10 hyvää gluteenitonta paikkaa Turussa/ (My) Top ten gluten-free places in Turku

Loma-aika on kuumimmillaan. Tämä postaus on siis yleisön pyynnöstä, vaikka olenkin jo joistakin näistä paikoista tehnyt oman jutun aikaisemmin tai vinkannut tässä postauksessa.

Tarkoituksena on esitellä nimenomaan omia suosikkejani siitä, miten viettää gluteeniton päivä Turussa. Ja maistuu muuten kaikille – ei pelkästään keliaakikoille!

Welcome to gluten-free Turku – from morning to evening. BTW good places for everyone, not just celiacs!

NICK´S FOOD DESIGN

HUOM. NFD EI OLE ENÄÄ HELSINGINKADULLA VAAN LINNANKADULLA TURUN LINNAA VASTAPÄÄTÄ!!! ON NYKYÄÄN KOKONAAN LUONTAISESTI GLUTEENITON. LÄHINNÄ LOUNASPAIKKA. ERINOMAINEN SELLAINEN!!

NOTE: NFD HAS MOVED TO LINNANKATU (OPPOSITE OF TURKU CASTLE). EVERYTHING THEY SERVE IS NATURALLY GLUTEN FREE. VERY GOOD LUNCH HERE!!!

Brunssisuosikkini OLI NICK´S, Helsinginkatu 15. Siitä postaus tuossa linkissä. Brunssimenussa on gluteenittomuus todella hyvin huomioitu. Suorastaan hemmottelulta tuntuu mahdollisuus saada gluteeniton pannari juuri paistettuna sinua varten. Paikka on vähän piilossa, mutta lyhyen kävelymatkan päässä Tuomiokirkolta. Suurimmaksi osaksi kaunista nupukivettyä, jokirantaa myötäilevää reittiä pitkin.

Check that previous post on Nicks´s. In the photo some dessert examples. You can even order a gluten-free pancake from the kitchen. Price 22e.

DSC02121

DSC02127

3.LINJA/ BRUNCH

Toinen brunssivaihtoehto voisi olla 3. Linja, Linnankatu 88, satamassa. Lauantaisin (17e) ja nyt myös sunnuntaibrunssit, jotka ovat eri teemoilla (22e). Tästä paikasta teen oman postauksen vielä, kuvat puuttuvat toistaiseksi.

Another good option for brunch especially if you are around the harbor/ castle area would be 3.Linja. On Saturdays 17e, on Sundays 22e.

MAMI/ LUNCH

Lounassuosikkini on Mami. Linnankatu 3. Siitä löytyy myös tuo oma postaus, josta linkki edellä. Normi vaihtoehtoina (hinta 10,20e (v.16)) on aina keitto, salaatti ja lämmin ateria. Lisäksi tarjolla on aina myös yksi hintavampi ja fiinimpi lounasvaihtoehto. Näistä runsaat salaatit saa ainakin aina gluteenittomana. Lounashintaan kuuluu myös gluteeniton leipä ja (erikois)kahvi. Kesällä on ihana istua terassilla kauniilla Vähätorilla, joka on kuin italialainen piazza.

Check that previous post on Mami. This place is situated at a very nice piazza (Vähätori) by the river, opposite of the Dome. There are four choices for lunch: a soup, a salad or a warm dish for 10,20e and one finer more expensive dish around 20e. Ask for gluten-free options – at least the salad usually is. GFbread also available.

DSC01431

DSC01591 (1)

DI TREVI/ LUNCH

Aivan keskustassa, kaupungintalon lähellä on di Trevi, Aurakatu 1. Paikka on tyylikkäästi Italian henkeen sisustettu. Siellä on aina joku kolmesta (liha, kala tai kasvis) lounasvaihtoehdosta gluteeniton, useimmiten useampikin. Lounaaseen sisältyy pienimuotoinen salaattipöytä (talvella myös vaihtoehtoisesti keitto), jälkiruoka ja kahvi.

Another busy and nice lunch place is di Trevi. Three choices are usually meat, fish and vege. At least one of them being gluten-free. Small salad buffet, dessert and coffee included. Normal lunch price 10,20e.

DSC02150

DSC02149

CAFE ART/ COFFEE

Hyvästä kahvistaan on tunnettu puolestaan Cafe Art. Läntinen rantakatu 5. Klassikko cappuccinon tai latten kanssa löytyy gluteenittomana sekä suolaista että makeaa. Viimeksi söin kinkku-purjo piiraan ja edelliskerralla jaoimme makean mutamuffinssin.

This cafe is usually the first rated everywhere. There is always a queue there. And I think all these people must be right 🙂 Their baristas have won many prices. You will usually find a sweet cake/muffin or savory pie that are gluten-free to enjoy with your coffee.

