Jouluvihreät allergiaperheessä/ Plants and flowers we can handle

 Viherkasvit ja kukkaset ovat aina vähän arveluttavia allergiaperheessä – aiheuttavatko oireita vai eivät. Näitä meille valittuja vihreitä on nyt kuitenkin testattu ja uskomme pärjäävämme näiden kanssa joulun ja enemmänkin. Jotain vihreää ja kukkivaa kun  jouluna on ehdottomasti oltava.

Esimerkiksi runsaasti tuoksuvat hyasintit sekä joulutähdet ja sypressit voidaan unohtaa heti kättelyssä. Älä siis vie näitä myöskään allergiaperheeseen tuliaiseksi.

Niin ja – ikävä kyllä – nyt sitten vihdoin kuusikin on siirtynyt meillä hylättyjen listalle. Ei enää – edes sitä parin päivän sinnittelyä.

If you are allergic you have to think twice what plants you bring home. Something green is certainly ”absolutely necessary” to bring in at Christmas. But this year we are even giving up with the christmas tree. No more headaches or sniffs this year.

Here are the tested ones we will have. Eucalyptus with its vague scent.

Eukalyptuksen oksia meillä on siellä täällä. Niiden hentoinen tuoksu ei ole meitä ärsyttänyt.

Tällä hetkellä meiltä löytyy erivaiheissa olevia amarylliksiä. Viimeiset kukat jo viimeisiään vetelevistä, nuupahtaneista yksilöistä ovat matalissa maljakoissa ja suurinpiirtein h-hetkeen oikein ajoitetut priimat ruukuissa. Kukkien oston ensimmäinen tähtäin on mulla aina itsenäisyyspäivä ja toinen jouluaatto. Kuvassa näkyy se itsenäisyyspäivän h-hetki. Joulun komistus on vielä vasta puhkeamaisillaan kukkaan. Valkoinen amaryllis on ollut jo ainakin parikymmentä vuotta the joulukukka meillä, joten olen sen sielunelämästä päässyt jotakuinkin perille (vaikka olen se yks per viherpeukalo, enkä siis tosiaankaan minkään muun kasvin sielunelämästä ymmärrä yhtään mitään). Osaan siis ostaa sellaisen, joka kukkii kauneimmillaan silloin kun pitääkin. Amaryllis on hyvä valinta myös tuliaiseksi allergiaperheeseen – vink vink. Muita jouluun sopivia ovat orkidea, kääpiöjuoru, mehitähdet, tulppaani ja gerbera.

Amaryllis has been our ”the christmas flower” for decades. Always white. I can even buy it at the right moment to have the best blossom at the right day.

Viime vuonna sinnittelimme siis vielä oikean kuusen miniversion kanssa. Seuraaksena oli – jälleen – päänsärkyä ja nuhaa. Pari päivää sitä aina jaksoi perinteiden ja lasten takia –  sittenhän se tapanina  jo viskattiin ulos. Huomaa muuten kuvassa nuo oikeiden kynttilöiden pidikkeet! Silloin tällöin meillä on siis ollut ihan oikeita kynttilöitä kuusessa, ainakin hetkellisesti – perinteitä katsokaas ;). Mutta kuusi on silloin aina ollut tarkassa valvonnassa palovaaran takia – sen suhteen ei todellakaan pelleillä. Kaikki meidän kuusen koristeet kuvassa ovat 50- ja 60- luvuilta peräisin.

Here is our christmas tree from last year with decorations from 50´s and 60´s.  No spruce this year but the decorations of course will be used. 

Tänä vuonna sitten siirryimme huonekuuseen. Sekin erittää jonkin verran eteerisiä öljyjä, mutta parin viikon testauksen jälkeen se ei ole tuntunut aiheuttavan oireita – eikä jippiajee myöskään varista neulasia. Sama tähti pääsi tietenkin latvaan, mutta kynttilänpidikkeet ovat nyt rasiassa. Ei taideta tähän niitä nyt laittaa – oksat ovat sen verran hennommat.

Instead we are having this kind of christmas tree this year. Not that much scent so we think we can handle it. We have tested it now for two weeks and it seems to be fine.

Tai jos kuitenkin vähän kokeilisi niitä kynttilänpidikkeitä. Ihan pari vaan… Mutta ilman kynttilöitä.

Niin ja sitten vielä mistelin oksan alla taidetaan odotella suukkoja 😉

Celia C

xx

– under the mistletoe.

2 Comment

  1. Hyödyllinen ja kaunis postaus <3.

    Ihanaa joulunaikaa teille! Itse odottelen ennemminkin, että joulu on ohi ja päivät alkaa taas pitenemään. Ei oikein pysty mustasta maasta ja vihreästä nurmesta joulufiilistä kehittelemään. Parempi varmaan pitää vaan verhot tiukasti kiinni ja mielikuvitella valkea joulu sinne ikkunan taakse 🙂

    1. Kiitos, Annukka <3 Leppoisaa joulunaikaa teillekin - kohti kevättä mennään, vaikka epäilemättä ne jouluksi toivotut pakkaset ja lumet vielä jälkijättöisesti tulevatkin (...ja pitävät meitä piinassa vappuun saakka).
      Tuota verhot kiinni -strategiaa mekin usein hyödynnämme jouluna tällä tyypillisesti lumettomalla seudulla (valkoiset verhot ovat niin toimivat tässäkin tilanteessa). Good to be home <3

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.