Good to be home or abroad and cook ratatouille

Tykkään hurjasti tomaatista ja sipulista. Voisin varmasti elää pitkiä aikoja pelkästään niitä syöden.

I love tomatoes and onions. I could survive with them for quite a while and not miss anything else if I had to. But being able to add other ingredients I like to make ratatouille. When in Nice I found an old cook book of french cuisine. Looked up a recipe of ratatouille and tried to do as it was told in the book…cutting corners on the way – that´s me.

Ratatouille on yksi suosikeistani. Nizzan loma-asunnossamme oli vanha 1800-luvun ranskalaisen keittiön keittokirja, josta katsoin vähän lisävinkkiä ratatouillen tekoon. (Miten se siis oikeasti kuuluisi tehdä.) Ja tuoreita ihania raaka-aineitahan löytyi sekä toreilta että marketeista.

Tärkeänä asiana näytti olevan se, mitkä raaka-aineet valmistetaan yhdessä. Varmasti järkevää esimerkiksi kypsymisajan takia. Mutta varmasti myös makujen säilymisen takia – että ne kaikki maut tulevat esiin sieltä oikealla tavalla. Ensimmäisenä kuului pilkkoa munakoisot ja kesäkurpitsat. (Ohjeen mukaan 2 x 7 cm kokoisiksi, minä otin vähän rennomman paloittelutavan.) Sekaan hyvää öljyä, suolaa ja yrttejä (ainakin nyt timjamia, herbes de provence hyvä) – ja sitten sekotus ja itkettymään muiden raaka-aineiden pilkkomisen ja kypsentämisen ajaksi.

First chop some aubergine and zucchini, add salt, oil and herbs and let them be for awhile. There were exact measurements for the size of bits… Sorry I didn´t obey.

DSC01801

Sillä aikaa aloitettiin sitten paistaminen pilkotuista sipuleista ja paprikoista. Öljyä pannuun ja ne pehmenemään, muttei ruskistumaan. Kun ne olivat sopivasti pehmenneitä, sekaan suolaa ja valkopippuria (ennen olin aina käyttänyt mustaapippuria?), valkosipulia sekä sitruunaa. Sitten isoon kattilaan (laitoin syvään wokkiin, koska niin isoa kattilaa ei ollut nyt käytettävissä) jatkamaan kypsymistä ja pannulle laitetaan taas  vuorostaan nuo yllä kuvatut munakoisot ja kesäkurpitsat – kypsymään = pehmenemään ei ruskistumaan. (Ohjeessa niitä paistettiin yksitellen, välillä kääntäen. Minä taas vähän oikaisin eli iskin kaikki pannuun ja kyllä kääntelin sitten niitä välillä.)

Meanwhile chop onions and red peppers and put them in pan with oil. Let them get soft, don´t let them turn brown. Add salt, white pepper, garlic and lemon juice. Move them to a large kettle and let them cook at mild temperature. Then put the aubergine and zucchini bits to pan to get them soft – but not brown. They were supposed to put in one by one then turn and put another one… sorry…it´s me the impatient one – I threw them all in.

DSC01800

Kun munakoisot ja kesäkurpitsat ovat pehmeitä, lisätään runsaasti tomaatteja sekaan. Annetaan tomaattien muusaantua. (Ja tomaatit olisi tietenkin pitänyt kaltata, mitä en taas itse jaksa tehdä, koska kuoret eivät haittaa meitä. Mutta sopii kaltata, jos tykkää ;))

Add tomatoes (skinned! – sorry I don´t mind the skin) on top of aubergines and zucchinis and let them get all soft.

DSC01802

Sitten vaan nämäkin sinne isoon kattilaan (wokkiin). Sekoitetaan ja annetaan hautua vielä ilman kantta, jotta nesteet vähän haihtuvat ja ratatouillesta tulee sakeampaa ja makuisampaa. Tarkista maut.

Voi syödä lämpimänä tai kylmänä kasvisruokana, mutta hyvä lisuke myös lihan/ kalan kanssa. Esimerkiksi grilliruuan kanssa erinomaista. Ja helppo ottaa kylmänä mukaan myös vaikka piknikille.

Then you mix all you have in that large kettle and let it simmer for awhile. Taste first – add spices if missing something. You can eat it hot or cold. Plain or with meat or fish. Perfect for picnic.

DSC01803

Bon appetit!

Celia C

PS.  Luetko reseptejä tarkasti ja sovellatko koko ajan?

Are you following the rules whilst cooking or are you cutting corners as well?

2 Comment

  1. Voi mikä herkku! Minäkin voisin elää (aika pitkälle ainakin) tämän tyyppisillä ruuilla. Harmi vain, ettei muu perhe oikein lämpene vastaaville. Jonain päivänä ehkä… Mutta eipä se haittaa, näitä voi onneksi tehdä ihan yhdellekin henkilölle. Olkoonkin, että monesti määrä kasvaa ihan hurjaksi, vaikka kuinka yrittäisi laittaa kaikkea vain vähän. Upeaa kevätviikon jatkoa!

    1. Kiva kun kävit vierailulla ja tykkäsit 🙂 Ratatouille on kyllä niin käyttökelpoinen ruoka. Meillä tytär on kasvissyöjä, joten olen innostunut itsekin etsimään enemmän herkullisia ja helppoja kasvisruokareseptejä. Sellaisia, joiden kylkeen voi sitten sopuisasti kalaa tai lihaa lisätä.
      Kyllä nyt näyttää kesä tulevan kohisten – ihanaa!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.