10 sisustustrendiä 2018 – meidän kodissa/ Our home is trendy – finally or again ;)

Aamupalapöydässä mies ojentaa mulle läppärin ja pyytää lukemaan hesarin (Susanna Lehmuskosken kokoaman) jutun Habitaren kiinnostavimpiin trendeihin liittyen viekas ilme kasvoillaan. Luen sen ja sama hymy nousee kasvoilleni: jaahas, meidän koti on oikein trendikäs tänä vuonna. Tämä Roots – pintaa syvemmälle – teema on meidän juttu. Aitous ja persoonallisuus. Juuret, tarinat – sehän on kuin meidän tavarat.

Löysin heti heittämällä artikkelista kymmenen juttua, jotka loksahtivat kohilleen.

Karsi. (1) Tätä olemme tehneet pitkään – säännöllisesti ja sitkeästi. Aina vain – vuosien työnkin jälkeen – voi selkeyttää sisustusta (ja elämää). Karsimisella on todellakin myös elämänhallinnallista merkitystä. Mitä vähemmän on tavaraa (tai omaisuutta ylipäänsä), sitä helpompi niitä on ylläpitää.

Karsiminen ei tarkoita kuitenkaan steriiliä minimalismia vaan silti voi jemmata tavaroita, joilla on merkitystä. (2) Jotka kertovat juuristasi ja jotka ovat muistoilla ja tarinoilla marinoituja. Siksi meillä muun muassa on  jääkaapin päällä vanha kahvipurkki, kahvimylly ja vaaka (eikä esimerkiksi juuri tämän hetken muoti-ilmiöihin kuuluvia esineitä).

Hyvinvoinnin lisäämiseen ehdotettiin myös kännykkäkieltoa makuuhuoneeseen ja vanhan ajan herätyskellon tuomista sängyn viereen kännykän sijaan. (3) Ehdottomasti samaa mieltä. Tästäpä olen tehnyt postauksenkin pari vuotta sitten, kurkkaa tästä.

  There was an article in Helsingin Sanomat  about interesting trends in interior decorating. Read it and realized our home is so trendy now 😉 Found easily ten trends that can be spotted at our home. Reduce stuff. Save the things that matter and have a story to tell. Don´t take a cell phone to your bed room – use an alarm clock instead.

 

 

 

Kodin sisustaminen pehmeäksi turvasatamaksi lienee jo monen perustavoite.Arkielämä vaatii paljon, joten työpäivän jälkeen sitä kaipaa pehmeää syliä, johon heittäytyä. Pehmeä ympäristö, luonnon materiaalit ja värit luonnosta ovat nyt pinnalla. Esimerkiksi materiaaleista nahka ja se vieläpä yhdistettynä jonkun väriseen samettityynyyn. (4) Nahka on ollut meidän valintamme lähestulkoon kaikkiin istuimiin. Itseasiassa jopa nahkaa (taljat) nahan päällä. Tässä vihreät ja harmaat samettityynyt. Punaisetkin päälliset löytyisivät kaapista. Ehkä myöhemmin syksyllä.

Make you home your haven, soft and filled with natural materials. Leather is good – now especially with velvet details. 

Puu on toinen materiaali, joka nostaa päätään eri muodoissa. (5) Saa olla kulunutta, maalattua tai käsittelemätöntä. Meiltä löytyy paljon puisia yksityiskohtia. Puussa on hyvä tuntu ja se on ekologinen raaka-aine.

Kotoisuuteen, lämpöön ja pehmeyteen kuuluu myös roso. (6) Epätäydellisyys, oma maku. Sitä, että rakentaa omaa tarinaansa. Niistä itselle tärkeistä elementeistä. Vaikka blogeissa, instassa tai ystävällä olisi kuinka hurmaava kokonaisuus, poimi siitä vaan tunnelma ja kasaa se omista jutuistasi, omalla tavallasi. Silloin molemmat – mallina toiminut ja sinut toteutuksesi – säilyvät ainutlaatuisina.

Wood is another material you should cherish. Rustic finish is good – it need not be posh. Have it in your own way.

 

Kuivakukat nousussa. (7) Viherkasvibuumia en ole varsinaisesti kokenut. Mutta ennen ostin tuoreet ns. siivouspäivän kukkaset viikoittain maljakkoon. Nykyään silmäni lepäävät parhaiten kuivatuissa eukalyptuksen oksissa, joita löytyy oksa siellä toinen täällä. Allergisena siedämme myös parhaiten niiden vienoa tuoksua pärskimättä.

Dried flowers are back.

Artikkelissa kerrottiin myös erään nuoren suunnittelijan esillä olevasta tuoteideasta, Matka-viltistä. Tämän prototyypin ideana on muistuttaa menneistä matkoista ja kannustaa suunnittelemaan uusia. (8) Meillä tällaisena toimii matkoilta tuoduista kivistä koostuva kokoelma. Joka vilkaisu lasipurkkiin tuo mukavia muistoja – hyvää mieltä.  Matkoilta ostetut muistot kelpaavat siis jälleen esille eivätkä ole noloja – jos ne kertovat sinun tarinaasi.

