10 suomalaista design-tuotetta/ 10 great design brands to buy in Finland

CELEBRATING FINLAND 100 YEARS OF INDEPENDENCE

Monesti joku on kysynyt, että mitä täältä Suomesta oikein kannattaisi ostaa – itselle tai tuliaiseksi ulkomaille. Mitä sellaisia suomalaisia esineitä, jotka jollakin tapaa kuvastaisivat suomalaisuutta, olisivat merkittävää suomalaista designia. Kun mietin asiaa, istuin alas ja totesin, että ehkä parasta on katsoa ympärilleen – mitä me itse olemme valinneet omaan kotiimme. Mikä meille henkii suomalaisuutta. Tässä meidän kymppilista.

So many times I have been asked what to buy from Finland – what products define Finland and finnish people the most. So I looked around me and thought what choises we had made. What defined us as Finns.

Here I made the list. For you to buy for yourself or bring as a souvenier to someone else from Finland.

1. BLOCK-valaisin. Design Harri Koskinen v. 1996. Kuuluu New Yorkin Modernin taiteen museon pysyvään kokoelmaan. Muodostuu kahdesta lasitiilestä, joihin on hiekkapuhallettu lampulle tila. Ostin sen jo lähes 20 vuotta sitten miehelleni syntymäpäivälahjaksi heti kun se lanseerattiin (1997). Eikä siihen todellakaan kyllästy millään. Se on kuin jääpala, joka hohtaa. Niin suomalaisen selkeä, mutta silti oivaltava. Meillä se on niin juuttunut tällä hetkellä tuohon tiiliseinää valaisemaan.

Block lamp is a modern classic by Harri Koskinen. It has received many awards and become part of MoMA´s permanent collection in 2000. It is like an ice cube with a light inside. Reminds of those lanterns we make in winter. This one won´t melt though – not ever.

2. KAJ FRANCKIN lasiesineet. Näitä Kartio-laseja löytyy aina Iittalan valikoimista, vanhaa Franckin tuotantoa puolestaan kirpputoreilta. Kartio-lasit ovat ehdottomasti niitä tekijänsä tunnetuimpia – meillä niitä on monessakin eri värissä. Ne ovat ajattomia, pinottavia, selkeitä 50-luvun klassikkoja. Mutkattomia, helposti yhdisteltäviä. Varmasti ostamme niitä vielä lisääkin. (Muista juomalaseista ollaan vähitellen luovuttu.) Vanhoja Frankin lasiesineitä kuten pulloja, häränsilmiä ja tuhkakuppejakin meiltä löytyy. Aarteita kirppiksiltä vuosien varrelta.

Kaj Franck is one of the most famous designers in Finland. Kartio-glasses are true classics. They come in many colors. Simple, timeless, 50´s design. At flea markets you will also find more of his works. Like we found his ash tray (Cigaro 1968).

3. LAPPONIA hopeakorut. Pidän hopeisista koruista. Nämä korut – Björn Weckströmin hopeaa ja akryyliä yhdistävät 70-lukulaiset (kaulakoru vanhaa tuotantoa, sain sen ylioppilaslahjaksi ja sormus uustuotantoa, sain sen synttärilahjaksi pari vuotta sitten) – pääsevät usein käyttöön. Hopea on graafista, viileää kuin jää, ei liian prameilevaa – ehkä siksi suomalaista. Lapponia on minun mielessäni se oikea suomalainen korusarja.

Lapponia jewelry is the finnish jewelry set for me. I prefer the silver ones – which are grafic and icy. This set is my favorite. But you might have heard about the most famous piece from Björn Weckström – the one princess Leia wore in Star Wars: Planetoid Valleys.

