10 x Ajatonta sisustamista/ Timeless

Meidän koti on ollut aika muuttumaton. Pitkään samankaltaisena säilynyt ja silti edelleen mieluisa. Emme ole vieläkään kyllästyneet valintoihimme. Se tosin on ollut tavoitteenammekin. Ajattomuus materiaaleissa ja hankinnoissa. Elämänikäisiä rakkauksia.

Katselin ympärilleni ja löysin heti 10 asiaa, mitkä ovat olleet ohjenuorana meidän valinnoillemme.

Our home has been as it is for a long time. And we still love it the way it is. The choices we have made are mostly made for life. I tried to figure out the guidelines we have had. Here are ten of them.

NAHKA – huonekaluissa ruskea on se ajattomin (myös luonnollisin) väri./ Brown leather is classic.

Sohva, nojatuoli, ruokapöydän tuolit – kaikki ruskeaa nahkaa. Sohva on jo yli 20 vuotta vanha, mutta muotokieleltään aina vaan ajankohtaisen näköinen ja juuri sellainen kuin haluamme sohvan olevan: siinä on hyvä istua. Oli jo edellisessä asunnossa ja on varmasti vielä seuraavassakin.

TAMMI – lattiat, työtasot, yläkerran Lamino-tuolien kädensijat, kaiuttimet, soitinräkki…/ Wooden things made of oak tree. Not too light nor too dark.

Lattialämmityksen kanssa hyvä ratkaisu, monet muut puulajit eivät toimi. Lämmin sävy. Ei liian vaalea eikä liian tumma, joissa molemmissa näkyvät roskat, hiukset, tomut paljon häiritsevämmin, kerran viikossa imuroiminen riittää hyvin. Kotimainen puulaji. Ikääntyy kauniisti. Työtason elämän jäljet eivät haittaa ollenkaan.

TERÄS – kodinkoneista tiskikone, jääkaappi-pakastin, kahvinkeitin sekä tietenkin tiskipöytä./ Machinery in kitchen made of steel looks good and a bit like pro.

Heijastavat valoa jonkin verran. Nykyiset eivät ole enää sellaisia sormenjälkimagneetteja kuin joskus. Sopivat edelleen vaikka kaapinovet ovat vaihtaneet väriä. Pieni erisävyisyyskään ei haittaa niin kuin värien tai valkoisten ja mustien kanssa asia voi olla. Antaa aina vähän sellaisen ammattilaisten keittiön fiiliksen 😉

HARMAA – taljat, tyynyt, kaapinovet keittiössä (ajopuu), seinät eteisessä (ajopuu), lakanat…/ Lot´s of grey to make neutral background for everything else.

Perusneutraali valinta pitkäaikaisiin valintoihin. Erinomainen tausta muille väreille. Usein parempi tausta kuin valkoinen. Pehmeämpi kontrasti kuin valkoinen esimerkiksi mustan parina.

VIHREÄ – viherkasvit, tyynyt, juomalasit, lakanat, uusin kynttilänjalkani…/ Green is the best colour to bring indoors – it is natural, fresh.

Raikastaa, rauhoittaa, virkistää. On luonnon oma väri. Uudistumisen väri. Loistovalinta vuodenajasta toiseen. Vihreän nälkä on suurimmillaan ennen kevään puhkeamista. Sen aika on viimeistään nyt! Ehdottomasti se luonnollisin värivalinta neutraalien pohjien rinnalle.

PELLAVA – sängynpeitto, somistetyynyt, verhot./ Natural material, as linen, is cozy.

Pehmeä, rouhea, luonnollinen, ryppyisenäkin (tai nimenomaan ryppyisenä) kaunis materiaali. Emme tosin suosi tyynyissä/ lakanoissa, joissa nukumme, koska eivät ole allergiselle parhaita mahdollisia löysemmän kudontansa takia. Lue lisää perusteluja täältä.

VILLA/ LAMPAANTALJAT – kaikkien nahkaistuimien päällä taljat tuomassa lämpöä ja mukavuutta, yläkerran Lamino-tuolit, viltit, villasukat./ Another natural material – wool brings warmth.

Jälleenkerran ikuinen, luonnonmateriaali, joka ei nyppyynny, hiosta, ole sähköinen ja vieläpä hylkii likaa. Ikääntyy kauniisti, miellyttää silmää, neutraali. Alunperin taljat tulivat meille jouluksi, mutta jäivät pysyvästi ympärivuotiseen käyttöön.

PEILIT – eteisessä kolme, vessassa, kylppärissä, olohuoneessa, työhuoneessa kaksi, vierashuoneessa, yläaulassa, makuuhuoneessa./ Lots of mirrors on the wall to bring light and interesting reflections.

Ei niin että tuijottelisimme niistä itseämme vaan ne heijastavat sekä valoa, että mielenkiintoisia kuvakulmia. Lue lisää tästä. Aina hyvä valinta, kun etsit jotain ajatonta seinälle ripustettavaa.

KLASSIKOT – tuolit, pikkupöytä, valaisimet./ Good proportions are easy on the eye forever – and classics have them.

Keveät, mittasuhteiltaan oikeat, moneen tilaan ja käyttöön sopivat klassikot ovat ajattomia. Valitse vain muutama sellainen. Älä liioittele. Ei ole tarkoitus kerätä kaikkia cooleja design-huonekaluja vaan mielellään kerrostaa erilaisia, eri aikakausien, itselle merkityksellisiä tavaroita keskenään. Koti ei ole näyttelytila. Klassikko ei ole kuitenkaan klassikko syyttä suotta – siinä silmä lepää vuosikymmenestä toiseen. Harkitse omaa unelmiesi klassikkoa tarkasti.

