Vessapostaus/ About the loo

Onko se niin kuin usein sanotaan, että vessasta näkyy paikan taso?

Ravintoloiden yhteydessähän ainakin usein vihjataan tarkistamaan paikan siisteystaso wc-tiloista. Itse olen liittänyt tuohon myös, että sieltä näkyy paikan – ravintolan/ kodin persoonallisuus. Miten asioihin niin kuin noin yleensä suhtaudutaan…

Jos nyt näin on, ei meillä sieltä kovin ylellistä tunnelmaa ainakaan löydy. Ei mitään viimeisen päälle juttuja eikä sliipattua. Ei olla varusteltu millään erityisillä laatoilla tai kalusteilla. Mutta ei sieltä kyllä löydy mitään perus-peilikaappi-allaskaappi-settiä myöskään. Ostimme asunnon rakennusvaiheessa, joten mahdollisuuksia olisi ollut vaikuttaa enemmänkin. Mutta arkkitehdin valitsemat perusjutut, posliinit ja vaaleat kaakelit (ei sininen boordiraita) kelpasivat – paitsi siis että karsimme pois sieltä edellä mainitut kaapit, wc-paperitelineen ja naulakot. Niiden tilalle kaipasimme joitakin pehmentävämpiä, persoonallisempia elementtejä. Sellainen rentous oli tavoitteena – ranskalainen rentous … putket näkyy, kun niitä siellä tarvitaan jne. Silti meidän mielestä kaunista, toimivaa ja kestävää… Kaikkia esineitä ollaan sydämellä valittu ja tykätään niistä kovin. Meidän mielestä vessassakin pitää olla hyvä olla. Sellaista kotoisaa. Good to be in loo, too 😉

Eli meillä on siis sisustettu vessat leppoisasti. Mitä se meistä kertookaan?

PS. Siisteydestä vessoissa vastaa mieheni, sillä meidän suvussa vessan pesu on aina kuulunut isännälle 😉  – emäntä siivoaa muualla. Emäntä on tyytyväinen isännän työn jälkeen.

It is often said that you should check the loo (toilet, bathroom), to know the standards of the place. How clean – and I add always how personal or special the place is. How much thought is put into it and what it tells about the people, what they value. Works both in restaurants and homes??

If that is true what does it mean that our both toilets are quite relaxed places without any obvious things that you normally find in toilet??? Well of course the seat and the sink are there. But we did´t want any cupboards for things etc. Instead lots of things that are old, wooden and special.

Alakerran wc. / Toilet downstairs.

Istuinhan on tässä tilassa tieteenkin oleellinen juttu. Sen alkuperäinen pehmeä kansi meni vaihtoon. Musta toi vähän särmää. Roskis samaa tyyliä.

DSC02536

Lavuaari tietenkin aivan perinteinen näkyvine putkineen. Marseille-saippuaa rakastan. Vanha kuhmuinen peili on kirpputorilta,  alarima tsut-tsut-maalilla viimeisteltynä.

DSC02539

Peilikaapin hyljeksintä lähti siitä, että halusimme tällaiset vanhanaikaiset pallolamput molempiin vessoihin. Sellaiset oli ollut jo edellisessä asunnossamme. Valitettavasti lasisia ei silloin löytynyt mistään ja piti tyytyä muovisiin. Joskus ne vielä vaihdamme, vaikka asia on jo unohtunut tässä vaiheessa…

DSC02540

Puinen hylly taas pehmentää kovaa, kliinistä kaakeliseinää ja siihen saa tietenkin myös ne lempituoksut näkyville. Vihreääkin pitää vähän olla. Ja Nefertitin kauneus on tietenkin keräämässä katseita aasialaisen puuveistoksen edessä.

DSC02538

DSC02534

Kaikki meikit ja muut pikkutavarat mahtuvat tähän kirppikseltä löytyneeseen kauniiseen, liukukantiseen boxiin. Mummulan vanha talonpoikaistuoli toimii tasona. Käsipeili on myös kirppislöytö. Sillä kurkistetaan, miltä hiukset näyttävät takaraivolta.

DSC02535

Toisella seinustalla on vanha ikkunapoka. Siihen saa roikkumaan pyyhkeitä. Joskus vähän muutakin katseltavaa. Pyyheteline taas toimii paperitelineenä.

DSC02537

Granitin koukut ovat näppäriä. Valkoisella tussilla kirjoitin ohjeistuksia.

DSC02532

Tilassa on varasuihku, jos joskus yläkerran kylpyhuoneessa ei voisi käydä. Nyt olen iskenyt sen päälle rautalangasta vuosia sitten vääntämäni Naisen osa -teoksen 🙂 Purin sillä joskus tarvetta heilua hohtimen kanssa hampaat irvessä aivotyöni vastapainoksi… Istuimella on aikaa tutkiskella ympäristöään ja mietiskellä syntyjä syviä… Siksi seinällä on myös arvotaidetta – öljyväritaulu, josta olen postannut jo aikaisemminkin.

DSC02533

Yläkerran wc, kylpyhuoneen ja saunan yhteydessä./ Toilet upstairs is connected with sauna.

