Sisustuskurssin opit, pieniä fiksauksia 1: Eteinen/ Fixing the hallway

Mielen virkistykseksi kävin jälleen tänä keväänä sisustuskurssilla. Tosin viime kevään sisustuskurssilla työhuoneesta tehdyn suunnitelman loppuun saattaminen oli hieman venynyt ja saimmekin sen loppuun vasta nyt samanaikaisesti tämän uuden kurssin kanssa. Suunnitelmat ja toteutuksen siitä näet täältä (tunnelmakartta), täältä (piirustukset), täältä (maalaus) ja täältä (tapetti/ valmiina).

Mitään isoa muutosta en nyt sitten ajatellutkaan toteuttaa tämän kurssin yhteydessä. Sen sijaan luvassa tulisi olemaan pikku hiljaa pientä päivitystä vähän joka tilaan vuorotellen nyt 12 vuoden asumisen jälkeen. Alustavan suunnitelman tein työhuoneen viereisestä tv- ja musiikkihuoneesta. Ehkä tartumme siihen syksyllä paremmin – ulkoilmaelämä tuntuu houkuttelevan nyt paljon enemmän.

This spring I took another course in interior decorating – even though I was still in the middle of doing last year´s makeover in our study room. Mood map, plans, painting, wall paper as seen before. No big plans for this year but little fixing  every here and there where needed after 12 years of living. In addition I had an idea to do some fixing in our home every week  in that  exact space or room we were learning about at course each week. Do it more as a learning process – what little things one can do to fix something a bit better.

Lisäksi ajattelin kurssia käydessäni toteuttaa jonkun pienen parannuksen jokaiseen kurssilla käsittelemäämme tilaan viikoittain – niin kuin sellaisena oppimis- ja kehittämisprojektina.

Ainahan meille sanotaan, että eteinen on se kodin käyntikortti. Siitä saadaan ensivaikutelma kodista ja tehdään johtopäätöksiä koko kodin tunnelmasta. Unelmahan  tietysti olisi avara aula tai tunnelmallinen kuisti, jossa valoa tulvii joka puolelta. Mutta tavallinen tarina on kuitenkin – niin kuin meidän rivitalossa – ahdas tuulikaappi, jossa on kolme ovea (ulos, vaatehuoneeseen ja eteiseen), ja sen jatkona käytävämäinen eteinen. Oikealle avautuu keittiö, vasemmalla wc  ja sen jälkeen portaikko ja edessä olohuone.

First project was the entrance hall. Which usually isn´t a hall at all here in Finland due to weather conditions and energy saving matters.  At least it´s not in a common detached house like ours but a very tiny space with doors on three sides of it – how inconvenient is that – and then followed by a long narrow hallway or more likely a corridor.  So if that is the first thing your guests will see and where they get their first impression about your home – you would most propably want to do something about it. We had already done something we think has improved the situation:

We have had built a beautiful brick wall there to please your eye more than the usual coat rack. And due to that one of those three doors lead to a walk-in-closet where all coats, shoes, bags and keys etc. can be left out of sight.

DSC01344

tossutpien

Ostimme asunnon jo sen rakennusvaiheessa, joten jotain yritimme jo silloin ongelmallisille kohdille tehdä. Eteiskäytävän naulakoiden poisjättämisestä olen jo kertonutkin aikaisemmin. Halusimme siihen (keittiön vastaiselle seinälle) nimittäin vanhoista tiilistä muuratun seinän. Naulakoita vastaava tila napattiin keittiöön lisäneliöiksi eli eteinen säilyi kuitenkin kapeana edelleen. Mutta saimme näin kauniin ja persoonallisen katseenkiinnittäjän  eteiseen (ja keittiöön enemmän tilaa.) Päätös oli hyvä! Tuulikaapissa toivoimme rakennusvaiheessa vaatehuoneeseen vievään oveen rulo-ovea, ettei sekin aukeaisi pieneen tilaan. Varsinkin kun kaikki ulkovaatesäilytys, myös vieraiden, tulisi sinne. Rakentajat olivat kuitenkin sitä mieltä, että ovi on liian kapea sellaiseen. Niinpä siinä on normiovi ja se edelleen odottaa parempaa ratkaisua. No, ainakin kaikki vaatteet ja kengät saa vaatehuoneeseen piiloon oven taakse, joten tuulikaappiin ja eteiseen ei kasaudu mitään säilytettävää. Vaatehuoneessa on myös yksi hylly jätetty tyhjäksi tasoksi, mihin jätetään kädestä kaikki tavarat: kännykät, avaimet yms. Kenkien laittoa ja poisottoa helpottaa tuoli. Minä kyllä poistaisin tuon oven ja laittaisin siihen verhon (esim. nahkaa), mutta mies on sitä mieltä, että irrotettua ovea on hankala säilyttää (ruhjoutuu liiterissä tai voi jopa vetää kieroon) ja jos myy kämpän niin seuraava varmasti haluaa taas oven siihen niin ettei sitä voi poiskaan heittää. Niin varmaan onkin.