Things that remind you of your travels.

Sisustuskartat, pysyvä muisto itselle tärkeästä paikkakunnasta. (9) Vasemman puoleinen kartta on yli 37 vuoden takaa vaihto-oppilasvuodeltani. Vieressä tuorein hankinta muutaman vuoden takaa nykyisestä asuinpaikastani. Pienenä yksityiskohtana olen lisännyt punaisen täplän kohtiin, jossa olen asunut.

Maps on the wall. Of places that matter to you.

Kohti värikkäämpiä koteja. (10) Meillä voimakkaimmat värit ovat tauluissa, joita löytyy joka huoneesta – aina vessaa myöden. Ronskisti öljyvärimaalia sisältävät taulut jaksavat kiinnostaa ja värien sekamelskasta huolimatta toimivat silmän lepuuttajina ja inspiraationa. Toivon niin aitojen taulujen nousua kotien seinille. Aloittaa voi vaikka taidelainaamoista.

From black and white towards colors. Be bold!

Loppuyhteenvetona voisin sanoa, että kerroksellinen koti, jossa tavarat ovat kertyneet pitkän ajanjakson kuluessa, on aina parempi valinta. Silloin löydät ne kymmenen trendikästä juttua (ja ehkä myös kymmenen junttia juttua) joka vuosi 😉 Mutta eipähän mene kerralla vanhaksi ja uusintaan. Karsintaa voi (ja kannattaa) tehdä aina matkan varrella, järjellä ja sydämellä – ja toisaalta poimia mukaan uusia merkityksellisiä asioita, jotka kertovat perheesi tarinaa.

Rohkeutta sisustamiseen ja oman tyylin valintaan!

Apuakin hommaan on saatavissa meiltä kaikilta asiaan hurahtaneilta…

Celia C

6 Comment

 1. Kiva postaus, ja ihania yksityiskohtia kotoa ja pieniä ”kohtaamisia”. Näitä on tosi mukava lukea!

  1. Kiitos, Milla, kiva kun olet kuulolla ja jätit kommentin. Iloitsen trendien monimuotoisuudesta, kotien erilaisuudesta ja hyvän olon korostamisesta – siinä on meille kaikille jotakin 🙂

 2. Tuija says: Vastaa

  Kiintoisa postaus! Inspiroiva suorastaan! Yritin löytää Lehmuskosken Roots -tekstin siinä onnistumatta. Harmi, että se on mennyt ohi silmäilyni. Tässä on postaus, johon syntyi heti ideoita toteutuksesta. Kodin kerroksellisuus tuo elämänmakua ja persoonallisuutta, mikä on mielestäni tärkeää viihtyvyyden kannalta. Koti on paikka koko perheelle ja sen täytyy rakentua ja muuntua sen mukaan kuka siellä pääasiassa majailee. Pääni vilisee täynnä kaikenlaista, mutta toteutus on hitaampaa kuin pikkulapsivaiheessa. Hämmästyttävää! Nykyisin arvostamme pitkiä yöunia. Syysterveisin Tuija

  1. Kiitos, Tuija <3 Lehmuskosken artikkelin otsikko oli jotain "ylihillityn tyylin loppu" tms. Netissä siis, en tiedä löytyykö paperiversiosta. Toivottavasti löydät sen vielä.
   Voin kuvitella, että teillä näkyy myös koko elämän ajalta kaikki ne kerrokset - tärkeät hetket, tärkeät ihmiset - koko tarina. Sellainen on koti. Tuntuu mukavalta, kun sanoit, että postaus oli inspiroiva. Pään vilinä kuulostaa hyvältä 🙂 Uudet tuuletkin saavat puhaltaa! Jään odottamaan, mitä oikein suunnittelet...

   1. Tuija says: Vastaa

    Kiitos! Nyt löysin tekstin ja muistankin lukeneeni tuon ja nyt postauksesi myötä sain uudenlaisen näkökulman kirjoitukseen. Koti on henkilökohtainen vyöhyke, jonka jokaisen soisi omien mieltymystensä mukaiseksi. Trendikkyys on tällä hetkellä erityisen muodikasta. Omaperäisyys on tekemässä tuloaan. Koti on paikka, jossa viihtyy ja siellä on hyvä olla. Aivan kuin minäkin tässä isosedän ikivanhassa, vähän epämukavassa työtuolissa npauttelen tätä vastausta. Eipähän tule liian kaukaa notkuttua koneella, kun peffa puutuu. 😉 Aurinkoisen illan terveisin Tuija

    1. Sinulla on ihana työnurkkaus <3 Ennen osasivat tehdä tuolitkin niin, ettei tule istutuksi liika pitkään 😉
     Mukavaa iltaa sinulle, Tuija!

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.