Sisustussuunnitelmani, osa 1: Lähtötilanne, tavoite ja tunnelmakartta.

Jo Rooman postauksessa lupailin kirjoittaa tästä aiheesta:  meidän työhuoneen muutoksesta sisustuskurssin inspiroimana. Olin nimittäin vihdoin  – monen vuoden pähkäilyn jälkeen – päättänyt hankkia lisää osaamista sisustamiseen. Kesäyliopistosta löytyi sopiva työn ohessa käytävä kurssi. Se sisälsi videolta seurattavia Oulun yliopiston arkkitehtiopintoihin kuuluvia luentoja, joita seurasimme kurssilaisten kanssa yhdessä ja sen jälkeen jatkoimme lähiopetuksella ja harjoitustunneilla paikallisen sisustusarkkitehdin johdolla. Oli tosi kiva oppia jotain uutta, saada teoriaa ja taustoitusta arkkitehtuuriin ja sisustamiseen mutu-tuntumaa vahvistamaan. Tietoa tilojen, muotojen ja värien merkityksistä, symmetriasta,  kontrasteista, valaistuksesta, materiaaleista jne., opetella mittakaavapiirrosten ja projektioiden tekemistä, sisustussuunnitelman laatimista ja esittelyä. Tietenkin oli myös vain mukava tutustua muihin samoista asioista kiinnostuneisiin ihmisiin. Vähän oli rankkaa kahtena iltana viikossa lähteä työpäivän jälkeen 3-4 tunniksi opintoihin, mutta tulin sieltä aina niin intoa puhkuen, että homma kannatti. Innostuessaan sitä piristyy ja  jaksaa kummasti. Lisää virtaa tuli itse asiassa päivätyöhönkin. Visuaalisuus ja estetiikka kun voivat liittyä niin moneen asiaan ja ovat hyödynnettävissä työssä kuin työssä.

Opintoihin kuului lopputyönä sisustussuunnitelman laatiminen. Mieluiten niin, että se myös todellisuudessa toteutettaisiin. Aikuiset lapsemme olivat lähteneet jo omilleen, joten meille oli jäänyt vajaakäyttöön oikeastaan kaksi huonetta, jotka olivat enemmän tai vähemmän muutoksen kourissa. Pojan huoneesta oli vakiintunut jo vierashuone ja tytön huoneesta muotoutumassa työhuone.

Tästä työhuoneesta tuli muutoksen kohde.

Huom. Pahoittelen näiden kuvien huonoa laatua. Olen ottanut kuvat pahvikoilta, johon laadin suunnitelmat kurssia varten.

Tässä lähtötilanne: työhuoneen pohjapiirros, pinta-ala 10 neliötä.

Last spring I took a course in interior design. As a final exam we all had to make a project. I decided to do a makeover in our home office/ study. Sorry about the bad quality of the photos – I took these pictures from the presentation sheets.

Työhuoneen pohjapiirros.

Muutostarpeena huoneessa oli seinäpintojen uusiminen (tapetit epäsiistit ja tylsät) ja huoneen toimintojen lisääminen niin, että huoneesta tulisi houkutteleva ja se pääsisi kunnon käyttöön. Tarkoitus oli kehittää huoneeseen siis jotakin muutakin toimintaa kuin vain koneen ääressä työskentelyä. Alkutilanteessa huone oli lähes tyhjillään, koska pääosa tavaroista oli lähtenyt tyttären mukaan tai mennyt myyntiin, koska eivät olleet työhuonesuunnitelmaan sopivia. Ainoa huoneeseen jätetty oli vanha kirjoituspöytä.

The room needed new surfaces on walls – paint or wallpaper. I also wanted there to be more things to do than just work – multipurpose room more likely.

This old desk was the only remaining furniture left. You can see we hung up a portrait with massive frames above the desk. The combination is quite dramatic.

DSC01581

Kirjoituspöytä oli tyttärellä ikkunan edessä. Itse halusin sen sivuseinustalle, jotta istuessani siinä näen yläaulaan enkä ole selkä oveen päin. Olen ehdottomasti feng shuin tämän opin kannattaja. Lisäksi jään helposti ikkunan edessä liikaa tuijottelemaan ulos ja se hidastaisi työskentelyäni.  Teen usein töitä kotona.

Pöydän päälle ripustimme perityn, paksuissa kultakehyksissä olevan mieheni isoisän vanhan muotokuvan, jolle ei aikaisemmin ollut tuntunut olevan sopivaa paikkaa. Se on niin hallitseva sisustuselementti. Nyt ne sopivat komeasti yhteen ja luovat aika dramaattisen lähtökohdan. Tavoitteena olikin nimenomaan tehdä tästä vähän erilainen huone, rosoinen, innostava, sykettä nostava, mielenkiintoinen –  räväkkäkin.

Seuraavaksi päästiinkin sitten unelmointivaiheeseen eli tunnelmakartan laadintaan. Olen vuosikymmenet kerännyt inspiroivia kuvia lehdistä muovitaskuun, joten sieltä oli helppo poimia ne tunnelmat, jotka halusin työhuoneeseen. Monet kuvat ovat tosi vanhoista sisustuslehdistä (90-luvun alun), mutta huomasin, että makuni mukaisia edelleen.

Tässä ensin koko tunnelmakartta.

Dream map – how I wanted that room to be. More is more?! Want the room to be a bit different from other rooms.

DSC01567

Ja sitten tästä kollaasista vähän tarkemmin yksityiskohtia.

Meillä on muualla kodissa valkoiset seinät – tänne halusin jotain muuta. Tällainen alla olevan kuvan viimeistelemättömyys houkuttaisi. Boheemisuus ja runsaus. Näin uuteen (11v) asuntoon ei nyt kannata yrittää vuosisatoja kuvastavaa feikkiä tehdä, mutta tässä lähtökohta inspiraatiolle kuitenkin. Lisäksi oikeaa taidetta – tottakai.

No white walls wanted here (all other rooms have white walls). Instead more rustic, boheme style but not too fake – we do have quite new appartment (11 years).  And paintings, real paintings of course.

DSC01568

Pieneen huoneeseen tarvittaisiin peilejä avartamaan tilaa ja tuomaan heijastuksia. Eri muotoiset ja kokoiset yhdessä olisivat mielenkiintoisia. Meillä oli muutamia peilejä jo jemmassa.

Mirrors to enlarge the room. I like those different shapes together.

DSC01570

Työtuolin lisäksi joku löhömpi tuoli lehtien lukuun ja rentoutumiseen toisi uuden funktion huoneeseen. Taljoja tietenkin.

Some cozy place to read and relax.

DSC01571

Rouheutta ja kontrastia. Pukeutumistilan tunnelmaa. Vaatekaappeihin voisi keskittää juhlapukeutumisen.

Something to make a dressing room feeling. A bit of bling bling.

DSC01572

DSC01574

Tällaisin unelmin ja tunnelmin lähdin suunnitelmaa toteuttamaan.

Seuraavassa postauksessa jatkoa. Siihen asti – voikaa hyvin,

To be continued – until then – be good,

Celia C

2 Comment

  1. Linda says: Vastaa

    Rouheita inspiskuvia – jännittävää nähdä, miten ne heräävät henkiin työhuoneessa 🙂

    1. Kiitos, itseäkin jännittää, miltä lopputulos näyttää – tapetit saapuivat juuri nimittäin…

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.