2. päivä Turussa Aurajoen varrella / Another day in Turku (if you went the other way)

Taas sunnuntaikävelyllä Turussa Aurajoen varrella. Tällä kertaa lähdimmekin Tuomiokirkolta toiseen suuntaan. Tämä on ehdottomasti lempireittejämme – rauhallinen, historian havinaa hönkivä ja samalla kuitenkin tässä ajassa, eikä vähiten siksi, että useimmat vastaantulijat ovat opiskelijoita. Yliopiston ja ylioppilaskylän läheisyys vaikuttanevat asiaan.

If you want a bit more peaceful walk along the river Aura try taking this route from Turku Cathedral – the other way. We started with coffee 🙂 First thought of staying right by dome, but the sunny weather made us choose the garden of Fika at Piispankatu, opposite of Sibelius museum.

Hih, kuinka ollakaan kahvihammastamme kolotti heti miten. Kurkistimme ensin Domcafeeseen. Mutta koska keli oli kuitenkin niin kutsuva, päätimmekin poiketa heti miten Piispankadun alusta löytyvään Fikaan ja istua ulkona. Meinasi alkaa tosi laiskasti tämä kävely, teki nimittäin mieli istuskella tovin pitemmältikin kuin sen kahvikupin mitan. Mukava puolivarjoisa piha.

Fika-kahvilaa vastapäätä on Sibelius-museo, jota ei turistit meinaa löytää millään. Useamman kerran tuossa Piispankadulla olen saanut viisata tuota betonista rakennusta ja vakuuttaa, että siinä se museo oikeasti on. Jos soittimet ja Sibelius kiinnostaa, kannattaa sisälläkin poiketa. Myös rakennuksen takapihalle kannattaa poiketa, siellä on ruusupuutarha. Aikaisesta kesästä johtuen, ruusut olivat jo täydessä kukassa.

At summer time you should look behind the Sibelius museum for its rosario and then move on through Hus Lindman (or stop there for lunch).

Puutarhasta pääset jatkamaan ravintola Hus Lindmanin pihapiiriin. Kesäisin siellä on pieni rauhallinen piharavintola rannan puolella. Viehättävässä päärakennuksessa on lounas läpi vuoden.

Piispankadulta löytyy tietenkin myös arkkipiispan asunto ja kanslia. Asunto on tällä hetkellä rakennustelineiden takana piilossa, joten se ei ole nyt parhaimmillaan.

Archbishop lives at this Piispankatu. Now under construction. Opposite of his house there is another popular cafe, Fabbes.

Vastapäätä arkkipiispan asuntoa löytyy jälleen yksi viehättävä kahvila, Fabbes, siinä Tehtaankadun kulmauksesta. Paikkaa olen kuullut niin monesti kehuttavan, mutta en ole itse ehtinyt käymään, koska se on vain arkisin auki. Voi olla, että törmäämme siellä vielä kesän aikana 🙂

Piispankadulta käännymme mielellämme vasemmalle juuri Tehtaankadulla kohti jokirantaa. Se on tunnelmallinen nupukivikatu (suosittelen hyviä kävelykenkiä). Kiinnitä huomiota pian oikealla olevaan Åbo Akademin Arken-kiinteistöön. Se on mm. äänestetty arkkitehtonisesti 2000-luvun parhaimmaksi rakennukseksi Turussa. Alunperin vanhan rautatehtaan korttelin rakennukset uudistettiin 2000-luvun alussa yliopiston käyttöön ulkoasun säilyessä suojeltuna. Suoraan sanoen suosittelen kiertämään koko korttelin ympäri – Piispankatu – Tehtaankatu – Jokikatu – Kasarmikatu – jotta saat kokonaiskuvan korttelista. Se on oikeasti upea!

Turn left to Tehtaankatu toward the river and pay attention on the Arken complex.  An iron factory has been turned into university complex making it renewed yet saving all outings. I recommend you to walk around the whole area – Tehtaankatu – Jokikatu – Kasarminkatu – etc. to see it completely. I think it is very cool. 

Jokikatua pitkin jos jatkat eteenpäin Tuomaansillan alitse, päädyt pian ravintola Bruukin kohdalle. Se on vielä auki juhannukseen saakka ja sitten taas elokuussa. Linkissä postaukseni sen sunnuntaibrunssista.

Continue Jokikatu under the Tuomaansilta (bridge) and you end up to the restaurant called Bruukki, I have posted on before (link). Then if you walk on you will soon pass student village (on your right) and end up at Halistenkoski (rapid stream). There when you cross the river you will find another nice cafe, Padolla, I also have posted on before. The path for walking/running/bicycling continues to even more countryside if you still have energy but you can also turn back to town at any bridge for the paths are on both sides of the river. We just usually prefer the cathedral side. 

