WAM: Anu Pentik on elämys!/ Spatial and narrative collection of ceramic arts

En ole mikään nykyajan tilataideteosten suuri fani, mutta tämä kyllä osui ja upposi! Ihana kerronnallinen kokonaisuus, jonka merkitystä kannattaa jäädä kuuntelemaan myös yhden huoneen videon ääreen. Näyttelyn nimi on Alussa oli siemen. Huoneesta toiseen seurataan elämänkaaren vaiheita lapsuudesta viimeisen huoneen rauhaan. Taiteilijan matkassa oli helppo kulkea – tunnelmasta toiseen. Ihana retki!

Tässä näytteitä, mutta tämä täytyy kokea myös itse ihan paikan päällä! Näyttelyyn on muuten ainakin tällä hetkellä varattava aika etukäteen, meilissä tullut varaus näytetään ovella. Tilaa on hyvin katsella rauhassa, koronaturvallisesti. Itsellä tuli sopivasti samalla uusittua museokortti, kun nyt taas pääsee museoihin.

Anu Pentik is famous of all sorts of ceramics – for everyday tableware and also studio art works. Wäinö Aaltonen museum in Turku is such a wonderful space – perfect for this exhibition. She fills the galleries with her latest work, reflections of various stages of life. From childhood till serenity.

Vaikka kotipihalla suorastaan vihaan voikukkia ja niiden ilmassa leijuvia siemeniä, olivat nämä katossa leijuvat siemenet ehdoton suosikkini. Niiden alla olisin voinut mielelläni viivähtää kauemmankin.

Even I mostly hate dandelions and their seeds at our backyard, I just loved to stare these seeds softly hanging from the ceiling. My very favorite peace.

Näyttely oli itselle oikeastaan vähän yllätys – ajattelin, että se koostuisi hänen töistään aina sieltä 70-luvun alusta – Kaamos-kivistä ja muista vastaavista. Olen pikkuisen sellainen rujon kauniin keramiikan fani ja siksi haalinut e.m. Kaamoskivi-kynttilänjalkoja peräti kolme kirppiksiltä. Äidilleni olen puolestaan ostanut perinteisempiä Pentikin mansikkakuvioisia kulhoja, joista sitten olemme syöneet yhdessä niin aamupuurot kuin jätskiannoksetkin – mansikoilla kuorrutettuna – tietenkin… Mukavia muistoja niistäkin! Mutta yllätys oli siis se, että näyttely pohjautui kokonaan aivan uuteen tuotantoon.

It was all about her new work – which was a bit surprise for me cause she has made ceramic arts since 1970s. But wonderful surprise! Even I very much like her Kaamos candle holders as well…

Wau, miten aikuinen nainen voi ollakaan niin inspiroitunut ja luova!

Näyttely on 4.6.-19.9.2021. Eli vielä on aikaa jäljellä. Olisi kiva kuulla, mistä sinä tykkäsit eniten 🙂 Tai mitä Pentik – muistoja sinulla on.

Tämä oli nyt vain niin inspiroiva kokemus, että oli aivan pakko heti postata.

Celia C

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.