8 Gluteenitonta vinkkiä/ 8 Gluten free favs

Kyllä täytyy sanoa, että gluteenittomien tuotteiden valikoima on laajentunut – vai  onko silmäni vain avautuneet vuosien mittaan tarkastelemaan hyllyjä laveammin tai kenties innokkuus kokeiluun lisääntynyt. Nykyään ei nimittäin pelkkä gluteeniton-merkintä enää ole se ainoa ratkaiseva asia (vaikka siis tottakai olennainen lähtökohta) vaan yhä enemmän sitä kiinnittää huomiota myös tuotteen ravintoarvoon. Iso kiitos täytyy antaa myös miehelleni, joka tekee usein kauppareissuillaan hyviä löytöjä.

Aikaisemmin olen kirjoittanut postauksen siitä, mitä meiltä aina löytyy kaapista linkki tässä. Nyt sinne on päätynyt monta uutta hyvää tuotetta. Huom. kaikki mainitsemani tuotteet ovat itse löydettyjä ja ostettuja, eivät kaupallista yhteistyötä.

Nämä tuotteet tässä postauksessa maistuvat kaikille – myös ei-keliaakikoille! Jos haluat lisää vinkkejä, mitä tarjota keliaakikolle esimerkiksi kesän juhlissa, lue myös tämä.

It is not just gluten free label that matters even though it is essential. I want food to be nutritious as well – fiber and protein, especially now we have reduced eating meat. So some tips for you who want to eat gluten free and healthy.

 

TATTARIPASTA/ BUCKWHEAT PASTA

Tässä suoranainen napakymppi meille helppojen pastaruokien ystäville: ruokaisa ja huomattavasti terveellisempi vaihtoehto kuin aikaisemmat syömäni gluteenittomat pastat. 100% tattaria – ei siis maissi- tai riisijauhoja kuten useimmissa. Sisältää myös proteiinia 11g/ 100g.

Love to make easy and tasty pasta. Buckwheat pasta is much more healthier with fiber and protein than most.

RIISINUUDELI/ RICE NOODLE

Nuudelista en ole löytänyt kuitenkaan vielä tattariversiota 😉 Nuudeleita tarvitaan uuteen ruokasuosikkiimme: lohilaksaan. Kerran viikossa herkutellaan tällä.

Salmon laksa is our new favorite dish so we need noodles for that once every week.

TATTARIJAUHO JA TATTARIHIUTALE/ BUCKWHEAT FLOUR AND FLAKES

Tattari jyrää meillä nyt myös esim. pizzapohjissa ja tuorepuurossa! Olen pitänyt nyt jatkuneiden iho-ongelmien vuoksi tovin aikaisemmin paljon käyttämäämme gluteenitonta kauraa pannassa (kaikille ihokeliaakikoille se ei sovi) ja sen vuoksi olemme tykästyneet tattariin makuna nyt vähän kaikessa. Kokeilen kyllä myöhemmin kauraa taas uudelleen, mutta nyt on ollut hyvä näin.

We really have started to like the taste of buckwheat in almost everything now – use it when making pizza, pies, pancakes or porridge. Pancakes were made with buckwheat and millet.

HIRSSIHIUTALEET/ MILLET FLAKES

Hirssi on tattaria miedomman makuinen, sisältää paljon proteiinia (12g/ 100g), vitamiineja ja kivennäisaineita. Siitä tulee todella pehmeää tuorepuuroa kuin smoothieta – ilman sauvasekoitintakin. Mukava uusi tuttavuus viljoista. On monen lähteen mukaan erittäin suositeltava keliaakikoille. Ylläolevat pannukakut tehtiin tattari-hirssisekoituksella jenkkityyliin paksuna ja mehevinä. Tietenkin silloin täytyy myös laittaa päälle vähän voita ja vaahterasiirappia 😉 Etenkin kun söimme ensimmäistä kertaa tänä keväänä aamiaisen takapihallamme lempeässä aamuauringossa.

Millet is the newest we have found. Very smooth and easy going to use. Healthy too. Known especially good for celiacs. 

KOOKOSHIUTALEET/ COCONUT FLAKES

Kookoshiutaleista on tullut myös suosikkini sekä tuorepuuroihin että esimerkiksi omenahyvän tekoon. Ehkä lohilaksaan kuuluva kookosmaito on innostanut meidät tuohon makumaailmaan.

The taste of coconut in salmon laksa has introduced us a new favorite. Now I use coconut flakes when I make raw porridge or make desserts.

GLUTEENITON SAARISTOLAISLEIPÄ (PIRKKA)/ DARK BREAD

Tämä oli gluteenittoman elämäni alkuaikoina ensimmäinen hyvältä maistuva leipä, jota sai silloin lähimarketista kaksi kertaa viikossa juuri uunista tulleena. Paistoivat itse kaupassa raakavalmiin tuotteen. Muistan, miten ajoitin kaupassakäynnit aina sen mukaan. Sitten ne hävisivät kaupasta ja nyt olen löytänyt nykyisestä lähikaupasta ne pakastealtaasta. Todella hyvänmakuinen ja sopivan kokoinen. Säilytän pakkasessa ja otan aina vaan juuri tarvitsemani palat kerrallaan paahdettavaksi, jotta on sellainen tuoreen leivän tuntu. Sopii myös toast skageniin erinomaisesti. 

This bread is swedish made, I find it in our near shop in a freezer. Very tasty. Perfect for toast skagen.

ROSTENIN CHIA & KVINOA SIEMENRAPEAT/ CHIA AND KVINOA CRACKERS

Hyviä aivan sellaisenaan esimerkiksi kiireessä välipalana (on ruokaisa) tai herkutteluun juustojen kera.  Sisältää siemeniä 66%, kuitua 9,5% ja proteiinia 17%.

Perfect snack or good with your favorite cheese on it. Fills your stomach with seeds, fiber and protein.

 

Suoraan sanoen olen jo pitkään puhissut itsekseni, että miksi ihmeessä vehnää enää edes viljellään?!?! Hyvät maut kun löytyvät kyllä ihan muista lajeista – niistä terveellisemmistä…

Ensi viikolla alkaa jo kesäkuu! Mutta sitä ennen postaan vielä toukokuun kuulumisia.

Celia C

 

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.