But the problem was still there: the hallway was still a narrow corridor. What to do to fool the eye?

I pulled the carpet closer to the entrance door to make it shorter and not like a runway. Later I will buy a wider and shorter, maybe a square carpet instead.

I put a lamp next to the brick wall to broaden the scene.

 I hang a painting that had red in it to the opposite wall to make that wall look closer to me.

I painted the white walls gray to have a more intensive and cozier feeling to that space.

Mutta sitten ne opit ja pikafiksaukset eteisen osalta.

 Ongelma: Käytävämäisyys.

Ratkaisu: Huijaa silmää näin!

  1. Vedin pitkää mattoa lähemmäs ovea, jolloin se “katkeaa” kesken käytävän eikä näin anna vaikutelmaa pitkästä juoksuradasta vaan lyhentää tilaa. (Ja seuraava matto meillä tulee olemaan leveämpi ja lyhyempi, nyt en raaski sitä vielä vaihtaa, koska on loistokunnossa ja muutenkin mieleinen.)

DSC01941

2. Laitoin valaisimen käytävän reunalla olevalle penkille. Kun valoa tulee myös seinään, seinä korostuu ja kapeus häviää.

DSC01876

3. Laitoin punaista väriä sisältävän taulun (voisi olla punainen maali, tapetti tai esine) vastapäiselle seinälle, sillä punainen väri tuntuu olevan lähempänä ja siten lyhentää käytävää. Katse hakeutuu nyt siihen eri tavalla. Seinä oli ollut valkoinen ja tyhjä siitä kohtaa aiemmin.

DSC01942

4. Maalasin valkoiset seinät harmaiksi (sama maali, kuin työhuoneessa), jolloin tilasta tuli tunnelmallisempi ja intensiivisempi yhdessä tiiliseinän kanssa. Eteinen ohikulkupaikkana kestää rajumpiakin elementtejä.

DSC01379

Eteisessä oli jo ennestään  kaksi peiliä antamassa tilan tuntua ja  leventämässä käytävää. Kaksi ihmistä mahtuu ohittamaan toisensa, koska vapaata tilaa jää penkinkin jälkeen 120cm.  Sillä yhden ihmisen vaatima tila mitoitetaan tavallisesti 60cm:ksi. Tietenkin suuri asia on myös siisteys: ei mitään epämääräisiä läjiä missään. Ei pursuavia vaatenaulakoita eikä kenkäkasoja. Vaatehuoneenkin yritän pitää vieraiden silmille sopivana.

DSC01939

Tavallisen rivitaloeteisenkin voi siis saada ihan pienin keinoin mukiin meneväksi. Helppoa kuin heinän teko 😉

Sometimes you just have to take things as they are and make the best of it – as simple as that.

Celia C

2 Comment

  1. Hyviä ideoita eteiseen, joka onkin usein haastava kohta kotona. Tiiliseinänne on kaunis ja lämmin, ja nappasin tuon idean valaisimen sijoittamisesta uudella tavalla. Mukavaa viikkoa!

    1. Kiitos, Maarit! Innostuin itsekin, miten uudella tavalla hyvältä tiiliseinä näyttikään, kun lamppu oli noin lähellä. Joskus olin pitänyt kyllä kynttilöitä siinä penkillä, mutta se taas ei ollut hyvä idea, kun katossa on juuri siinä kohtaa palohälytin 😉

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.