DSC01888

DSC02272

DSC01434

CARRE/ COFFEE

Toinen kiva kahvila on Carre. Linnankatu 3. Kahvi on hyvää, kaakao herkullista ja heillä on useita makeita gluteenittomia leivonnaisia, jotka on valmistanut palkittu MBakery. Mm. Naisten Pankin nimikkoleivos (tummaa suklaata ja vadelmaa, kuvassa ylähyllyllä vasemmalla)!

Another nice cafe you will find at that Vähätori. There were four different gluten-free choices last we visited there.

DSC01886

DSC02266

NUVOLE/ ICE CREAM

Jäätelöä rakastaville ehdoton paikka on Hansakorttelin italialainen Nuvole. Suurin osa vaihtoehdoista on gluteenittomia, kunhan pyydät annoksen mukiin. Kysy gluteenittomuudesta henkilökunnalta.

Oma suosikkiyhdistelmäni on pistaasi ja kookos -yhdistelmä.

Italian ice cream place is the best I know! Ask for gluten-free choices. My favorite is pistachio+coconut.

DSC02269

DSC02270

DSC02271

RAVINTOLALAIVAT/ RIVER BOATS/ DRINKS

Alkuillasta, jos on aurinkoista kannattaa istahtaa leppoisasti ravintolalaivalle. Vaihtoehtoja on monia – turkulaiset todella elävät jokirannassa kesäisin. Ja monet juomat gluteenittomia 😉 Siirry laivasta toiseen vaikkapa auringon kierron mukana.

If the weather is nice you should sit down on one of the river boats. There are about 20 of them. Pick your favorite – maybe the one which has the best sunshine. Most of the drinks are gluten-free ;).

DSC01891

DSC01892

OSCARIN OLOHUONE/ DRINKS

Huonommalla kelillä voisi käydä vaikka Oscarin olohuoneessa, Kauppiaskatu 6. Gluteenitonta kuohuvaa saa ma-la 16-19 edullisesti 😉 Ja jos tiskin takana on Olli, saat paikkakunnan ystävällisintä palvelua 🙂

If it isn’t warm enough you might want to go to Oscar Pub & Grill for a sparkling wine. It is quite a good bargain from Monday to Saturday from 4-7 pm. You´ll find it on the first floor of Hotel Börs by the market place.

EDIT 2019: Oscarin olohuonetta ei ole enää! Sniff :(/ NOTE there is no Oscarin olohuone anymore.

DSC01592

DSC01593

GRILL IT!/ DINNER

Päivälliselle lähdemme melkein poikkeuksetta Marinan Grill it!:iin. Useita syntymäpäiviä, hääpäiviä ja pikkujouluja ystävien kesken on siellä vietetty. Olemme kertakaikkiaan vaikuttuneita ravintolan sijainnista. Ikkunapöydästä on niin mieletön näkymä joelle. Vertaan usein Turun joenrantaa Pariisin Seinen rantaan ja minusta se vetää hyvin vertoja sille. Molemmat ovat ihania. Mutta täällä on hyvin varaa käydä syömässä kolmen ruokalajin menu hyvässä ravintolassa ikkunapöydässä – Pariisissa ei vielä ole sinne asti päästy 🙂

Wonderful place by the river is Grill it! which is situated at Hotel Radisson Blue Marina Palace. The three course menu is worth the money. And you can fix it gluten-free if it isn´t already. Try to get the seats by the window – the river is beautiful – summer or winter. It is like being in Paris – only cheaper.

DSC02171

DSC02176

Kaikki mielipiteeni ovat omia – ja perhekin on samaa mieltä, joten eivät ole mitään maksettuja mainoksia.

Näin saat mukavasti kulumaan päivän Turussa, tervetuloa!

All opinions are my own – and also my family agrees with me. No one is paying me for promoting these places.

Finland is a good place for celiacs – there is a lot of knowledge about it here.  So welcome and enjoy!

Celia C

2 Comment

  1. Hanna says: Reply

    Suuri kiitos kattavasta ja visuaalisesta katsauksesta makunautintoihin. Meillä myös nautitaan gluteiinittomuudesta ja arvostetaan tällaisia ruokapaikkoja, missä jokainen asiakas otetaan huomioon. Suurta nautintoa jo nämä kuvasi! terv, Hanna

    1. Kiitos Hanna! Gluteenitonhan on yleensä vähintään yhtä hyvää – ja terveellisempää ainakin. Mukavaa, kun ravintolat ovat enenevässä määrin panostaneet siihen. Aurinkoa kesääsi 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.