Pakan paserus ympärs Etupakka/ Neighborhood walk

Tiedämme asuvamme aivan ihanalla asuinalueella.

Mutta viime viikon kaupunginosaviikon ohjelma sai silmämme avautumaan vielä aivan uudella tavalla. Erinomainen opas, rakennusperinteen asiantuntija, arkkitehti Viri Teppo-Pärnä kävelytti meitä Pakan paseruksella läpi pienten kujien ja opetti meille paljon alueemme rakennushistoriasta. Hän esitteli meille sellaisia Etupakan helmiä, joita emme itse olleet osanneet oikein sillä silmällä katsoakaan.

Nyt emme koskaan enää katso samalla tavalla näitä naapurustomme puutaloja.

Some jewels on the way we are definitely looking more appreciating now on…

DSC02043

DSC02045

Nyt huomioimme jalkarännien muodon (jalkarännin tarkoitus on siis johtaa sadevesi hallitusti syöksytorveen): onko se a- vai v-kirjaimen muotoinen vai kentien sellainen kenoviivan muotoinen. Onko syöksytorvet peltisepän kohteeseen yksilöllisesti tekemiä vai uudempia rypytettyjä malleja. Onko peltikatto tehty vanhaan malliin paloista vaakasaumoin, jolloin se käyttäytyy ideaalisesti mm. lämpölaajetessaan vai onko se pidemmistä kaistaleista.

The roofs and the gutters that lead rain water down safely.

DSC02053

DSC02051

DSC02052

Osaamme etsiä kauniita pellistä muotoiltuja katoksia erilaisin koristereunoin. Ja arvostamme muutenkin tätä viehättävää ja käytännöllistä katosten käyttöä ovien yläpuolella.

Osaamme ihastella vanhoja puhallettuja ikkunalaseja, jotka heijastavat maisemaa kauniisti sen sijaan, että näyttävät vain mustalta ulkoapäin kuten uudet. Silmä löytää nyt uskomattomia ikkunaruudutuksia yllättävistäkin kohteista. Kumpa useampi remontoidessaan säilyttäisi vanhat ikkunat sekä huoltaisi ja kittaisi ikkunoitaan niin, että ne säilyisivät kunnossa. Kun vanhat heitetään pois, ei sellaisia enää uusia tehdä.

The small decorated roofs above doors to give shelter. The old, small blown windows.

DSC02048

Lisäksi arvostamme korkeiden kivijalkojen harkkojen paikallista tekemisen taitoa.

High stone foundations made of local tiles.

DSC02044

Ja talon nimi saa näkyä komeasti kyltissä.

Proud to show the name of the house.

DSC02047

Tämä talo on kyllä Karjakujan toisella puolella eli Itäharjun puolella, mutta suosikkini tällä alueella. Myös oppaamme mainitsi pitävänsä siitä. Poikkeaa alueen muista rakennuksista, mutta on mittasuhteiltaan jotenkin kaunis.

One different looking house I liked 🙂

DSC02046

Iso hatun nosto kaikille, jotka arvostavat ja kunnostavat vanhaa perinnetietoisesti!

Arjen kauneutta löytänyt, silmänsä avannut,

I opened my eyes to this everyday – commonplace – beauty, and enjoy my walks even more,

Celia C

2 Comment

  1. Linda says: Vastaa

    Hauskaa tietää enemmän niistä taloista, joiden ohi kävelee melkein päivittäin – avaa silmät uudella tavalla! Olisipa täällä Helsingin kodossanikin vastaavanlainen kierros tarjolla, lähtisin heti mukaan 🙂

    1. Kannattaa tarkastaa kaupungin sivuilta, onko sellaisia. Lisäksi ainakin arvokortteleista löytyy netistä paljon tietoa – joten ei kun kamera mukaan ja tutkimaan yksityiskohtia! Niinhän sitä aina ulkomaillakin tekee: ottaa kasapäin kuvia rustiikkisista yksityiskohdista. Miksei siis kotopuolessakin!?
      Kiitos vierailustasi ja kommentistasi, Linda 🙂

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.