10 gluteenitonta leffakarkkisuosikkiani/ Top ten gluten-free candies in Finland

Leffaa ei voi katsoa ilman leffakarkkeja. Oletko samaa mieltä?

Olen syvästi epäluuloinen irtokarkkien suhteen. Olen nähnyt yhtä sun toista epämääräistä toimintaa – ja irtokarkkiastiaa, ja kuullut miten vanhentuneita karkkeja otetaan pakkauksistaan ja myydän irtona surutta jälleen. Nämä itsepalvelusysteemit eivät herätä ainakaan keliaakikon luottamusta – siispä en edes nykyään katsokaan niihin valikoimiin. Minä suuntaan kohti tavallista kaupan karkkihyllyä.

Oikeasti gluteenittomia karkkeja ei ole aivan niin helppo muuten löytääkään.

Lisäkriteerinä leffakarkkien osalta on myös se, että niitä pystyy syömään pimeässä suhteellisen hygienisesti ja siivosti. Eli mieluusti paperipäällysteisiä – tai ei ainakaan kovin sotkevia eikä heti kädessä sulavia karkkeja. Rakastan kuitenkin suklaita ja toffeita, mutta vinkkaan niistä siis nyt vain sellaiset pussissa löydettävät herkkuvaihtoehdot. Näin saat samalla siis sekä maun että siisteyden – ja vieläpä gluteenittomuuden – mutta keveyden saat unohtaa 😉

Esimerkiksi Fazerilla ei ole yhtäkään karkkipussia, missä olisi gluteeniton-merkintä ja vain Marianne-pusseissa ja Fazerin parhaissa ei ole varoitusmerkintää: saattaa sisältää vehnää/gluteenia. Tämä merkintä johtuu siitä, kun tuotteita tehdään samoilla tuotantolinjoilla, jolloin edellisen satsin keksin murut voivat päätyä seuraavan satsin keksittömään versioon. Suositus on syödä vain korkeintaan pari tällaista makeista päivässä ja leffan aikanahan nyt uppoaa enemmän kuin pari. Joten jos valitsen jotain Fazerilta, se on Marianne-pussi. Eniten tykkään tästä perinteisestä Mariannesta. Mutta täytyy sanoa, että hieman olen pahoillani Fazerin innottomuudesta panostaa gluteenittomiin tuotteisiin. Siksipä – jos vain vaihtoehtoja on – ostan mieluummin jotakin muuta. Nämä Fazerin pussit nyt vain ovat saatavuudeltaan niitä varmimpia – löytyvät joka niemen notkosta ja saarelmasta. Ja hyviähän ne ovat.

Can´t watch a movie without candies. Trying to find candies that are gluten-free and easy to eat in dark – without making a mess or being unhygienic – is not so easy. But here are some you can find in Finland. Marianne. It doesn´t have a gluten-free symbol, but there are no ingredients with gluten in it.

DSC02136

Cloettan valikoimissa ei myöskään ole varsinaisia gluteeniton-merkintöjä, mutta Keliakialiiton sivuilta olen löytänyt vinkkiä siitä, mitkä ovat turvallisia vaihtoehtoja. Mun suosikkeja turvallisten listalta ovat Hopea toffee ja Tsinuski toffee. Ne nyt vaan ovat niin nostalgisia sieltä lapsuuden 70-luvulta.

Hopea toffee and Tsinuski toffee. As well no symbol, but safe.

DSC02134

Mutta nyt päästään asiaan: Brunbergilta löytyykin sitten monia gluteeniton-merkinnällä varustettuja vaihtoehtoja mun makuun. Sitä paitsi on niin hienoa nähdä se “gluteeniton” -sana, ettei tarvitse viittä kertaa tihrustellen lukea tuoteselostetta läpi ennen kuin uskaltaa ostaa. Kiitos siitä, Brunberg!

Juuri tehdyn tutkimuksen mukaan joka kymmenennessä elintarviketuotteessa on jotain allergiaa aiheuttavaa (esim. gluteenia) vaikkei sitä ole ainesosaluettelossa mainittukaan! Siksi on turvallisinta luottaa näihin, joissa on gluteeniton-merkintä, koska ne ovat silloin tarkemman valvonnan alla: valmistajan on prosessin kaikissa vaiheissa varmistettava tuotteen säilyminen gluteenittomana kuluttajalle saakka.

Brunbergin Tryffeli on meidän jokavuotinen suosikki jouluna. Mutta maistuu se hyvin muulloinkin.

Brunberg has many options with that gluten-free symbol. And it is always safer to buy one with that symbol.

Brunberg Tryffeli.

DSC02135

Sitten on Brunbergin perinteiset Alku-toffeet.

Alku Toffee traditional.

DSC02133

Suklaiset Alku-toffeet.

Alku Toffee chocolate.

DSC02132

Lakritsiset Alku-toffeet.

Alku Toffee Liquorice.

DSC02137

Ja vielä vaikkapa Toffeepalat ja Lakritsitoffeepalat suklaakuorrutuksella. (Nämä eivät ole paperipäällystettyjä, mutta kotona telkun ääressä oikein hyviä – eli näihin muuten päädyttiin tällä kertaa – kelpasi meille molemmille!)

Toffee bites and Toffee liquorice bites.

DSC02082

DSC02186

Pakko vielä ottaa kympiksi Dammenbergin suklaat, koska tämä firma todella panostaa meihin erikoisruokavalioisiin.

Mint dark chocolates from Dammenberg are nut-, gluten-, egg- and milk free.

DSC02189

Ja niin – sitten vielä leffavinkki. Katsottiin miehen kanssa kotona tällainen hyvän mielen leffa Ranskasta:

Bélierin perhe.

Kertoo nuoresta tytöstä, jolla koko muu perhe on kuuroja. Koulussa yllättäen huomataan tytön laulunlahja ja se aiheuttaa ristiriitoja perheen kuvioihin.

Hieman erilainen leffa, mutta ehdottomasti kannattaa katsoa!

And a tip for a movie night at home: Family Bélier, a french movie. We liked the movie and the toffee bites we ate.

Maistui leffa ja maistui leffakarkit 🙂 – suosittelen,

Celia C

Ps. Stockmannin Hansatorin kahvilasta löysin valikoiman. Itse maksoin leffakarkkini. Ei siis maksettua mainontaa.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.