Minne Ranskan Rivieralla/ French Riviera – tips

Kesähän tässä vielä, mutta pakko se vaan on varustautua jo niitä syksyn pimeitä ja sateita, koleutta ja ikävää vastaan. Kesän olemme jo pitkään pysyneet kotona ja säästäneet ulkomaanlomat (max 2 vuodessa ja vain Euroopan alueella) syksyn pimeyteen ja/ tai kevään inhottavaan “keikkuen tulevi” – vaiheeseen (kun ei siis millään jaksa odottaa). Ja kuten te blogia seuranneet tiedätte, kohde on jämähtänyt aika vahvasti Ranskan Rivieraan.

Monet ovat kysyneet, että mikä siellä nyt sitten niin viehättää tai mihin siellä kannattaa mennä. Monipuolisuus viehättää ja tässä vähän vinkkiä siihen, mitä valita ja millä perusteella. Ryhmittelin meidän kokemat paikat näin: Taide (Rivieraa rakastaneiden tunnettujen maalarien jalanjäljillä), Jet set – elämä (ilmapiiri, hotellit, jahdit, autot jne), Viehättävät kaupungit ja kylät sekä Meri ja uiminen.

TAIDE on väistämättä läsnä Rivieralla, koska niin monet kuuluisimmista taiteilijoista ovat rakastaneet Cote d´Azurin valoa ja inspiroituneet siitä. Tällä hetkelläkin näet taiteilijoita työnsä parissa, sillä ovet ateljeihin ja taidepajoihin ovat avoinna.

Taiteesta olemme nauttineet esimerkiksi täällä. Tips for Art.

Antibes, Picasson museo.
Mougins, eräs sen moniste taidehalleista.
St Paul de Vence, katutaiteilijoita ja ateljeita koko kylä täynnä.
Saman tyyppisiä taiteilijakyliä ovat myös mm. Gourdon, Antibes, Eze Village ja Mougins – kaikki vierailun arvoisia, mutta ei samalla reissulla 😉 – Koska: Rivieralle haluat tulla uudestaan ja uudestaan…
Nizza, Cimiez, Matisse museo.
Nizza, vanha kaupunki, kukkatorin laidalla, Museum of Photography Charles Negre.

JET SET elämään on hauska tutustua – ainakin aluksi (menettää kaiken muun ihanan keskellä hohtonsa kuitenkin vuosien myötä 🙂 ) Mutta on se sen verran erilaista ja kiinnostavaa, että silti suosituksen arvoinen. Monet kerrat olemme istuneet oikein rahvaanomaisesti eväitten kanssa tuijottelemassa jahteja rannalla ja luxus autoja katujen varsilla tai piipahtaneet upeiden hotellien auloissa tai jättikokoisten turvamiesten vartioimissa huippuliikkeissä.

Jet settiä olemme tiirailleet esimerkiksi täällä. Tips for jet set life.

Cannes, Boulevard de la Croisette.
Cannes, filmiväkeä.
Monaco, Hotel de Paris.
Monaco, monikerroksiset jahdit kuin kerrostalot.
Monaco, urheiluauto – keltainen 😉 (en tunne merkkejä). Oven eteen vaan parkkiin 😉
Monaco, cruisailua punaisella 😉 urheiluautolla Casinon edessä.

VIEHÄTTÄVÄT KAUPUNGIT JA KYLÄT kohtaan voisin liittää kaikkikin, missä olemme käyneet. Koska yksinkertaisesti vain pidän ranskalaisesta elämäntavasta. Ensin rakastuimme Nizzaan, sitten Cannesiin ja nyt olemme palanneet majoittumaan Nizzaan. Yksi majapaikka yhdellä reissulla luo kodinomaisen tunnelman ja rauhoittaa mielen helppoudellaan. Joka reissulla hyödynnämme kuitenkin paikallisbusseja ja pistäydymme päiväreissuilla milloin missäkin. Pienet kylät ovat kaikkein viehättävimpiä ja bussiyhteydet hyviä ja halpoja (1,50e). Nauti hitaista hetkistä, kahviloissa istuskeluista, ime itseesi ranskalaista elämäntapaa – yhdessäoloa, nautiskelua, itsevarmuutta, rosoisen kauneuden ylistystä – en tiedä mitä se oikein on, mutta hyvältä se tuntuu…

Näitä viehättäviä nyt ainakin suosittelisin. Tips for lovely towns and villages.

