Taiteen nälkää ja patsastelua/ Urge for paintings and sculptures

Kuten viime postauksessa kerroin leikimme turistia kotikaupungissamme Turussa viime viikolla. Söimme lounasta, kävimme kahvilla ja jäätelöllä oikein ajan kanssa, otimme rennosti. Ja kävelimme ja kävelimme, täl puol jokkee ja tois puol jokkee ja takaisin mukavasti lämmittävässä auringon paisteessa.

Meidän perinteisiin turistirutiineihin kuuluu myös aina käydä katsomassa taidetta. Tarkoitus oli postata muutamia taidekuvia siltä reissulta. Päivän saalis oli kuitenkin vain kaksi kuvaa Wäinö Aaltosen taidemuseon aulasta. Ehkä sieluni etsi näyttelyistä, joissa kävimme jotain perinteisempää, sitä tällä kertaa löytämättä. Jotain elämää suurempaa, jota tuijotella monta tiimaa. Maalauksia ja patsaita.

Täydennystä kuvapuoleen tähän postaukseen siis jouduin (ja innostuin) hakemaan oikeista turistipäivistämme ulkomailla. Semmoisista taidepläjäyksistä, joita tuli tuijoteltua silloin mykistyneenä muutama tiima ja vieläkin muistelee.

Louvre, Pariisi.

Ehdoton suosikkimme museona, mutta ei todellakaan yhdellä kertaa haltuunotettavissa. Vielä täytyy mennä monta kertaa. Erityisesti patsaat tekivät minuun suuren vaikutuksen. Tässä muutama suosikki, joista sain otettua kuvan niin, ettei teos jäänyt ihmisten taakse piiloon. Tungosta on siis aina.

IMG_2812
Psyche virkoaa Cupidon suudelmasta.
Venus de Milo.
Milon Venus.
Kreikkalainen patsas
Antiikin kreikkalaista miesihannetta henkivä patsas.
Mona Lisa
Ja se kuuluisin, da Vincin Mona Lisa, on aina sellaisen tungoksen ympäröimä, että vaatii sinnikkyyttä päästä aivan lähelle. Teoshan on hyvin pieni. Alla sama tungos toisesta suunnasta. Samassa tilassa paljon muitakin tauluja – saanevat liian vähän huomiota osakseen…

IMG_2803

Mauritshuis, Den Haag.

Pääosin hollantilaisiin taiteilijoihin keskittynyt, todella vierailijaystävällisesti ja kiintoisasti toteutettu taidemuseo. Esimerkiksi voit katsella mielenkiintoisia restaurointivideoita. Huom. Kaikki teokset eivät aina ole paikalla vaan saattavat välillä olla kiertueilla.

Tyttö ja helmikorvakoru
Vermeerin Tyttö ja helmikorvakoru/ Turbaanipäinen tyttö, kuuluisuudessaan lähes Mona Lisaan verrattava teos. Ja näistä kahdesta mielestäni paljon parempi. Meillä oli onnea, että teos oli paikalla meidän vieraillessa.
Rubensin taulu
Rubensin Vanha nainen ja poika kynttilänvalossa.
Aatami ja Eeva
Rubensin Aatami ja Eeva paratiisissa.

 

DSC00434
Seinät ovat täynnä tauluja. Ja rakennus itsessään mielenkiintoinen. Tungoskaan ei ole niin mahdoton etteikö voisi rauhassa katsella kokonaisuuksia, huomata katot ja huonekalut.

Vatikaanin museot, Rooma.

Tänne jos jonnekin kannattaa varata liput ennakkoon. Jonottaa saa silloinkin (me n. 20 min), mutta ei kuitenkaan tunti tolkulla. Täynnä hyvin erilaisia taideaarteita. Selkeä kulkureitti tilasta toiseen. Vatikaanista olen postannut aikaisemmassa Rooma-jutussa.

Vatikaanista otos
Tämän kuvan tarkoituksena on ilmentää, miten paljon katseltavaa jokaisessa tilassa on: seinät, lattiat ja katot kaikkien veistosten ja maalausten lisäksi.
Laocoon
Laocoon, yksi tunnetuimmista teoksista. Top 100 teosta on selkeästi merkitty, joten paljouden keskeltä pystyt halutessasi löytämään ne kuuluisimmat.
Egyptiläinen patsas
Egyptiläiseen kokoelmaan kuulunut patsas.

 

San Francesco a Ripa, Rooma.

Trasteveren alueella, pieneen kirkkoon on  kuin “piilotettuna” tällainen Berninin kuuluisa teos. Ei ollut tungosta ja pääsi niin lähelle teosta – tuntui uskomattomalta. Arvokas teos siinä haavoittuvana käsin kosketeltavissa –  ilman valvontaa?

Berninin teos
Berninin Ecstasy of Beata Ludovica Albertoni. Mites tuon nyt sit suomentais ;). Saman taiteilijan Pyhä Teresa versio on ehkä se vielä tunnetumpi.

Wäinö Aaltosen taidemuseo, Turku.

Täällä käymme usein. Toivoisin, että siellä vain olisi enemmän WA:m teoksia esillä.

Aulatila on kerrassaan upea. Aaltosen patsaat huikeita, kuluneet Barcelona-tuolit tyylikkäitä ja seinän sanat sielukkaita.

DSC01420

 

DSC01421

Museon kaupasta ostin kahdella eurolla Wäinö Aaltosen teoksista koostuvan kirjan. Siitä riittää minulle iloa pitkäksi aikaa. Maalauksia ja patsaita, joita voin tuijotella monta tiimaa.

Kauneutta kaipaava, kädentaitajia ihaileva,

longing for beauty, admiring the artistic ones,

Celia C

4 Comment

 1. Kati says: Reply

  Moi,

  Oi mitä kuvia – houkuttelevaa:)
  Kiva blogi ja tulin heti vastavierailulle!

  Ihanaa viikonloppua<3
  Kati – Call IT Home

  1. Kiitos kovasti. Kiva, kun vierailit täällä. Toivottavasti poikkeat jatkossakin. Olen niin innoissani tästä bloggaamisesta etten tiedä miten päin olisin – mutta nyt: viikonlopun viettoon. Rentouttavaa viikonloppua! Celia C

 2. Ihana blogi sinulla, täynnä esteetikon silmänruokaa! Tulin heti minäkin vastavierailulle. Täytyy tulla vielä uudelleen koneen kautta, josko sieltä pääsisin liittymään lukijaksikin. Mukavaa viikonlopun jatkoa!

  1. Kiitos vierailusta ja vinkistä, että semmonen lukija-juttukin pitäisi viritellä!! Enpäs ollut ajatellutkaan. Mutta toivottavasti viitsit piipahdella jo ennen kuin semmoisen saan aikaiseksi… Päässä surisee niin hurjasti ideoita tällä hetkellä 😉 Oikein mukavaa viikonloppua toivottaen, Celia C

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.