Kenkähuoltoa

Kevät on haastavaa aikaa kengille. Varsinkin tämä pakkasta – suojaa – pakkasta – vesisadetta – pakkasta – räpäskää – aika. Sen verran tykkään kengistäni, että haluan niiden pysyvän siisteinä ja käyttökelpoisina pitkään. Se on myös arvovalinta. Eettinen ja ympäristöllinen. Osoitus oman, tarkoin harkitun, ostopäätöksen arvostuksesta myös.

Siispä pyrin pitämään kengistäni hyvää huolta.

Challenging times this time of year – for shoes as well. I very much value my shoes – so I like to take care of them as well.

SÄÄNMUKAISTEN KENKIEN VALINTA/ Choose right shoes for every weather

Säätietojen seuraaminen ja mittariin katsominen on sitä parasta ennakointia. Näillä keleillä välillä on vaan pitänyt aamulla vaihtaa suunnitelmia pukeutumisensa suhteen, vaikka illalla olisi ennakoinut muuta. Liukkaus, lätäköt, sohjo ja mitä vielä – kaikki ne asettavat kengille omat vaatimuksensa ja sen mukaan mennään, parhaimmalla mahdollisella kompromissilla. Viime aikoina hyvin usein Dr.Martenseilla. Niillä pysyy pystyssä ja jalat kuivina.

Auringon näyttäytyessä unelmoin aina heti tennareista, mutta järkisyistä en halua pilata niitä hetken hurmassa. Täytyy malttaa vielä – vaikka se vaikeaa välillä onkin.

KENKIEN PYYHKIMINEN/ HARJAUS JA KUIVATUS KÄYTÖN JÄLKEEN. PUISET LEPUUTTAJAT!/ Dry your shoes properly outside and inside

Heti kotiutuessani jätän kengät tuulikaappiin, jotta niistä valuu pohjista lumet/ vedet kuramatolle. Pyyhkäisen kenkien kärjistä kurat ja kosteudet. Lisäksi asetan puiset lepuuttajat kenkiin palauttamaan kengän muodon sekä imemään mahdollisen sisäisen kosteuden. Tällä hetkellä aktiivikäytössä oleviin nilkkureihin olen hankkinut hyvät, puiset (kaksi erilaista mallia kuvissa) lepuuttajat. Muissa, tällä hetkellä harvemmin käytössä olevissa, pikkukengissä käytän keveitä muovisia lepuuttajia.

Mokkapintaiset kengät harjaan tarvittaessa kevyesti pölystä/ kurasta.


Kesti muuten kauan meikäläisellä tajuta, että voisin ostaa itsellekin laadukkaita puisia lepuuttajia samalla kun ostin niitä lahjaksi perheen miesväelle. Ovat todella hintansa väärtejä. Enpä vaan ole naisten kenkien osastolla nähnyt samanlaisia huoltotarvikkeita kuin miesten osastolla. Miksi ei? – ei me naiset olla mitään kertakäyttökulttuurin palvojia!

Mies totta puhuen on meillä – johtuen ehkä tästä huoltotarvike-altistuksesta? – se-vielä-innokkaampi-kenkähuoltaja – ollut jo pitkään. Mä olen vain amatööri hänen rinnallaan. Mutta kummankin kengät ovat kuosissa. Nuoriso on vielä ns. koulutuksessa… Nauttivat siis siitä, että lähtevät meiltä aina kengät huollettuina 🙂

SUOJA-AINEET JA KIILLOKKEET/ Protection and polishing

Valitse suoja-aineita ja hoitotuotteita, jotka eivät myrkytä sinua ja maailmaa. Sellaisiakin löytyy nykyään. Ei tarvitse mennä ulos suihkuttelemaan eikä jättää kenkiä tuulettumaan sen jälkeen. Täsmäiskut ennen käyttöönottoa ja tarpeen vaatiessa. Ei tarvitse liioitella – plankkailla joka päivä niin kuin Hercule Poirot 😉

Kenkienhuolto-välineiden kori on hyvä olla kenkien lähettyvillä muistuttamassa asiasta.

JUHLAKENGÄT/ High heels

Ne eniten käytetyt ovat vaatekaapissa silkkipaperilla täytettynä. Haluan, että näen ne avatessani juhlavaatekaapin. Siitä tulee hyvä fiilis… Pölyjen pyyhkiminen niistä on sitten sen arvoista… Eivät todellakaan ole niin usein käytössä.

EI-SESONKIKENKIEN SÄILYTYS/ Off-season shoes storing

Ostaessani kengät otan yleensä niille tarjotun säilytyslaatikon. Kenkiä mahtuu yllättävän paljon silloin vaatenaulakon alapuolelle pinoihin ilman, että ne kärsivät toistensa painosta. Kengissä on joko silkkipaperia tai sanomalehtipaperia pitämässä kengän kärjet muodossa. Koska kengät ovat kaapissa sisällä, ei laatikoiden sekalainen ulkonäkö haittaa. Olisihan se hienoa, jos kaikille olisi samanlaiset, kauniit, sointuvat, värikoodatut laatikot, joiden päissä olisi valokuvat laatikon sisällä olevista kengistä… Niin pedantti en ole. Dymo-tekstejä olen kuitenkin laatikoihin laittanut löytämisen helpottamiseksi.