Tuomaansiltaa tai seuraavaa rautatiesiltaa pitkin pääset toiselle puolelle jokea ja voit palata kaupunkiin rantareittiä pitkin. Me jatkoimme matkaa Bruukista rantatietä kohti ylioppilaskylää (sen keskellä on Caribia-hotelli ja kylpylä) ja sieltä edelleen kohti Halistenkoskea. Halistenkoskella on mukava kesäkahvila Padolla, jonka Pauliina ja Ian perustivat viime kesänä – ja jee, he ovat täällä taas! Erinomaista kahvia ja gluteenitonta raparperipiirakkaa ystävällisen hymyn kera. Täältä voit vuokrata myös kanootteja, jos haluat ottaa lähempää kontaktia jokeen.

 Kahvilan puolta pitkin voit palata Koroisten kautta takaisin kaupunkiin tai jos energiaa piisaa, jatkuu Halistenkoskelta mukava maalaisreitti edelleen joenvartta pitkin vaikka Ristimäen kaivauksien kautta Liedon Vanhalinnaan saakka tai noin puolimatkassa tätä taivalta voit ylittää pienen kävelysillan kohti Kuralan Kylämäen viihtyisää maalaistaloidylliä.

Kaupunki on mahdollistanut kivat kävely/pyöräily/lenkkeilyreitit joen vartta pitkin Turun linnasta aina Liedon Vanhalinnaan saakka.

Aurajoen rannalla on siis oikeasti vaikka mitä. Voisinpa melkein sanoa, että kaikki oleellinen, mitä sinun tulee tietää ja nähdä Turusta.

Siitähän se sana Åbo tulee – asutaan/sijaitaan joen rannalla, koska siellä on hyvä.

Toivon sinulle toistakin aurinkoista Turku-päivää, jotta ehdit nähdä nämäkin!

I hope you have another sunny day in Turku to experience this path too!

Celia C

6 Comment

 1. Tuija says: Vastaa

  Kivalta vaikuttaa selostuksesi! Tämän kesän toiveena on retki ajan kanssa Turkuun. Pyöriäkin on kivasti saatavilla. Kesäiloja! Tuija

  1. Nämä ovat kivoja reittejä myös pyörällä kulkemiseen. Itselle tuo kävely on mieluisampaa, kun pyöräillessä usein tulee viiletettyä liian nopeasti ohi kivojen juttujen. Pyöräillessä kyllä ehtii kauemmas, reviiri laajenee kivasti. Kävellen tai pyöräillen – mukavia Turku-retkiä teille 🙂

 2. titta says: Vastaa

  Voi, mutta mehän ollaan kuljettu aika samoja reittejä viime päivinä. Aurajoen seutu on täynnä aarteita. Minä sotken fillarilla menemään, mutta saatan pysähtyä nopsaankin, kun jotain ihanaa osuu silmään ja se tarkoittaa yleensä kuvattavaa. Tuo teidän reitin seutu on kumman rauhallista, vaikka onkin niin liki kaupungin ydintä. Hiljaisuus, rauha ja kauneus kaikki siinä käden ulottuvilla. Sibelius-museo on todella monelle tuntematon, mutta Fikasta sitä on hyvä tiirailla ja kipasta katsomaan museon taakse kaunista puutarhaa. Täällä viihtyy niin hyvin. Mulla menee aina niskanikamat pois paikoiltaan kun ihastelen ympärillä vilistäviä puutaloja. Siinä on myös aimo kattaus historian siipien havinaa. Ihanaa, että paljon vanhaa on säilynyt.

  Terveisin
  Vaalija 🙂

  1. Ihanan rauhallinen reitti. Lisämielenkiintoa reittiin tuo se, että olen lukenut turkulaisen Jyrki Heinon historiallisen dekkarisarjan, joka sijoittuu tuolle alueelle. Suosittelen sitäkin!
   Arvasin, että pitäisit tästä reitistä, koska olet sellainen Vaalija 🙂 Kiitos kommentistasi, Titta!

 3. Teija says: Vastaa

  Kiva postaus! Vieraampaa aluetta itselleni, mut jospa tänä kesänä tekisi kierroksen?

  Mukavaa kesää!😎

  1. Turku ja kesä sopivat hirveän hyvin yhteen 🙂 Ja koska tapahtumiakin on niin paljon, on ihana välillä valita juuri tämä reitti. Unenomainen rauha.
   Mukavaa kesää teille myös – kiva kun jätit kommentin, Teija 🙂

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.