4. FESTIVO- kynttiläjalat. Sama jäinen linja jatkukoon. Talvi – lumi – jää, siitä ovat monet muotoilijat Suomessa inspiraationsa hakeneet. Ja se miellyttää meidän silmää. Huomaan myös, että designhuippuja valitessa vuosikymmenet 50-70 korostuvat kovasti.  Nämä Timo Sarpanevan 60-luvulla suunnittelemat erikorkuiset kynttilänjalat jos mitkä ovat myös suomalaisen kodin designikoneja. Pari näistä olen saanut lahjaksi ja pari ostanut kirpputorilta. Neljän sarja piti saada kasaan, kun meidän perheen pääluvuksi tuli neljä 😉 Siinä on nyt äiti, isä ja kaksi lasta.

Festivo candle holders by Timo Sarpaneva in many different hights. Designed in 60´s, can be found at Iittala shops or second hand stores. And the icy feeling is the theme once more. Snow and ice have inspired many Finnish designers.

5. SUOMI-SARJAn hopeiset kahvilusikat. Akseli Gallen-Kallelan muotoilemat hopeiset kahvilusikat ovat erityisesti Suomen 100-vuotisjuhlavuonna juuri ne oikeat kahvipöydän kaunistajat. Meillä ei hillota hopealusikoita kaappien kätköissä vaan niillä juhlistetaan usein sekä perheenjäsenien että vieraiden kahvihetkiä. Voitin kansakouluikäisenä kotipaikkakunnan puistohiihdoista lahjakortin kultasepän liikkeeseen ja valitsin silloin nämä. Ei ehkä ihan tavallinen valinta pieneltä tytöltä. Sattumalta miehelläni on lapsuudestaan samanlainen setti. Täytyy olla kohtalon sanelemaa 😉 Olemme vanhanaikaisesti rasittaneet myös kummilapsiamme ostamalla heille hopealusikoita lahjaksi. Vaikka mopobensa varmaan olisi ollut toivotumpi lahja?? Voi, niin toivomme, että he nyt vanhempana käyttäisivät niitä kahvihetkissään.

This Suomi-silver teaspoon set (designed by famous painter Akseli Gallen-Kallela)  I bought more than 40 years ago with a voucher I won when I was just a kid. I guess I was an old soul even then cause I chose something like this. We like to use them to cherish moments around our kitchen table – with our family and/ or friends. Especially this year when Finland is celebrating its 100 years of independence (1917-2017)!

6. MARIMEKKO-kuosit. Teininä ja opiskelijana omistin muutaman tasaraitapaidan ja tietenkin näppärästi olan yli kuljetettavan marilaukun. Myöhemmin olen löytänyt muutamia mukavia mekkoja ja tunikoita, joiden mukava väljä malli ja piristävä värimaailma ovat tuoneet piristystä muuten varsin yksioikoiseen garderoobiini. Tykkään edelleen käydä liikkeessä säännöllisesti hypistelemässä kauden uusia värimaailmoja. Joskus kuosit osuu kohilleen, toisinaan taas ei. 1951 perustettu yritys on alusta asti luonut oman linjansa muotiteollisuuteen. Se on sellaista käytännöllistä muotia. Taitaa olla niin suomalaista 😉

Marimekko fabrics bring joy and optimism to everyone. It is well-known around the world by its prints so unique and colorful. Clothes so grafic and easy to wear.

7. FISKARSin sakset. 1694 perustettu Fiskars on vanhin edelleen toimiva yrityksemme. Tunnetuin tuote on ehdottomasti oranssipäiset sakset, jotka viettävät 60-vuotissynttäreitään tänä vuonna. Ei pelkästään ulkonäkö vaan myös toimivuus tekee niistä ehdottomasti ostamisen arvoiset. Meidän alkuperäiset vanhat oranssipäät ovat lähteneet jommankumman lapsen matkaan. Uudet saksetkin ovat kuitenkin aina Fiskarsin. Ne sopivat käteen. Siis järkevää muotoilua.

Fiskars scissors are the ones you must buy. They are not just a design icon but also very comfortable to use. Orange-handled scissors were introduced 1967 so they are celebrating their 50th birthday this year.

