Silmälasit puhtaaksi Marseille-saippualla/ Go gentle with your glasses

Tulipa mieleen joulun alla, kun leivoin ja paistoin laatikoita, että miten monet silmälasit olenkaan ehtinyt pilata kuumuudella ja astianpesuaineella. Kuumaa uunia avatessa, saunan pesään puita lisätessä ja fairya linsseihin ruikatessa… Vaan nytpä olen jo vanhempi ja viisaampi. Osaan varoa kuumuutta uunin luukkua ja saunan tulipesää avatessani riittävällä etäisyydellä. Ja olen tyystin unohtanut astianpesuaineen silmälasien puhdistuksessa. Olen myös kokeillut erikseen myytäviä silmälasien pesuaineita, mutta en pidä niiden tuoksusta – enkä tällaisista ylimääräisistä kemikaaleista kyllä muutenkaan.

Samalla Marseille-saippualla, jolla pesen käteni pesen myös lasini. Onnistuu vaikka siinä samalla. Ja täytyy sanoa, että ensimmäistä kertaa silmälasini ovat parin vuoden jälkeen aivan priima-kunnossa – sekä linssit että sangat. Nyt vain pitäisi uudistaa nuo lasit näön (tarttee monitehot!) eikä ulkonäön takia…

Please don´t spoil your glasses with too strong washing detergents. I used to spoil mine before but now I use marseille soap – the same I wash my hands with. And my glasses are like new after two years of use.

Tärkeää on muistaa kastella lasit ensin kunnolla, jolloin niistä valuu pois mahdolliset pölyt ja hiekat, jotka voisivat naarmuttaa linssin pintaa pesuainetta hierottaessa.

Sen jälkeen voi kaataa suoraan linsseille tipan saippuaa ja levittää se ympäriinsä, molemmin puolin. (Ethän astianpesuainetta vaan koskaan kaada suoraan linssille! Se on siihen touhuun aivan liian vahvaa. Sekä kehykset että linssit kärsivät.)

Sitten huuhtelu lämpimällä mutta ei kuumalla vedellä. Kuuma harmaannuttaa kehykset ja vahingoittaa pinnoituksia.

Itse tykkään kuivata lasit huolella mieluiten puhtaaseen, pehmeään puolipellavaiseen astiapyyhkeeseen. Kotitalouksien talouspaperi on tarpeeksi pehmeää, mutta laitoskäyttöön tarkoitetut eivät.

Enough of water to rinse first the dust and sand. Then a drop of soap rubbed around. Then rinse throughly and finally wipe with a soft cloth.

Pesen lasit vähintään kerran päivässä. Käsilaukussa mulla on lisäksi mikrokuituinen puhdistusliina mukana varoiksi. Puhdistusliinaa kannattaa muistaa pestä myös välillä koneessa hienopesussa (ilman huuhteluainetta –  jota en kyllä muutenkaan käytä). Hiuslakkaa yms. ei kannata suihkutella silmälasit päässä, siitä voi jäädä laseihin haastava kalvo, jota ei kannata itse raaputella vaan viedä optikolle puhdistettavaksi. Muista muuten suojata lasit myös kampaajalla!

Lempeämpää hoitoa silmälaseille, jotka ovat kuitenkin aikamoisen arvokas ostos. Mutta muutenkin olen Marseille-saippuan suuri fani. Se on todellakin lempeä, monikäyttöinen pesuaine.

Puhtailla laseilla näet kaiken kauniin 🙂

To see the beauty in life,

Celia C

4 Comment

 1. Kiitos muistutuksesta! Olen aika huithapeli lasieni kanssa ja tulee monesti pyykästyä ihan vaan paidanhelmaan tai johonkin, mihin ei varsin pitäis..
  Just ostin uudet lasit (koska oli pakko juurikin sen näön takia…) ja niistä olis nyt hyvä mahdollisuus pitää parempaa huolta kuin aiemmista. Ja yleensä kaikesta uudesta tuleekin aluksi huolehdittua ihan vaan uutuudenviehätyksen vuoksi, mutta pian sitä huomaa taas palanneensa normaaliin…

  1. No niinpä, paremmin pitäis pitää huolta. Tulee mieleen mainos, jonka näin Helsingis optikon ikkunassa. Siinä ihmeteltiin, että miten meillä kaikilla on vaikka kuinka monet kengät ja silti vaan yhdet lasit. Ja jos niistäkin pitää sitten vielä huonosti huolta?? Onneksi pääsin eroon edes tuosta fairy touhusta – ei kestänyt kädet, eikä ne lasit 😉
   Mukavaa viikon jatkoa ja kiitos, kun jätät itsestäsi näitä jälkiä 🙂

 2. Kiitos hyvästä vinkistä. Ostin joiltakin messuilta silmälaseille tarkoitettua puhdistusainetta suihkupullossa. Mutta kun se loppuu, niin tämä Marseille-saippua on loistava vaihtoehto, halvempikin.
  Tämä suihkusaippua on minulle ihan uusi tuttavuus. Kauan sitten olen käyttänyt Marseille-saippuaa ihan palasaippuana.
  Mukavaa alkavaa viikkoa!

  1. Näissä Marseille-käsisaippuoissa on ihania, keveitä tuoksuvaihtoehtoja. Ja tykkään tuosta pullomallista myös.
   Kiva, kun jätit kommentin käydessäsi 🙂 Kiitos siitä ja mukavaa alkanutta viikkoa!

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.