St Paul de Vence – meidän suosikki numero yksi. Ylempänä vuorilla. Täällä olemme käyneet yhä uudestaan.
St Paul. Katujen kivetykset – tällaisen ottaisin mielelläni omalle pihalle <3
St Paul. Maisemat.
Mougins. Samaa pienen kylän viehätystä, paljon taidetta ja kahviloita, ylhäällä vuorilla. Nousu sinne bussipysäkiltä vaatii hieman kuntoakin.
Antibes, leppoisa ja monipuolinen. Taidetta, kivoja pieniä kauppoja ja kauniita kujia.
Antibes.
Eze Village. Huipulla maksullinen kaktus/ patsaspuisto. Vihdoin viime reissulla ei ollut niin kuuma, että uskalsimme kiivetä tänne. Hikistä hommaa auringon armoilla. Upeat näkymät. Vaivan väärtti. Niemi kuvassa oikealla on Cap Ferrat, joka myös visiitin arvoinen.
Eze Village.
Eze Village. Upeat kapeat kujat johtavat huipulle.
Villefrance-sur-Mer, varttin bussimatkan päässä Nizzasta.
Cannes, lyhyesti kuvailtuna: vähän niin kuin Nizza, mutta pienempi ja ylellisempi (siistimpi, ei niin rento ja kansanomainen).
Nizza. Vaikka se on suuri kaupunki, se on kuitenkin kylä – löydä sen tunnelma. Eniten viihdymme meren rannan lisäksi vanhassa kaupungissa, satamassa (kuva) ja keskustan puistoissa.

MERI JA UIMINEN – ja varsinkin uiminen on meille se elämyksellisin ja hienoin juttu Rivieralla. Rannalla saatamme olla viileämmälläkin kelillä toppikset päällä tuntikausia tuijottelemassa aaltoja. Mutta parasta on aina uiminen ja sukeltelu (meidän tapauksessa ei laitteilla vaan uimalasien kanssa).

Uimassa olemme eniten olleet täällä. Tips for swimming.

Sainte-Marguerite, saari Cannesin edustalla. Sieltä varaat itsellesi rauhallisen oman poukaman, kunhan tulet aamulautalla. Meille ihanin paikka ikinä. Uimakengät tarpeen.
Lämpimässä vedessä olet kuin kylpyammeessa.
Voimakkuuksilla varustetuilla laseilla näkee hyvin sukeltaa. Lukuisten kalojen lisäksi mustekala bongattu silmästä silmään.
Villefrancessa on hiekkaranta, jos Nizzan kivet sattuvat liikaa tai aallokko pelottaa.
Nizzassa rantaa piisaa. Suosittelen uimakenkiä. Varsinkin ylös pääseminen aallokosta on hankalaa paljain varpain.
Cannesin ilmainen uimaranta. Hienoa hiekkaa kilometritolkulla.
Cannes, hotellien maksullisia rantaosuuksia, joissa mm. laitureita aurinkovuoteineen. Tällainenkin mahdollisuus siis on – me emme ole vielä raaskineet maksaa moisesta (emme edes aurinkotuoleista), kun emme makoile auringossa vaan uimme.
Cap Ferratin niemeä kiertää mukava kävelyreitti, jonka varrella on joitakin kohtia, joista pääsee uimaan. Testattu on monesti. Myös yleinen uimaranta löytyy, mutta siellä emme ole uineet. Rauhallisempien paikkojen pulahdukset ovat mukavampia.

Jos et ole innokas uimari, mutta haluat silti nähdä meren ihmeitä, käy Monacon merimuseossa. Vahva suositus kaiken ikäisille.

Maagista tuijoteltavaa. Akvaariot ovat täällä isoja.
Näitä erilaisia tankkeja on pilvin pimein.
Näitä kavereita en välittäisi tavata uimareissulla.