8. GENELECIN kaiuttimet. Tämän tuotteen listautumiseen vaikutti miehenikin. Tiesin kyllä, että meidän yhdet kaiuttimet ovat suomalaista designia, joten osasin kysellä kannattaisiko ne nostaa tässä esille. Arvasin kyllä vastauksen. Mies on niin fani näille. Viime Hesan reissulla meidän oli aivan pakko käydä G livelabissakin keikalla, koska se äänentoisto 🙂 Mutta miellyttäähän näissä myös muotoilu. Taitaa olla aika monen naissisustajan ainoat kotiinsa kelpuuttamat.

Genelec home speakers – finnish design with easy on the eye: form and material and easy on the ear: natural tone 🙂

9. MUUMI-tuotteet. Ei vain lapset vaan myös aikuiset ovat hurahtaneet Muumi-tuotteisiin ympäri maailmaa. Tove Janssonin kirjoittamien ja kuvittamien satujen hahmot ovat sympaattisia. Tarinoissa korostuu perhekeskeisyys. 1990-luvulla tuotettu televisiosarja toi viimeistään hahmot tutuiksi kaikille. Silloin alkoi varsinainen muumibuumi vaikka erilaisia muumituotteita oli valmistettukin jo kirjojen ilmestyttyä, 1950-luvulta lähtien. Muumimukit lienevät kerätyimpiä tuotteita.

The saga of Moomins was created by Tove Jansson. Products with Moomin characters have fans all over the world. Toys, chinaware, clothes. Especially japanese people love them. There is also Moominworld in Naantali, Finland, and it is celebrating its 25th birthday this year. There is something very special in this theme park for both kids and adults.

10. AALTO-maljakko. Eli Savoy-maljakko. Eli eskimonaisen nahkahousut 🙂 Alvar Aallon ja hänen vaimonsa Aino Aallon vuonna 1936 suunnittelema maljakko. Moni olisi varmasti laittanut tämän listan ensimmäiseksi. Kun mietin tätä listaa, meidän maljakko oli piilossa kaapissa. Poissa silmistä, poissa mielestä. Täytyy tunnustaa, että se on meillä esillä vain äitienpäivänä, kun lapset keräävät siihen kimpun valkovuokkoja. Silloin se on minusta parhaimmillaan 🙂 Varmasti yksi eniten lahjaksi ostettu tuote Suomessa. Suomalaisen muotoilun ikoni. Suomi 100v kunniaksi siitä on tehty ultramariinin sininen versio, jota on saatavilla vain tänä vuonna.

Aalto vase, also known as Savoy vase, is created by Alvar Aalto and his wife Aino Aalto in 1936. When it was introduced at Paris World´s Fair in 1937 it became an international sensation and it is still an iconic piece of glassware from Finland. Many would have listed it first.

Selkeää, toimivaa, yksinkertaista, graafista, ajatonta, orgaanista, luonnonmukaista. Näyttävää, mutta ei kruusattua eikä prameilevaa. Sitäkö on Suomidesign?

Valitsin tähän tuotteita, joita voisi periaatteessa viedä ulkomaille matkatavaroissakin.

Mitä sinun kymppilistallasi olisi?  Mikä on suosikkisi?

Lupailevat, että kylmimmät säät olisivat vihdoinkin tässä ja lämpöä olisi luvassa. Sitä odotellessa,

Celia C

PS. Lisää Suomen juhlavuoteen liittyviä postauksia luvassa.

8 Comment

 1. Suurin osa listasi tuotteista löytyy meiltäkin ja tuon lopun määritelmäsi allekirjoitan myös. Ihana idea tuo kynttilänjalkaperhe! Omalle listalleni nostaisin vielä tämän lähiseutumme uusia tekijöitä, pieniä vielä, mutta taitavia. Mukavaa viikkoa sinulle!

