Joulupöydän suosikki numero yksi/ Wasabi-salmon roll

Olen kirjannut joulupöydän antimet vihkoon tuollaiset 15 vuotta. Aina ennen joulua käymme listaa läpi ja teemme tarpeelliset päivitykset. Jokainen myös saa tuoda esiin ykkössuosikkinsa – mitä ilman ei halua olla. Tänä vuonna(kin) se oli näpsäkästi kaikilla wasabi-lohirulla! Kun tein sitä ensimmäistä kertaa, tein vain yhden sellaisen niin kuin testiksi. Seuraavana vuonna kaksi, sitten kolme ja nyt teen niitä jo neljä. Sen verran kova hitti siitä tuli.

This wasabi-salmon roll is one of the greatest hits at our dinner table in Christmas! This year everybody listed it as number one. So I made four of them.

Tässäpä mallia.

Jokaista rullaa kohti tarvitaan kaksi graavi- tai kylmäsavulohipakettia (teen molempia), 200 gramman maustamaton tuorejuusto, johon sekoitetaan wasabia (muistan alkuperäisessä ohjeessa olleen 1tl, mutta me tykätään hurjasti wasabista, joten mä laitan 2tl ), tilliä ja aurinkokuivattua tomaattia (ohjeessa oli suolakurkkua, jonka vaihdoin jo alkuvuosina ak-tomaattiin). Tehdään kääretortun tapaan. Asetellaan lohet suorakaiteen muotoon levyksi. Päälle wasabi-tuorejuusto, johon ripotellaan tilliä ja rivi ak-tomaatteja. Kääritään leivinpaperin avulla rullaksi. Jätän leivinpaperin sisään ja sujautan sen vielä pakastepussiin, sitten pakkaseen. Otetaan pari tuntia ennen ateriaa sulamaan. Leikataan kohmeisena annospaloiksi. Annospalakuva viime vuodelta.

Muutenkin meidän joulupöydän painopiste on vuosittain hivuttautunut yhä enemmän alkupalojen suuntaan. Nyt on enemmän kalaa erimuodoissaan, ravunpyrstöjä ja mätiä. Tänä vuonna teen myös perinteisiä herkkuja salaateiksi muunneltuna. Skagen toastista tulee skagen-salaatti ja sushi-inkiväärilohesta sushisalaatti. Hieman kevennystä.

Alkupalojen syömiseen käytetään selkeästi eniten aikaan. Tyttären jätettyä ruokavaliostaan lihan, myös muiden lihansyönti on jäänyt selkeästi vähemmälle ja tilalle on tullut lämpimiä kasvisruokia kuten kesäkurpitsa-munakoiso-tomaatti-vuohenjuustopaistos. On kiva, kun kaikki voivat syödä mahdollisimman samalla tavalla. Ei tule sitä  erottelua, että tässä sun ja tässä mun – vaan että voidaan maistella kaikkea yhdessä – ja hymistellä yhdessä. (Kai tämä ideologia on jotain keliaakikon traumoihin pohjautuvaa. “Me muut syödään tätä, mutta tässä on sulle…”)

Pääruokana on vähemmän lihaa (tänä vuonna kalkkunaa) ja enemmän uunikalaa fenkolilla. Bataatti-, lanttu- ja maksalaatikko (näistä meillä jokainen löytää suosikkinsa) muodostavat perinteisimmän osuuden.

Jälkkäri vaihtelee sitten eri päivinä. En ole vielä edes varma, mikä se on jouluaattona. Olkoon yllätys!

Jouluateriaa – ja yhdessä oloa! – vesi kielellä odotellen,

Celia C

Every year the antipasto table has come more and more important. We spend most of the time enjoying different salads, fish, fish eggs, shrimps etc. Even the toast skagen has turned to salad skagen this year and so is the sushi appearing as a salad. There is going to be some meat but less than before. One reason being our daughter who doesn’t eat meat anymore. I try to do most of the things so that everybody could eat them – that´s more fun – to share the taste and also the point of views. I guess that is something you always miss being a celiac.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.