Toinen suositeltava saari vierailtavaksi, jos uiminen ei ole se juttu, on Saint-Honorat myös Cannesin lahdella. Munkkien omistama luostarisaari. Ei uimarantoja, mutta muuten kaunis viiniviljelmineen ja vanhoine rakennuksineen. Lautat lähtevät samasta paikasta kuin Ste-Margueriteenkin.

Saint-Honorat, Cannesin edustalla. Luostari meren armoilla.
Upeat näkymät vanhan luostarin huipulta.

Yhdellä sanalla vastaus kysymykseen, miksi Riviera:

MERI.

Tähän ei kyllästy koskaan.

Celia C totally in love.

PS. Vaikea postaus, kun kuvia ja sanottavaa olisi niin paljon. Jotenkin piti rajata. Kiva, jos jaksoit loppuun saakka.

8 Comment

 1. Aivan huikeita kuvia – ja mikä mahtava tietopaketti ! Oioi, kyllä tuonne pitäisi päästä…

  1. Kiitos Rouvalle 🙂
   Oli työläs – mutta mukava sukeltaa riviera-kuvien maailmaan… Ja tulihan siinä sitten matkakuumekin…
   Mukavaa, kun olet kuulolla <3 Aurinkoa päivääsi!

 2. En ole koskaan käynyt Rivieralla. Kauan sitten olin menossa Nizzaan, mutta se matka peruuntui.
  Nyt tuli matkakuume, niin ihastuttavan matkapostauksen olet tehnyt. Kauniita paikkoja, meri, taidetta ja tunnelmaa! Ehkä ensin Krakovaan, mutta kyllä Riviera pitää laittaa must go – listalla korkealle!
  Kiitos mielenkiintoisesta esittelystä! Nyt ymmärrän, miksi Riviera kiehtoo!

  1. Kiitos Tuula – matkakuumehan tässä itsellekin iski, vaikka tuo aurinko on vielä mukavasti valaissut arkea.
   Maailma on upeita paikkoja pullollaan, meille nyt vaan on niin vahvasti kolahtanut tuo Ranskan Riviera sen monipuolisuuden takia. Ja turkoosin meren. Ja kohtuullisen lentomatkan…
   Leppoisaa – tai sinun kohdallasi kulttuuriaktiivista – syyskesää <3

 3. Maarit says: Reply

  En kertakaikkiaan osaa enkä pysty lisäämään tuohon mitään, niin kattava oli juttusi. Mougin taitaa olla ainoa kylä, missä en ole käynyt. Meillä Villefranssi, kuten mies sitä kutsuu, on aina listalla – käydään syömässä merimiehen simpukat aina siellä rantaravintolassa.
  Monacossa olen käynyt pari kertaa ja sanon aina kavereille, että sinne ei kannata mennä. Kallis ja pieni.
  Ranska, sen vain tuntee, kun sinne menee 💙

  1. Toivoinkin, että kommentoisit tätä postausta, kun tiedän, että sinä myös olet aikamoinen Nizza-fani!
   Monacon must things to do on juurikin tuo merimuseo – ja kyllä Cafe de Paris´nkin terassilla täytyy kerran elämässä käydä kahvit tms. juomassa. Autoharrastajille siellä tietenkin on “jatkuva autonäyttely”.
   Juu, Ranska on mennyt ihon alle – tuntuu hyvältä.
   Aurinkoista viikkoa sinulle, Maarit <3

 4. Sanna says: Reply

  hei

  Kiva nähdä kuvia myös minun kotikylästä…. Villefranche s/mer. . Toivottavasti tykkäsit.

  Sanna

  1. No todellakin tykkäämme! Pari vuotta sitten oltiin ensivisiitillä ja sen jälkeen se on kuulunut ohjelmaamme joka reissulla. Ihana kotikylä sinulla <3 Haluatko kertoa jonkun vinkin kotikylästäsi? Syksyllä tulemme taas!
   Kiitos Sanna, kun kommentoit 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.