239

Ja sitten ne kurssin (tai ehkä vähän muualtakin tulleet) opit käytäntöön eli:

Perusparannukset olohuoneeseen: / Improving our living room:

Olohuoneessa on myös usein suurimmat ikkunat ja mahdollisesti myös ovi ulos tai parvekkeelle. Tätä yhteyttä ulkotilaan kannattaa korostaa esimerkiksi tuomalla vihreää väriä myös sisälle – viherkasveilla tai muuten. Vihreät tyynyt tuli hankittua kevään kaipuuseen jo ennen kuin ulkona alkoi vihertää. Lisäksi ikkunalla on usein se ns. siivouskukkakimppu  – palkinnoksi omasta ahkeruudesta.

Make the connection to outside by bringing  something green inside. 

Meidän olohuoneen toinen tilaa vievä toiminto on iso vanha kirjoituspöytä. Nyt kun saimme yläkerran työhuoneen valmiiksi, sinne siirtyi kaikki koneella tehtävä työ ja alakerran pöydältä karsiutui paljon tavaraa pois. Nyt se voi olla hienostunut käsin-kirjoitettujen-kirjeiden-kirjoituspaikka ;). Uusi Eamesin tuoli ja Bestliten valaisin ovat tämän kevään hankintoja. Edelliset – tuoli ja valaisin -siirtyivät sinne yläkerran työhuoneeseen.

Get rid of some stuff on all surfaces – tables and shelves.

DSC01387

Seurusteluryhmän kalusteiden välit mittailin oikein mittanauhan kanssa, jotta kaikkialla olisi tarvittavat mukavat kulkuväylät. Suositus on 40cm joka välissä tai ilman mittaa: imurin kanssa kuljettava väli.

Pay attention to spaces between chairs and tables so you have enough room to comfortably move among them. 40cm is good.

Valaisimia pyrin sijoittelemaan taas lähelle seinää, jolloin ne parhaiten antavat tilan tuntua. Valaisimia on hyvä olla useita, jolloin niillä saadaan aikaan erilaisia tunnelmia.

Bring in more lamps so you can have different kind of lighting in different occasions.

Sitten istuskelin jokaisessa istuimessa vuoron perään ja mietin mikä on juuri siitä nähtävä alue, missä se silmä silloin lepää. Mitkä ovat huoneen fokuspisteet eri puolilta katsottuna? Tärkeimmät niistä meillä ovat sohvalta pariovien kautta nähtävä makuuhuoneen taulu (joka on asetettu juuri katseen mukaan), nojatuolilta keittiön pöytä (se on siis pidettävä siistinä) ja olohuoneeseen eteisestä tultaessa koko keskeinen oleskeluryhmä: sohva ja sen yläpuolella oleva ns. ykköstaulu (siis mieluisin ja tarpeeksi koukuttava), nojatuoli, kaksi kevyempää tuolia (jotka ovat keittiön puolelta, ks. keittiön fiksaus) sekä sohvapöytä. Sijoittelu niin, että mahdollisimman moni niistä avautuisi tulijalle kutsuvasti ja selkänojia taas olisi mahdollisimman vähän vastassa. Matalat huonekalut eivät myöskään blokkaa näkymää ulos.

Know your focal points. When you sit down or when you walk in the room. 

DSC01346

DSC01488

DSC02026

Ai niin, meinasi unohtua. Poistin myös olohuoneen nurkista kaksi nykyään tarpeettomana ollutta entistä kauitin-alustaa (oikeasti Boknäsin kukkapylvästä – myynnissä). Meidän alakerran poppikoneessa kun ei ole enää erillisiä kaiuttimia.

Että tämmöisiä ajatuksia olohuoneesta. Yläkerran tv-huoneessa pitäisi sitten fiksailla syksyllä vähän enemmänkin. Esimerkiksi katseluetäisyyttä pitäisi saada lisää, ettei silmät rasitu. Noin ohje on metri/10″! Se ei tule fiksauksessakaan täyttymään, mutta joka tapauksessa nykyinen pari metriä on liian vähän. Mutta resoluutiollakin on kuulemma merkitystä.

Eläkäähän mukavasti / Live love and laugh!

Celia C

2 Comment

  1. Tervetuloa mukaan Åblogeihin! Törmäillään miiteissä! 🙂

    1. Kiitos, Anniina, ilo olla mukana! Näkemisiin!

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.