10 gluteenitonta suosikkia aina kaapissa/ 10 gluten-free essentials

Diagnoosin jälkeisen kolmentoista vuoden ajan on tullut testattua erinäisiä gluteenittomia tuotteita. Tässä vähän niin kuin yleisön pyynnöstä tämän hetkiset hyväksi havaitut suosikkini.

Vaikka kirjoittelen hyvin rönsyillen eri aiheista, on suosituimpien postauksieni kärjessä ollut kaikki gluteenittomuuteen liittyvät. Tämä johtuu siitä, että eräs kanadalainen toimittaja löysi blogini käydessään Turussa ja otti minuun yhteyttä pyytäen haastattelua keliakiaan liittyen. (Postasin tästä tapaamisesta täällä.) Sen jälkeen, kun hän sitten julkaisi jutun keliakiasta, Suomesta ja siis myös minusta alan lehdessä rapakon takana (kokonaista 5 sivua!), on minulla ollut lukijoita myös ulkomailla – etenkin USA:ssa ja Kanadassa. Erityisesti heitä kiinnostaa tuotteiden ja palveluiden turvallisuus. Kaikkia keliaakikkoja kiinnostaa. Tunnen suurta harmitusta, kun joku kysyy, että oletko sinä niin herkkä/ tarkka, ettet voi käyttää tätä xx, joka saattaa sisältää gluteenia. Oletko sinä niin herkkä/ tarkka, ettet voi vähän syödä rotan myrkkyä???, tekisi mieli vastata, koska pienikin määrä gluteenia tuhoaa suolinukan kuukausiksi…

Tässä maistuvia, luotettavia, gluteenittomia tuotteita jokapäiväiseen elämääni. Kelpaavat kelle vaan – myös perheen muille jäsenille, joilla ei ole diagnoosia.

Hey you, welcome to have a peek what 10 gluten-free products I always have in our kitchen cupboard. First this buckwheat bread I store at fridge and then one by one warm it with toaster to make to taste newly baked. I enjoy it in the morning with a cup of coffee.

Tällä aloitan päiväni. Hapan tattarileipä kahvin kanssa. Säilytän leivät pakkasessa ja paahdan pala kerrallaan, jolloin leipä tuntuu tuoreelta ja maut ovat parhaimmillaan. Vuohelan Herkun leivät ovat olleet suosikkini jo pitkään, en ole vieläkään kyllästynyt.

 

Tattari on muutenkin noussut suosikiksi. Iltapalaksi maistuu usein tattaripuuro näistä hiutaleista.

We often love to make buckwheat porridge as last meal before going to bed. Soft and tender for stomach.

 

Aamulla ei meillä ehditä puuroja keitellä, illalla useinkin. Aamupuuro, jos sellainen halutaan, on meillä tuorepuuro. Sen valmistus hoituu illalla. Resepti siihen täältä. Siihen käytän aina Puuppolan Aitokauraa, joka tuotetaan valvotusti niin, ettei muita viljalajeja sekoitu kauraan. Kaura sinänsä on gluteenitonta, mutta ilman valvontaa tuotetut kaurahiutaleet eivät ole keliaakikolle turvallisia käyttää. Nämä hiutaleet ovat aivan supermaukkaita. Aina, kun olen vieraille tehnyt niistä esim. kaura-omenapaistosta, ovat he seuraavaksi ostaneet myös kyseisiä hiutaleita 😉

Don´t have time for making porridge in the morning. If we want one we make it the night before not cooked but raw.

Syömme paljon muusia, joka meillä tehdään bataatti-peruna-yhdistelmänä. Jos syömme riisiä, se on Risellan, jonka pusseissa lukee gluteeniton. Riisin sekaankin voi päätyä myös muuta…

As finns do we eat a lot of potatoes with main courses. But if we have rice or pasta, we always use the ones with gluten-free label.

Pastoista suosikkejamme ovat Semperin Linguine fiber ja Vihreän Härän Härkäpapupasta, joka on myös erinomainen kasviproteiinin lähde.

Mies yllättää minut joskus tekemällä lättyjä, joissa on kvinoaa. Hyvää – ja terveellistä! Itse en ole muuten vissiin ikinä tehnyt minkäänlaisia lättyjä??

Sometimes my husband spoils me with pancakes made of quinoa. Good and even healthy.

Kaikessa leivonnassa niin suolaisessa kuin makeassakin käytämme aina karkeita, kuitupitoisia Semperin jauhoja, joissa ei ole sitä vehnätärkkelystäkään, jota pyrin myös välttämään. Niin hienoja juttuja me ei leivota koskaan, että tarvitsisimme hienoja kuiduttomia jauhoja 😉

When baking something we prefer using gluten-free flour mix with fiber instead of any fine flours.

Valmiita siemennäkkäriaineksiakin meiltä useimmiten löytyy. Tässä leipomisohje niihin.

This flour mix is easy for making hard bread bites.

Lisäksi pakkasesta löytyy useimmiten tämä valmiskakku, koska jatkuvasti kehoitamme ystäviämme piipahtamaan meillä myös yllättäen ilman kutsua. Niin kuin ennen vanhaan oli tapana! Kakku ehtii sulaa sopivasti kahvin tippuessa ja kuulumisia vaihtaessa.

In case of surprise guests we have this cake in our fridge.  People should pop in more often!

 Tässäpä tämä meidän lista. Ajan mittaan on gluteenittomuuden lisäksi tullut valintakriteeriksi myös terveellisyys ja kuitupitoisuus. Nämä kelpaavat siis kelle vaan itsestään huolehtivalle, mutta siihen saa varautua, että useimmiten se, missä lukee gluteeniton, maksaa enemmän kuin se tavallinen normiversio…

Otan mielelläni suosituksia gluteenittomista tuotteista vastaan.

As I have said before it is quite easy to find good safe gluten-free products in Finland. So come and check them out!

Celia C

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.