KIRKAS LASI – juomalasit, viinilasit, skumppalasit, maljakot…/ Transparent glassware shows the liquid as it is.

Vaikka rakastan värilaseja ja ne tuovat minulle iloa usein, en kuitenkaan osaisi kuvitella, että aina joisin värilaseista. Juoman ja sen värin tulee myös näkyä joskus – itseasiassa useimmiten, koska se on osa juomisen tunnelmaa. On se juoma sitten piimä tai shampanja. Valitse hyvä, omiin tarkoituksiin sopiva setti kirkkaita laseja ja herkuttele sitten pienemmillä värilasierillä.

Ajaton kestää aikaa. Tulee ajan oloon edullisemmaksi. Jaa hankintahinta käyttöiällä – se on se todellinen hinta (sama pätee esim vaatteisiin). Kalleimmaksi tulee aina se, mihin kyllästyy nopeiten. Totuuden nimissä hutejakin on tullut muutama tehtyä. Siksikin oli hyvä taas miettiä asioita ja vetää itsensä ruotuun, kun tuota kevättä rupeaa olemaan rinnassa taas… Kevät on uuden alku…

Jonkun mielestä ajattomuus on ehkä tylsää…? Mutta sitten me ollaan ihan mielellään tylsiä, mutta tyytyväisiä – tässäkin asiassa 😉

Ja ajattoman keskellehän voi heitellä sitten niitä uniikkeja, piristäviä elementtejä! Mausteeksi, kun perusraaka-aineet ovat kunnossa.

Onko teillä joitain sisustuksen kulmakiviä, joita pidätte mielessä hankintoja tehdessänne? Mielimateriaaleja? Unelmaklassikkoja? Väripaletti?

Harkittuihin hankintoihin kannustaen,

Celia C

8 Comment

 1. Olen niin samaa mieltä kanssasi: ajaton on parasta! Omat klassikot ovat yli kolmenkymmenen vuoden takaa ja edelleen mieluisia.

  Ja väripaletti on rauhoittunut vuosien myötä. Kokeilimme kerran kirkasväristä sohvaa, mutta se tuntui anastavan kaiken huomion kodista. Paluu harmaaseen oli helppoa.

  Teillä on kaunis koti 🙂

  1. Olet selvästi hengenheimolainen 🙂 Olkoon joku hieman pienempi elementti sitten se voimakkaamman värinen mauste…
   Kiitos kehuista ja siitä, että jätit mukavan kommentin <3 Ilahduin kovasti!

 2. Hei, olipas kiva ja monipuolinen postaus. Parhaiten viihdymme, kun kodista löytyy luonnon värejä. Väripilkkuja voi olla siellä täällä. Valo ja valaistus on myös erittäin tärkeä asia. Tykkään pehmeästä valaistuksesta eri valonlähteistä. Tekstiilit valitsen luonnon materiaaleista.

  Upeita yksityiskohtia kauniissa kodissa. Ahhh.. nuo taljat. Tuollaisista haaveilen!
  Ihanaa viikkoa sinulle!

  1. Kiitos, Kastehelmi, kehuista ja mukavasta kommentistasi 🙂 Hyvä, kun toit esille tuon valaistuksen – tosi merkittävä juttu. Tykkään myös eri valonlähteistä – myös sellaisista hyvistä työvalaisimista näin iän myötä etenkin. Meidän uusvanhaa, perinnetalotyyppistä asuntoa kun ei ole kovin suurilla ikkunoilla varustettu, joten ulkoakaan ei niin paljon valoa pääse tulemaan. Lisävaloa tarvitaan.
   Mukavaa viikkoa sinulle myös – kiva kun olet kuulolla 🙂

 3. Mulle kirkastui äsken, että aina kun katson kuvia teidän kodista, mulle tulee mieleen taiteilijakoti. Sellainen, jossa on asunut joku tunnettu suomalainen tekijä (ehkä kirjailija tai muotoilija tai arkkitehti), jonka nimi, työt ja kotikin ovat jääneet ikuisiksi ajoiksi elämään.
  Klassikkoainesta siis :).

  Ja kiitos vielä kerran siitä aikanaan antamastasi perkaalipuuvillavinkistä. On todellakin miellyttävämpi lakanamateriaali kuin pellava, jonka kuvittelin olevan se kaikkein paras.
  Niitäkin meiltä tosin edelleen löytyy ja käytetään.

  Iloista mieltä <3

  1. Et ole muuten ainoa, joka on sanonut meidän kotia taiteilijakodiksi. Kiitos siitä menee oikeastaan edesmenneelle appiukolle, jonka maalaamia tauluja meillä siis on. Jos olisi kaikki mahdollista, ehkä hankkisin lisäksi patsaita (patsashulluuteni) joka puolelle niin, että meillä oikeasti näyttäisi tosi boheemilta gallerialta… 😉 Ihailen usein sellaisia lehdissä esiteltyjä oikeita taiteilijakoteja, joten olet kyllä jälleen kerran jäljillä aivoituksistani <3
   Yes, olen iloinen, kun löysit vinkkini perkaalipuuvillasta. Lankalukua (thread count) kannattaa tarkkailla! Se sileys <3
   Aina mukavaa, kun kommentoit – kiitos <3 Reipasta talvimieltä ja liikunnan riemua!

 4. Titta says: Vastaa

  Tuo ihana kestävä ajatus on ihailtavaa. Aina, kun katson teidän kuvianne, tulee tunne Fengshuista. Mielestäni teidän kodissanne se on läsnä jokaisessa kohdassa. Välittyy niin aito tunnelma, joka käy sydämeen.

  1. Kiitos, Titta <3 - ihanasti sanoit. Tuntuukin siltä, että kaikki palaset ovat kohdillaan. good to be home 🙂

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.