Arvostakaa ostoksianne. Pitäkää huolta. Niin kengistä kuin vaatteistakin!

Tennari-kelejä odotellen,

Celia C

8 Comment

 1. Ja jälleen lisää ihailtavia rutiineja ja siistejä kaappien sisältöjä :). Olet kyllä esimerkillinen tapaus.

  Tämä talvi on mulla mennyt enimmäkseen kitkapohjaiset Ice Bugit jalassa talsiessa. Rumat möhkäleet kuin mitkä, mutta hyvät jalkaan ja ihan parhaat näillä alati vaihtuvilla keleillä ja liukkailla jalkakäytävillä. Ja huoltovapaat :). Kai…

  Kenkien ”plankkaukseen” käytän yleensä mehiläisvahaa, jonka sitten kiillottelen niillä varta vasten säästetyillä sukkahousuilla niinkuin lapsuudenkodissa oli tapana tehdä. Mutta en kyllä noin ahkera ole kuin sinä. Paitsi golfkenkien suhteen, koska ne on kaikkein kovimmalla käytöllä, ja on myös mun kengistä arvokkaimpia. Muuten huoltelen vaan silloin, kun alkaa näyttää pahalta tai kun laitan kengät talvi- tai kesäsäilöön.

  Tennarikelit otetaan täälläkin ilolla vastaan, kun on taas niiden aika.

  Hyvää mieltä sinne <3

  1. En koe olevani ahkera, kun se menee nopsaan rutiinilla kotiutuessa. Nyt lumien kanssa on vaan ollut useammin pyyhittävää/ kuivattavaa kuin normaalisti, sen takia tuli tällainen postaus edes mieleen.
   Nastaicebugeilla lähden minäkin aina kävelylle – niin iloinen, että tuli sellaiset möhköt hankittua: kävely on elinehtomme. Töihin on sen verran matkaa, että on pakko ottaa auto alle ja silloin jalkaan otan ihan semmoset, joilla pärjää koko päivän myös sisällä.
   Mehiläisvaha on just hyvä ja vanhat konstit myös!
   Kiitos, kun olet olet kuulolla – ja hyvää ystävänpäivää <3

 2. Ai miten ihana postaus! Tykkään just tällaisista käytännönläheisistä Martta-jutuista – ja siis ehdottomasti tämä nyt positiivisessa mielessä 🙂 Hoidan itsekin aika pedantisti kenkiäni, ja otan välillä pikkutyttöjenkin kengät tänne pesuun ja putsaukseen, kun äidillä ei ole sellaiseen aikaa. Nytkin on parit Crocksit pestynä kodinhoitohuoneessa odottamassa pieniä jalkoja ja kesää <3
  Tuo mehiläisvaha on uusi juttu itselleni – pitääpä tsekata mistä sitä saa. Vai voikohan olla peräti samaa millä olen käsitellyt huonekaluja maalinpoiston jälkeen, hmm.

  Aurinkoa uuteen viikkoon Celia <3

  1. Kiitos, Maarit – meissä taitaa molemmissa asua pieni martta 😉
   Mitä harvemmin ja harkitummin hankintoja tekee, sitä enemmän niitä arvostaa ja haluaa pitää ne hyvässä kuosissa. Rutiinillahan homma menee aika vaivattakin. Mehiläisvaha on ostettu messuilta, kaupasta en ole löytänyt.
   Olet sinä muuten ihana mummi – luen tosi mielelläni postauksiasi touhuistasi lastenlapsiesi kanssa <3
   Ihana ilma tänään - toivottavasti tulee talvilomaviikkoon monta tällaista!
   ps. Kiitos yhteydenotoistasi - lähettämäsi kommentti tuli vasta nyt läpi. Voi olla, että sivuni backup-ajoitus haittaa kommenttien vastaanottamista?? Kiitos, kun olit sinnikäs!! Aurinkoa ja iloa sinulle <3

 3. Hei, tämä on testi – kirjoitin pitkän kommentin ja se hävisi taivaan tuuliin….
  t Maarit

  1. Perille tulivat peräkkäin 🙂 Kiitos

 4. Kysyn nyt vielä, että teitkö jotakin että sait kommentit näkyviin? Nimittäin, kun menin vielä myöhemminkin katsomaan blogiasi, näitä kumpaakaan ei näkynyt…

  Ihanaa aurinkoviikkoa sinne <3

  1. Kyllä kävin hyväksymässä kommentit, kun sain niistä viestit sähköpostiini silloin iltakymmeneltä. Olen sellaisen prosessin valinnut wordpressissä, jota käytän.
   Jos et näe kommentteja, koeta päivittää sivuni. Ainakin itse huomaan, jos olen käynyt jollakin sivulla ja menen jonkun ajan kuluttua uudestaan, kone hakeekin sen edellisen kerran haetun sivun eikä päivitettyä sivua.
   Kiitos, Maarit, kun olet kuulolla. Ihanaa aurinkoviikkoa sinulle myös <3

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.