Kansi vaihtui täälläkin.

DSC02541

Peili- ja allaskaapit jätettiin pois. Samanlainen pallolamppu kuin alhaalla. Peili on ostettu Rusticasta, jota ei ikävä kyllä ole enää Turussa. Sieltä löysimme aikoinaan kaikkea jännää.

DSC02548

DSC02547

Talonpoikaistuoli täälläkin. Ratian boxi säilyttää kaiken oleellisen pikkusälän.

DSC02546

Bambutikkaisiin saa pyyhkeitä ja pikkupyykkiä kuivumaan. Kala on tuotu joskus Euroopan reissulta tänne kuivumaan.

DSC02542

Käyttötavaraa – pyyhkeitä, saippuoita ja harjoja – on ihan näytillä.

DSC02544

Hyllyn päällä on arvokas äitienpäivälahja. Pojan alakoulussa itse tekemä <3

DSC02545

Tämmöisiä juttuja meidän vessoissa. Uskoisin, että meidän vessassa käyminen antaa oikeasti osviittaa siitä, millaista meillä muutenkin on. Ja ehkä myös sitten meistä ihmisinä ja meidän arvomaailmasta… Juu, juu ihan tosi.

Mitä juttuja teidän vessoista löytyy? Voit vastata kommenttiosioon tai halutessasi voisit tehdä oman vessapostauksen – vinkkaa toki silloin siitä, niin tulen katsomaan 🙂 Minusta vessat saavat liian vähän huomiota osakseen. Ei näistä niin usein postailla. Minäkin panttasin tätä jonkun aikaa ennen kuin päätin tämän oikeasti julkaista. Siis voiko tällaisesta postata?

What makes your toilet special?

I will add photos from two public toilets that I think that are special.

Sitten vielä muutama silmiä hivelevä vinkki yleisistä vessoista.

Edellisen postauksen Löylystä. Huomaa puun käyttö.

Sauna/ restaurant/ bar Löyly in Helsinki. Check the previous post.

DSC02553

DSC02552

Ja mun ehdoton vesasuosikkini!! Daphnen vessa Turussa.

Meidän piti esitellä sisustussuunnittelu-opinnoissa joku vaikutuksen tehnyt julkinen tila. Minä esittelin tämän 😉

Tänne menen vaikkei olisi aina niin tarvettakaan 🙂 Tiiliseinät, valaisimet, rosteriset yksityiskohdat ja ennen kaikkea haponkestävästä teräksestä tehdyt raffit ovet hivelevät sieluani joka kerta. Tällainen on mulle ylellistä – että sitten kun voitan lotossa, niin tällaista meille. Paitsi, että en voi voittaa lotossa, kun en lottoa koskaan…?

And my absolute favorite toilet is in restaurant Daphne in Turku.

DSC00165

DSC00164

DSC00157

DSC00155

Kyllä suomalainen voi puhua näistä vessajutuistakin ihan avoimesti 😉 Hahaha – tiedätte kai, että ulkomaalaiset pitävät meitä moukkina, kun tunnustamme menevämme vessaan (ja melkein kerrotaan, että ykköselle tai kakkoselle). Muut menevät aina vain pesemään käsiään!!

Nähdään vessassa – naisten vessassa on aina jonoa – ja tunnelmaa!

We Finnish people are so openly talking about the loo – what do you think of that 😉

Celia C

4 Comment

 1. titta says: Reply

  Paljon kivoja yksityiskohtia! Itse olen pohtinut pitkään hajuvesipullojen sijoittelua, sillä niitä tuppaa kerralla olemaan n. 20 ja joku kiva systeemi on haussa 😉

  1. Kiitos, Titta! Mullakin on jemmassa vanhoja, tyhjiä, kauniita hajuvesipulloja ja haluaisin ne jonnekin esille niin, ettei tarvitsisi pyyhkiä pölyjä niistä. Nyt on jo vuosia ollut käytössä enää Issey Miyake (miehellä saman hepun miesten versio 🙂 )- enkä kyllästy siihen/ niihin ollenkaan – niinpä vaan ne ovat nykyään esillä. Tällaiseen tauluhyllyyn mahtuu, jos ei ole kovin leveä pullo. Pysyy hyvin, kun on tuo etureunakin.

 2. Teillä on hienosti yhdistetty vanhaa ja uutta – pidän siitä kovasti ja on myös omaa sydäntä lähellä. Se tuo kotiin, myös vessaan, kerroksellisuutta ja ennenkaikkea omaperäisyyttä. Kyllä nämäkin huoneet kiinnostavat lukijoita, uskoisin. Mukavaa elokuista viikonloppua! Maarit

  1. Kiitos kovasti 🙂 Joitakin varsinaisia aarteita ollaan löydetty ja saatu vuosien varrella.
   Vessassa voi muuten olla vähän vitsiäkin. Unohdin ottaa kuvan meidän vessan ovessa olevasta kuvasta, jossa on nainen varsin merkitsevän kärttyinen ilme kasvoillaan… Luulen, että meidän vessa pysyy siistinä ihan sitä varten 😉
   Oikein mukavaa viikonloppua sinullekin!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.