Ranskan Riviera – rakkaani/ Riviera on my mind

Ranskan Rivieralla riittää mukavia kohteita.

Toista kymmentä vuotta olemme palanneet Rivieralle uudestaan ja uudestaan, kuin toiseen kotiin. Vähän vaan osoitteita vaihdellen. Eri paikkakunnilla. Ensin hotelleissa, nykyään aina jossakin huoneistoissa, paikallisten keskellä. Mukavan tuttua, mutta myös aina jotain uutta.

French Riviera is the place we go back to again and again.

Meidän top five tällä hetkellä on lännestä itään seuraava:

Cannes, Antibes, Nizza, Villefranche (viime reissun löytö) ja Monaco.

Ne ovat tarpeeksi erilaisia – jokaisella on oma viehätyksensä. Nizza suurimpana tarjoaa ehkä monipuolisimman kattauksen. Se on myös hurjasti siistiytynyt parin kymmenen vuoden aikana. Keskustaan on syntynyt todella ihana vihreä puistoalue koko kaupungin olohuoneeksi. Vanhakaupunki kapeine kujineen ja upeine toreineen on todella viehättävä. Rantaa riittää (tosin se on kivinen eikä siten helppo uimaranta). Rannan ja vanhankaupungin lisäksi kannattaa piipahtaa esimerkiksi Cimiezissä, jonne Englannin kuningatar Victorialle rakennettiin aikoinaan hotelli hänen ihastuttuaan alueeseen. Nizzan koko suosio on kuulemma nimenomaan Victorian aikaan saannosta. Missä kuninkaalliset, siellä muut varakkaat – ja lopulta tavalliset lomalaiset. Cannes on tietyllä tavalla Nizzan kaltainen, mutta pienemmässä mittakaavassa ja hienostuneemmalla vivahteella (mm. hotellien yksityisrannat ja yachtsit). Monaco on näistä selkeimmin varakkaiden näyttäytymispaikka (ne autot ja vielä monikerroksisemmat yachtsit kuin Cannesissa tai Antibesissa konsanaan), mutta ehdottomasti käymisen arvoinen ainakin kerran. Villefranche osoittautui mukavan pieneksi kyläksi, jossa on luonnonsatama ja hiekkarantaa riittämiin. Siellä pulahtelimme pariin otteeseenkin viime reissulla.

Out top five at the moment are from west to east: Cannes, Antibes, Nice, Villefranche and Monaco. In addition I would recommend to visit Mougins, St Paul de Vence and Gordes.

Lisäksi vinkkaisin näistä kolmesta ihanasta, bussireissun päässä rannikosta olevasta kylästä: Mougins, Saint Paul de Vence ja Gordes. Kaikki kuuluisien taiteilijoiden suuria rakkauksia. Taide ja ravintolat ovat vallanneetkin nämä paikat tyystin –  ja mitä herkkuja kaikille aisteille se tarjoaakaan.

Mikä meidät sitten vetää Rivieralle yhä uudelleen?

Lämpö ja aurinko tietenkin, mutta niitähän löytyisi muualtakin. Ensinnäkin se on lähellä (3h lento). Sieltä löytää kaikkea kaunista, silmää hivelevää. Kuten taidetta, koska taiteilijat ovat asuttaneet näitä apajia iät ja ajat. Myös vanha rakentamiskulttuuri täällä puhuttelee meitä – vanhat ikkunaluukut, ah! Siis värit, rustiikkisuus, torit ja tunnelma.

VÄRIT.

Hassua, miten hienolta kirkkaat värit näyttävät tuossa ympäristössä. Eipä näy musta-valko-harmaata sisustusta missään. Ei taloissa eikä ravintoloissa. Täällä saa valohoidon lisäksi värihoitoa! Valaistuksessa on todellakin jotain erikoisen hienoa, mitä taiteilijat ovat kautta aikojen rakastaneet ja ylistäneet.

What we most admire there in addition to the sun (which gives the perfect climate and beautiful light) are the colors, the rustic architecture, market places and the atmosphere in general.

RUSTIIKKISUUS.

Värit saavat kuitenkin haalistua, pinnat rapistua, lohkeilla ja kolhiintua. Silloinkin ne ovat ylväästi esillä. Ja kun sitten jotakin kunnostetaan, se tehdään vanhaa kunnioittaen. Antiikkimarkkinoilla on aivan uskomattomia tavaroita. Onneksi ollaan vaan lentolaukun kanssa reissussa, niin ei sorruta houkutuksiin 😉

TORIT.

Pääasiassa me kokkaillaan aina itse reissuilla. Ainekset ovat vaan niin tuoreita ja maukkaita täällä. Mies on aivan onnesta sekaisin, kun pääsee hankkimaan torilta aineksia. Ruuanlaitto on todella juhlaa täällä. Ja samalla mukavaa tavallista arkea – siinä kokee jotain yhteenkuuluvaisuutta silloin näihin paikallisiin. Kala ja kasvikset olivat suosikkejamme. Kuivatut tomaatit (ilman öljyä) maustavat meillä ruuan kuin ruuan. Niitä oli näppärä tuoda lentolaukussa kotiinkin.

TUNNELMA.

Tämä Nizzan vanhan kaupungin yhden myymälän näyteikkuna on hyvä tiivistelmä Rivieran valojen ja varjojen luomasta tunnelmasta. Niistä näkyy hyväntuulisuus, rentous, onnellisuus – tämä hetki.

Onko siellä muita Rivieraan rakastuneita? Sellaisia, jotka kotiin palattuaan huomaavat rakentavansa pientä ranskalaishenkistä kotia ja puutarhaa itselleen 😉 Provence-henkinen kattaus? Välimeren yrttejä ruukuissa kivilaatoitusten keskellä? Ehkä vielä se oliivipuukin? Ranskalaista paahtoa kahvihyllystä? Morbieria juustotiskiltä?

Roseviiniä tietenkään unohtamatta!

Anybody else loving the Riviera?

Celia C

2 Comment

  1. Täällä on toinen Rivieraa rakastava. Ollaan vuosien saatossa koluttu nuo samat paikat ja kylät. Nizzassa olen ollut useita kertoja, ja tänään taas mietiskelin, että sinne kyllä pitäisi taas lähteä. Villefrancekin on ollut viime matkoilla meille ’simpukkakylä’, olemme hurauttaneet sinne bussilla Nizzasta syömään kulholliset simpukoita venesataman edessä olevaan ravintolaan. Oih, niin ihanaa. Kyllä taas matkakuume lisääntyy kun katselin sinun ihania kuviasi 🙂

    1. Ihanaa, Maarit, sinä ymmärrät! Joskus on niin vaikea selittää muille, miksi me taas mennään Rivieralle.
      Siellä on vaan niin hyvä olla <3

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.