  1. Tuttuja suomalaisen kodin klassikoitahan nämä, kun tekijät ovat niin nimekkäitä – sieltä suomalaisen suunnittelun kultakausilta 🙂 Toivottavasti uusilta taitajilta tulee niitä tulevaisuuden klassikoita!
   Kiitos kaunis kommentistasi 🙂 Aurinkoa ja villiä kevätmieltä toivotellen, C

 2. Kaj Franck kuuluu omiin lemppareihini. Simppeleitä ja käyttökelpoisia esineitä.
  Aalto-vaasien suhteen mulla on vähän ristiriitaisia ajatuksia. Periaatteessa tykkään siitä ja kotoa löytyy iso valkoinen ja pieni kirkas, joista kyllä tykkään, mutta mun silmään on aika rajallista se, millaset kukat ison vaasin kanssa toimii. Ja onhan ne hinnoiltaan kyllä aikamoisia. Mutta siitä huolimatta rakastan täällä meidän lähellä olevan Iittalan myymälän ikkunaseinää, joka on lattiasta
  kattoon täynnä erivärisiä Aalto-vaaseja. Sellainen seinä olis kotonakin aikas kiva 🙂

  Itse olen myös puun ystävä ja taidokkaasti tehdyt simppelit puutuotteet (tulee tarjottimet ekana mieleen) on sellaisia, joita usein on tullut vietyä ulkomaisille asiakkaille.

  Kiva listaus!

  1. Mun pieni valkoinen Aalto on pyhitetty äitienpäivän valkovuokkokimpulle. Se on siihen niin hyvä 🙂 Ehkä kielotkin sopis, mutta en tuoksun enkä myrkyllisyyden vuoksi kerää niitä koskaan…
   Lasiesineseinä kuulostaa niin hyvältä – pullot, lasit, vaasit – mitä vaan 😉
   Mun listalle jonotti myös sellainen puinen pannunalusta, jota tehtiin joskus 90-luvulla Pauligin JuhlaMokka-mainoksessa. Mutta se oli sen verran elämää nähnyt… ja en tiedä saako niitä enää mistään…
   Kiitos jälleen mukavasta kommentistasi <3

 3. Tuttuja aarteita kaikki vaikka ihan jokaista ei meidän kodistamme löydykään – aika monta kuitenkin;)
  Harmittaa vain, että niin monen Suomi-design tuotteen valmistus tapahtuu muualla kuin Suomessa ja siksi olenkin päättänyt, että minun ostoskoriini silloin harvoin kun enää mitään uutta ostan, pyrin suosimaan niitä helmiä – myös pienten valmistajien – tuotteita, joita valmistetaan kotimaassa. Siis pyrin – sortumuksia sattuu ja sallitaan;)

  1. Tuttujapa hyvinkin 🙂
   Allekirjoitan harmituksesi täysin. Nämä omani ovat pääosin niin vanhoja (ostettu kauan sitten tai kirpputorilta), että ovat vielä niitä made in Finland -versioita. Olen myös se, joka ensimmäisenä katsoo, missä tuote on valmistettu. Ilahduttavaa, kun joitakin näistä on taas uudelleen ryhdytty valmistamaan Suomessa (esim. Lapponia). Mutta tarkkana saa olla – niin monien tuotteiden valmistus luisuu muualle.
   Hurraa kaikki uudet pienet toimijat, jotka nimenomaan panostavat siihen, että valmistus on kotimaassa. Me kuluttajat voimme vaikuttaa ostokäyttäytymisellämme siihen, että se panostus on kannattavaa 🙂
   Kiitos, kun vierailit ja kommentoit 🙂

 4. Liisa Mäkelä says: Vastaa

  Kynttilänjalat eivät ole Ultima thule -sarjaa vaan Festivo.

  1. Kiitos, Liisa, sinulle tarkkasilmäisyydestäsi! Olenpas minä ollut sekaisin – korjaan virheen hetimiten 🙂

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.